Herbarz szlachty nowogródzkiej - gdzie?

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Matysiak

Sympatyk

Herbarz szlachty nowogródzkiej - gdzie?

Post autor: Matysiak »

Witam,

Czy ktoś posiada: Малы гербоўнік Наваградскай шляхты z 1997 roku?

Czy ten herbarz jest dostępny gdzieś online?

Pozdrawiam

Piotr
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Re: Herbarz szlachty nowogródzkiej - gdzie?

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Matysiak pisze:Witam,

Czy ktoś posiada: Малы гербоўнік Наваградскай шляхты z 1997 roku?

Czy ten herbarz jest dostępny gdzieś online?

Pozdrawiam

Piotr
Stoi na półce w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego. Być może mam gdzieś kopię. Nisko go cenię, bo zajmowałem się jedną rodziną z Grodzieńszczyzny. Wywody legitymacyjne niekoniecznie odpowiadające prawdzie historycznej. Do zweryfikowania. Ot jedna z pierwszych legitymacji. O kogo chodzi?

Pozdrawiam

T.L.
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Podłączam się do pytania :) Czy jest tam może jakiś Dubiczyński?
Maria
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Dubiczyńska_Maria pisze:Podłączam się do pytania :) Czy jest tam może jakiś Dubiczyński?
Maria
Wątpię. Żaden Dubiczyński nie był w pólnocno-wschodnich guberniach wylegitymowany w XIX w. Nie pamiętam do jakiego nazwiska jest doprowadzony spis w ostatnim roczniku MH (legitymacje na Litwie w XVIII w.). Pozdrawiam T.L.
Matysiak

Sympatyk

Chodzi o rodzinę Woyniłowiczów/Wojniłowiczów/Woyniłłowiczów/Wojniłłowiczów. Szukam jakiegoś punktu zaczepienia dotyczącego mojego przodka Marcina Woyniłowicza zmarłego w 1831 roku we wsi Wiączyn koło Łodzi w centralnej Polsce. Problem polega na tym, że ani w jego akcie zgonu ani w akcie ślubu nie podano miejsca urodzenia i imion rodziców. Był oficerem (podporucznikiem) wojska polskiego w latach około 1809-1810, potem został Podleśnym w Łaznowie k. Łodzi. Urodził się około 1780 roku zapewne w okolicach Słonimia/Nowogródka. Możliwe, że był jakoś powiązany rodzinnie z Ludwikiem Woyniłowiczem oficerem wojsk polskich z lat ok. 1815-1830, kawalerem orderu Virtuti Militari, który to Ludwik zgłaszał w Warszawie zgon syna w/w Marcina - ucznia szkół warszawskich. W/w Ludwik urodził się w Łukonicy k. Słonimia i był synem Pawła i Wenirudy z Wiśniewskich (występuje w bazie Minakowskiego).
Każdy trop w sprawie w/w Marcina Woyniłowicza może być pomocny.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje i pozdrawiam

Piotr
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Woyniłłowicze są w 1 i 6 księdze szlachty guberni grodzieńskiej. Ich teczki będą w St. Petersburgu. W Grodnie mogą byc jakieś resztki. Byc może jest coś w Mińsku, ale niebawem może wyjdzie 3 tom herbarza szlachty bialoruskiej na literę W. Moim zdaniem jednak ich tam nie ma. Nie mam pomysłu na tego Pańskiego przodka. Ludwik na pewno jest w niewydanej kartotece Oficerów Królestwa Kongresowego Zacharewicza, ale autor umieszczał tam informacje o stosunkach rodzinnych o ile udało mu się znaleźć rodziny.
Woyniłłowicze więksi z VI księgi to zapewne tacy jako autor pamiętników Edward, a mniejsi z I to mogą być tacy, jak Ludwik. Nie ma Pan gwarancji, ale warto by napisać do St. Petersburga albo kogoś poprosić kto tam jedzie.

