Greszel vel Greszler,Bronisław Czerwiński

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Pawlicka...Iva

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Pawlicka...Iva »

Mój dziadek Antoni Greszel zawarł związek małżeński z zamieszkałą w Łodzi przy ul.Mostowskiego / posesja własna jej rodziców/ Aurelią Czerwińską córką Bronisława . Dziadek miał braci i siostry , z których część nosiła nazwisko Greszel a część Greszler . Nie znam danych pradziadków i z powodu braku dat urodzenia , śmierci,imion rodziców w USC w Skierniewicach, otrzymuję odmowne odpowiedzi po złożeniu prośby o wydanie : metryk,aktów ślubu itp.W parafiach też nie udostępniają ksiąg do przejrzenia, nie wiem nawet jakiego wyznania byli .
Podobna sytuacja dotyczy drugich moich pradziadków Weroniki i Bronisława Czerwińskich . Nie znam : nazwiska rodowego prabaci, ani danych jej rodziców , dotyczy to również pradziadka , nie wiem gdzie się urodzili .Na pewno nie w Łodzi . Poszukiwania w internecie na razie bez efektów. Bardzo proszę o pomoc ? Pozdrawiam - Iva
majkuss

Sympatyk
Adept

Post autor: majkuss »

Witam,
nie napisała Pani nic o latach (chociażby w przybliżeniu) kiedy mogły mieć miejsce opisane wydarzenia. Jeśli nie zna Pani zbyt wielu faktów należy znaleźć chociaż jeden punkt zaczepienia. Napisała Pani, że Antoni Greszel poślubił Aurelię Czerwińską zamieszkałą w Łodzi, a więc prawdopodobnie ten ślub miał miejsce w Łodzi. Czy udało się go Pani odnaleźć? Można też poszukać śladu Pani rodziny w księgach ludności miasta Łodzi, które znajdują się w łódzkim archiwum państwowym.
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

Aby złapać jakis punkt do poszukiwań sprawdz w wyszukiwarce http://www.genealogyindexer.org . Tam znajdziesz nazwisko Greszel Eugeniusz Józef kpt. ur.1894 i Aleksander zam w Łodzi i spróbuj pójśc tym tropem, jesli nie masz innych punktów odniesień. Nazwisko dość rzadkie, więc może to coś ci pomoże. Szkoda, że nie piszesz w jakim okresie czasu szukasz tych osób, początek XX w, czy XIX w?
Pozdrawiam Krystyna
Pawlicka...Iva

Sympatyk
Kontakt:

Efekty moich poszukiwań .

Post autor: Pawlicka...Iva »

Bardzo przepraszam za brak okresu,którego dotyczą poszukiwania . Moja Babcia Aurelia urodziła się w 1905r,nie wiem gdzie ,systematycznie przeglądam rejestry urodzin i chrztów we wszystkich parafiach w Łodzi, na razie nie trafiłam .Co odnalazłam:
Pradziadek Bronisław pracował w Zakładach Bidermana ,brk daty zatrudnienia -po nacjonalizacji to zkł.im Szymona Harnama "Rena-Kord" . Wykonywał również prace konserwatorsko - malarskie w pałacu Bidermanów . Moja babcia otrzymała imię po krewnej Bidermanów . Rozpoczął budowę domu w Łodzi przy ul.Mostowskiego ok.roku 1908 . W trakcie wojny był to teren Getta Łódzkiego . Zmarł po wojnie w Łodzi w swoim domu . Obecnie na terenie jego posesji znajdują się bloki .
Nie udało mi się odnaleść:
- aktu ślubu pradziadków , co rozwiązało by problemy z poszukiwaniem metryk i nazwisk z domu prababci i jej matki oraz mamy pradziadka .
oraz miejsca ich urodzenia. Problem dodatkowo komplikuje fakt , że w wykazach pracowników Harnama jest syn mojego pradziadka również Bronisław Czerwiński . W danych z internetu też niczego nie udało mi się znaleść , albo źe szukam .Jestem zalogowana również u Mormonów i tam też niczego nie mogę znaleść . W USC z braku konkretnych dat zawsze mnie zbywano, a o sposobach interwencji prawnej dowiedziałam się czytając posty w Genealodzy.PL
Moi dziadkowie zawarli małżeństwo ok.roku 1929 , też nie udało mi się na razie odnaleść aktu małżeństwa .
Zaczynałam poszukiwania nie posiadając , żadnych dokumentów i szczątkową wiedzę .Moje drzewo liczy 198 udokumentowanych osób w tym pradziadków po mieczu i kądzieli ze strony ojca do 5 pokoleń wstecz.
Udokumentowanych: tzn odnałam i powieliłam akta : urodzenia,ślubu i zgonu / no w niektórych przypadkach tylko ślubu i zgonu lub urodzenia i ślubu / .O pradziadkach Greszel vel Greszler nie wiem nic poza tym , że podobno pochodzili ze Skierniewic . Drogą wskazaną w poradach również poszłam,ale bez znajomości danych pradziadków niczego nie można powiązać .Bardzo Dziękuję za rady . Pozdrawiam Iva Pawlicka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”