Podzial gospodarstwa XIX wiek

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marzena64

Sympatyk

Post autor: Marzena64 »

Witam serdecznie

W moich poszukiwaniach genealogicznych doszlam do informacji, ze moi prapradziadowie o nazwisku Wichrowski mieszkali w w.XIX najpierw w Rzadzy, a potem w Wolce Pieczacej powiat Ladzyn k. Stanislawowa.
Poniewaz byli gospodarzami i mieli spora gromadke dzieci, podejrzewam, ze w jakis sposob nastapil podzial gospodarstwa miedzy dziecmi.
Niewiem, gdzie szukac ewentualnych zapisow o gospodarstwie i do kogo sie zwrocic o pomoc.
Bede bardzo wdzieczna za kazda podpowiedz.:)

Serdecznie pozdrawiam

Marzena
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Są pewne szanse na znalezienie takich informacji w aktach notarialnych, które można oglądać tak jak księgi metrykalne w archiwach, choć w moim przypadku mogę stwierdzić, że jest to zadanie trudniejsze.

Kuba
Awatar użytkownika
azielik

Sympatyk

Post autor: azielik »

Dodaj jeszcze że chodzi o Stanisławów w mazowieckim a nie Stanisławów z kresów bo w ten sposób wprowadzasz spore zamieszanie. Dla ogromnej większości genealogów pierwsze i niekiedy jedyne skojarzenie to Stanisławów-miasto a nie jakaś mieścinka na prowincji.
Awatar użytkownika
Cieśla_Jerzy

Nieaktywny

Post autor: Cieśla_Jerzy »

Ten Stanisławów w mazowieckim też kiedyś był miastem (1503 - 1869) i to dosyć poważnym (powiatowym, obwodowym).

Jerzy - praprawnuk burmistrza Stanisławowa
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Marzena64

Sympatyk

Post autor: Marzena64 »

Witaj Azielik

Blad lezy po mojej stronie. Oczywiscie chodzi o Rzadze i Wolke Pieczaca kolo Stanislawowa w woj. mazowieckim.
Ta miescinka na prowincji jest blizsza mojemu sercu niz Stanislawow z Kresow:)

Serdecznie pozdrawiam i zycze udanego dnia

Marzena
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
W swoich poszukiwaniach genealogicznych doszłam do nestorów jednego z rodów, którzy urodzili się gdzieś w połowie XVIII wiieku i w latach 80/90-tych przeyszło na świat 5-oro dzieci, które dożyły dorosłości i założyły rodziny. Rzecz się działa w okolicach Bełchatowa - parafia Grocholice. Rodzice byli gospodarzami. I tak po śmierci rodziców na gospodarstwie zostaje najstarszy syn, który nota bene żeni się ze szkalchcianką. Przejmuje też opiekę nad najmłodszym bratem. Mamy rok 1815. Córka wychodzi za mąż, więc przenosi się do męża. Jeden z braci wraz z rodziną opuszcza rodzinne strony już w roku 1817/1818, drugi z braci też wyjeżdża ale dopiero po roku 1830. Najmłodszy zaś pół roku po ślubie umiera.

I też mnie właśnie zastanawia czy przyczyną migracji był brak ziemi do uprawiania i tylko najstarszy przejął gospodarstwo po rodzicach? Bo tylko on jako JEDYNY zostaje na tym terenie. Jak wtedy wyglądał podział gospodarstwa? Czy były jakieś zasady i przepisy? Czy załatwiano to poprzez notariusza czy po prostu ustnie?

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
azielik

Sympatyk

Post autor: azielik »

wrzucilem juz kiedys temat na forgenie. Ciut informacji kto i po kim znajdziesz tutaj

Pozdrawiam,

Andrzej Zielinski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”