Pozdrawiam serdecznie

T.L. P.S. Nie wykluczam, że coś może być w Archiwum Wileńskim
Matysiak

Sympatyk

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Każdy trop jest bardzo pomocny. Niestety dokumenty Ministerium Wojny Księstwa Warszawskiego, gdzie byłyby na pewno jakieś dokumenty dotycżące podporucznika Marcina Woyniłowicza spłonęły w 1944 roku. Również czekam na 3 tom Herbarza Białoruskiej Szlachty, natomiast wszędzie w herbarzach dominują opisy linii puzowsko-sawickiej, z której wywodzi się Edward Woyniłłowicz - autor wspomnień i dziedzic na Sawiczach. Pozostałe linie są bardzo słabo zbadane. Mój Marcin był raczej z tych mniej znaczących i uboższych Woyniłowiczów.

Będę szukał dalej

Pozdrawiam

Piotr
Kromplewski_Franciszek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Kromplewski_Franciszek »

Szanowni Koledzy
Prosze mi podpowiedzieć czy mam szansę odnaleść herb mego przodka . Byl on bojarem-szlachcicem i nazywał sie Krumplis Maciej syn Kazimierza tak jest zapisany w księdze inwentarzowej z 1795r. Jego nazwisko i jego synów jest w dalszych dokumentach metrykalnych zapisane jako Krumplewski . Historycy jednoznacznie stwierdzją , ze był on spolonizowanym Litwinem i to jest prawda. Mieszkał w parafii Widze pow Brasław [Brasławszczyzna] Obecnie Białoruś. Osobiście sprawdziłem wszystkie dostępne w Polsce herbarze i nigdzie nie występuje nazwisko Krumplis-Krumplewski . Jego potomkowie nie byli w dalszych dokumentach zapisywani jako szlachta tylko jako pracowici-chłopi .
Proszę o wskazowki gdzie powinienem szukać herb swego przodka litwina
Franciszek
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Czy w tym herbarzu jest coś na temat Maciejewiczów?Pięknie proszę o sprawdzenie.
Danka
Ostatnio zmieniony wt 10 gru 2013, 10:33 przez danisha, łącznie zmieniany 1 raz.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Franciszku, nie wiem czy to znasz o nazwiskach podobnych ale z Litwy, nawet są zdjęcia, a słowo krumple to chyba jakieś pieczywo po litewsku, może tu będzie coś o ich herbach, pozdrawiam i podaje link - Julian ; http://www.genealogia.okiem.pl/krapiewski.htm
Kromplewski_Franciszek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Kromplewski_Franciszek »

Szanowny Julianie ta informacja jest mi dawno znana . Osobiście szukam starych herbów litewskich i to może byc trudna sprawa bo przecież Litwini przyjęli herby od Polski . Zastanawiam sie gdzie mogą byś zapisy herbów litewskich z XVIIIw
Franciszek
Zambrzycka_Jadwiga

Sympatyk

Post autor: Zambrzycka_Jadwiga »

Do Tomasza Lenczewskiego:
Proszę o sprawdzenie w "Małym herbarzu szlachty nowogródzkiej" nazwiska Zambrzycki (Zembrzycki). Z mojej wioski do Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego jest ponad 300 km...
Pozdrawiam serdecznie.
Jadwiga z Zambrzyckich
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Szanowna Pani,
nie ma takiego nazwiska w tym herbarzu. Obejmuje on 202 rodziny wylegitymowane ze szlachectwa w 1799-1800 r. w tym powiecie, który należał do guberni wileńskiej. Według spisu Kozłowskiego w 1799 r. w księgach szlacheckich guberni wileńskiej zapisano Ignacego Zambrzyckiego, syna Jakuba z herbem Kościesza.Co do późniejszych legitymacji nie mam danych. trzeba sprawdzić w inwentarzach LVIA w Wilnie lub w RGIA w St. Petersburgu. Kilka rodzin Zambrzyckich zostało wylegitymowanych w guberni mińskiej z wpisaniem do I i VI księgi. Pozdrawiam T.L.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Panie Tomaszu proszę pięknie o sprawdzenie czy jest coś na temat Maciejewiczów.

Pozdrawiam Danka Wasilewska Lenart
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Maciejewicz-Matyjewicz, szlachta wylegitymowana gub. grodzieńskiej. Teczka powinna być w RGIA. W Grodnie archiwum jest szczątkowe.
Pozdrawiam
T.L.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”