Nazwisko: Palmowski
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=20391&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Alfons i Klementyna.
Wiktor Jan Plamowski wydziedziczony z powodu ślubu z Apolonią Palmowską (Zd. Prokop)
Wiktor Jan Plamowski wydziedziczony z powodu ślubu z Apolonią Palmowską (Zd. Prokop)
Ostatnio zmieniony śr 25 wrz 2013, 00:41 przez artio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sawicki_Julian

Witam ; Matylda Palmowska i Ignacy Sawicki, ślub około 1855 roku, mieszkali w parafii Kiełczyna, powiat Staszów, po 1870 roku w Lachowicach koło Suchej Beskidzkiej - Julian
Dziękuję, w moich poszukiwaniach przewijało się już to małżeństwo jednak nie jestem w stanie połączyć ich (na chwilę obecną) ze swoim drzewem. Być może to jeszcze pokolenie wstecz i Matylda była siostrą np. Stanisława Palmowskiego (ojca Jana Palmowskiego; a ten był ojcem Wiktora).
Informacji będę szukała,ale prawda jest taka że dopiero rozpoczęłam przygode z genealogią i długa droga i wiele możliwości przede mną
- Paulina
Informacji będę szukała,ale prawda jest taka że dopiero rozpoczęłam przygode z genealogią i długa droga i wiele możliwości przede mną
-
Sawicki_Julian

Witam Paulino, mam zdjęcie ze Zmysłówki koło Łańcuta ich z około1905 roku, jest tam Matylda z rodziną, już dorosłe i żonate dzieci ( leśniczy Henryk Sawicki + Helena Michalik ) i czworo wnuków, dwie wnuczki już z mężami ( Łopacki i Fijałkowski ). Może masz też zdjęcie to porównamy : pozdrawiam - Julian
-
zawadzka.jolanta

- Podziękował: 2 times
Witaj Julianie,Sawicki_Julian pisze:Witam Paulino, mam zdjęcie ze Zmysłówki koło Łańcuta ich z około1905 roku, jest tam Matylda z rodziną, już dorosłe i żonate dzieci ( leśniczy Henryk Sawicki + Helena Michalik ) i czworo wnuków, dwie wnuczki już z mężami ( Łopacki i Fijałkowski ). Może masz też zdjęcie to porównamy : pozdrawiam - Julian
W swoim drzewie mam Sawickich, skoligaconych z Dmowskimi, w parafii Rozbity Kamień. Czy to Twoi Sawiccy?
Pozdrawiam Jolanta
Niestety w mojej rodzinie nikt nie dbał o pokoleniowe informacje i zdjęcia...także narazie muszę poszperać i poprzeszukiwać ksiegi meldunkowe ..dam znać jak coś znajdę 
Pozdrwiam
Paulina
Szukam aktu ślubu Aleksandra Kluszewskiego ur. około 1838 i Marianny z Glińskich /potomstwo rodzi się w Żukowie, Rokitnie,Błoniu, Pass, Brwinowie
-
Sawicki_Julian

Witam, wybacz Paulino ze odpowiem Joli na interesujące mnie pytanie. Jolu, Dziękuje za wiadomość, czy są moi Sawiccy w parafii Rozbity Kamień, siedem pokoleń w tył nie mam Sawickich bezpośrednio na Podlasiu. Ale w rodzinie była mowa ze my z Podlasia, tam jest najstarsze gniazdo z tego nazwiska pisane w 1438 roku.
Czyli choć się rozeszli po okolicy, to wszystkich powoli układam w całość i cofam się z Sandomierskiego na Przemyśli i Kijów do Podlasia. Mówię że rozeszli się po okolicy, bo tak było, dlatego ze Litwa i Polska była prawie po Morze Czarne. Jeśli ojciec mieszkał koło Wilna, Kobrynia, czy Sawic, a syn koło Lwowa, Kijowa, czy Stanisławowa to i tak był wewnątrz państwa.
Trochę mnie to dziwiło takie wielkie odległości, ale tak sobie wędrowali, co pokolenie to zmiana zamieszkania, ten powód chyba taki był ; gdzie strona, tam żona i odwrotnie.
Teraz Jolu szukam Janów Sawickich z przełomu lat 1600/ 1700, to chyba najtrudniejsze będzie znaleźć tego właściwego, bo w każdej rodzinie o tym samym nazwisku jest Jan. I może być nawet w Rozbitym Kamieniu, dawniej pisało się - Komorowo zanim piorun rozbił kamień na rozdrożu. Jeśli masz takich z tych lat o różnych nawet imionach, to proszę o jakieś dokumenty, metryki lub inne z nazwiskiem, na mój adres mailowy ( julsaw5@o2.pl ) i z dziękuje za zainteresowanie, pozdrawiam - Julian
Ps. z Dmowskimi chyba był skoligacony Kudelski, a my z Kudelskimi na pewno w 1798 roku i drugi raz ( bracia) z około 1815 roku, też szukam metryk ich ślubu ; Jan Bonawentura i Maurycy Filip Sawiccy z Agnieszką i Karoliną Kudelskich
Czyli choć się rozeszli po okolicy, to wszystkich powoli układam w całość i cofam się z Sandomierskiego na Przemyśli i Kijów do Podlasia. Mówię że rozeszli się po okolicy, bo tak było, dlatego ze Litwa i Polska była prawie po Morze Czarne. Jeśli ojciec mieszkał koło Wilna, Kobrynia, czy Sawic, a syn koło Lwowa, Kijowa, czy Stanisławowa to i tak był wewnątrz państwa.
Trochę mnie to dziwiło takie wielkie odległości, ale tak sobie wędrowali, co pokolenie to zmiana zamieszkania, ten powód chyba taki był ; gdzie strona, tam żona i odwrotnie.
Teraz Jolu szukam Janów Sawickich z przełomu lat 1600/ 1700, to chyba najtrudniejsze będzie znaleźć tego właściwego, bo w każdej rodzinie o tym samym nazwisku jest Jan. I może być nawet w Rozbitym Kamieniu, dawniej pisało się - Komorowo zanim piorun rozbił kamień na rozdrożu. Jeśli masz takich z tych lat o różnych nawet imionach, to proszę o jakieś dokumenty, metryki lub inne z nazwiskiem, na mój adres mailowy ( julsaw5@o2.pl ) i z dziękuje za zainteresowanie, pozdrawiam - Julian
Ps. z Dmowskimi chyba był skoligacony Kudelski, a my z Kudelskimi na pewno w 1798 roku i drugi raz ( bracia) z około 1815 roku, też szukam metryk ich ślubu ; Jan Bonawentura i Maurycy Filip Sawiccy z Agnieszką i Karoliną Kudelskich