Jak przesłać emailem wycinek swojego drzewa.

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Pawlicka...Iva

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Pawlicka...Iva »

Witam Wszystkich ! Od dwóch tygodni korzystam z programu Family Tree Builder i jestem w trakcie przenoszenia danych z papierowych kartotek do programu . Z portalu Genealodzy.PL też dopiero zaczęłam korzystać . Po zadaniu pytań w dziale poszukiwań , na pocztę otrzymałam zapytanie o swoich przodków . Akurat przodków po mieczu mam już wprowadzonych i chciałam przesłać wycinek drzewa do porównania . Niestety nie mogę przenieść drzewa z internetu na komputer. Przy próbie zainstalowania programu do przenoszenia wyświetla się informacja , że na komputerze posiadam podobny program i nic dalej . Nie chciała bym udostępniać nieznajomym osobom nicka i hasła do programu , posiadam tam już wpisane osoby żyjące .Chętnie podzielę się posiadanymi dokumentami i informacjami tylko nie wiem w jaki sposób . Przepisanie wszystkiego ręcznie do korespondencji mailowej to kilka godzin pracy i być może zbędnej .
Może istnieje jakiś sposób na przeniesienie danych z programu na komputer .
Pozdrawiam Iva
herka

Sympatyk

Post autor: herka »

Witaj
Ja co prawda używam teraz innego programu, ale jakiś czas temu korzystałem z Family Tree Builder. Spróbuj może wygenerować drzewo dla osoby i zapisać je w np. PDF. Możesz też zapisać plik w formacie GEDCOM i wysłać mailem. Ale to dla osób, które korzystają z programu, który otwiera pliki w tym formacie.

Pozdrawiam

Krzysiek
poszukuję metryki urodzenia Teofili Skolimowskiej ur. ok. 1825r w parafii Mordy(?), córki Wincentego i Marianny.
annapytel

Sympatyk
Adept

Post autor: annapytel »

Może zrzut ekranu?
1. Klikamy klawisz "Print Screen" .
2. Następnie uruchamiamy jakiś prosty edytor graficzny (np: Microsoft Paint).
3. Teraz wybieramy kombinację klawiszy Ctrl + V (wklej) lub wybieramy tą opcję z menu Edycja:
4. Odpowiednio kadrujemy zrzut i z menu Plik wybieramy opcję Zapisz jako:
5. Następnie wybieramy lokalizację w której chcemy zapisać zrzut, w miejscu Nazwa pliku wpisujemy tytuł jaki będzie miał zrzut. Z menu Zapisz jako typ wybieramy JPEG i klikamy Zapisz.

Pozdrawiam

Anna Pytel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”