Kompletny bezsens genealogiczny

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

vonklinkoff

Sympatyk

Post autor: vonklinkoff »

Wiele lat juz zajmuje sie genealogia, widzialem rozne kwiatki, ale to z czym mam teraz doczynienia, po raz pierwszy mnie przeroslo...

W 1829 r w Warszawie slub biora moi 3 x pra Faustyn Swinarski i Julianna Krauze, lat 22 sluzaca, urodzona w Łowiczu, corka Ludwika, oficjalisty (a wiec wyksztalconego czlowieka) i Elżbiety z Malinowskich. Matka wyraza zgode na slub i asystuje, ojciec juz nie zyje. Czyli zmarl przed 1829. Julianna (sluzaca) umie pisac, co potwierdza, ze jest z dobrego domu.

W 1821 w aktach gminnych (brak aktu zgonu w Kolegiacie Łowickiej - nonsens nr 1) Antoni Krauze zglasza smierc swojego ojca, szlachetnie urodzonego Jana Ludwika Krauze, lat 67.

I teraz sie zacznie rozgardiasz... Zaznaczam, ze jest to bardzo rzadkie nazwisko w Łowiczu i wlasciwie poza ta ponizsza rodzina nie wystepuje...

W 1815 w aktach gminnych (znow brak w Kolegiacie - nonsens nr 2) zapisany jest slub Antoniego Krauze, porucznika wojsk wloskich-neapolitanskich z Marianna Gawronska.
Rodzicami Antoniego byli Urodzony Jan Ludwik Krauze (podpisał sie dwoma imionami pod aktem) i Jadwiga Palaczkiewicz, obywoje asystowali przy slubie.
Wynika z tego, ze Ludwik mial dwie zony, ale... nie mogl, bo Julianna Krauze urodzila sie w 1807 a wiec za zycia drugiej zony (nonsens nr 3).

Jadwiga z Palaczkiewiczow Krauze umiera w 1838, jako wdowa, ma corke i syna, nie wiadomo gdzie. Utrzymuje sie z jalmuzny.

Antoniemu Krauze, porucznikowi, rodza sie dzieci, na aktach figuruje on jako... rybak (nonsens nr 4). Umiera w 1832 i zapisany tam jest jako porucznik wojsk polskich z kompani namiestniczej. Zglaszajacym jest policjant miasta Łowicza.

W 1849 umiera Elzbieta z Malinowskich Krauze, lat 80, zapisana jako wdowa.

Czy bylo dwoch Ludwikow w Łowiczu? - nie ma drugiego ani w Kolegiacie ani w Św. Duchu - sprawdzalem, wertowalem.

Jak w takim razie Ludwik mogl miec corke Julianne z Elzbiety Malinowskiej w 1807, skoro zyla jego zona Jadwiga Palaczkiewicz, z ktora wczesniej mial syna Antoniego i z ktora w 1815 razem stawiaja sie na slub syna... Dodatkowo obydwie kobiety nosily nazwisko po mezu a wiec wszystko odbywalo sie legalnie...

Przyznacie, ze jest nonsesns wrecz abstrakcyjny. Moze Wy macie jakis pomysl...

Maciek
Piórkowska_Ewa

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piórkowska_Ewa »

Witam.
Jednym z wyjaśnień może być błędne zapisanie danych. Jednym z takich twardo udokumentowanych błędów, które mi napsuły krwi, namęczyły w poszukiwaniach i sprawdzaniu tych samych metryk i parafii jest ślub mojego 2x pradziadka. Niech mi ktoś powie jak brat matki pana młodego (asystujący przy ślubie chłopaka - bo był sierotą w wieku 4 lat) mógł nie dostrzec, że matkę (czyli jego siostrę) z Franciszki przerobiono na Mariannę. Miejsce chrztu (świadek był tych dwadzieścia kilka lat temu chrzestnym obecego nowożeńca) nie odbył się w SKierniewicach ale w sąsiednim Jeruzalu. Dopiero przejżenie wszystkich metryk i natrafienie na ślad dwóch testamentowych aktów notarialnych ujawniło prawdę. Moi byli niepiśmienni, akty były po rosyjsku, może nie dosłyszeli tych pomyłek, ale zapisane zostało.
W innym przypadku panna poszła do ślubu w obecności matki i ojczyma (rok około 1830) i ksiądz zapisał, że mieszka przy rodzicach i ojciec wyraża zgodę, ale ojciec zmarł kilka dni po jej urodzeniu, matka wyszła drugi raz za mąż. Wychował ją kto inny i można powiedzieć, że był jej ojcem, ale ksiądz nie zapisał, że wyrażający zgodę na małżeństwo jest ojczymem o innym nazwisku.
To Ci oczywiście wiele nie wyjaśniło, ale może założenie, że gdzieś jest błąd jest konieczne i najlepiej każdy fakt spróbować potwierdzić innym źródłem.
Pozdrawiam Ewa
vonklinkoff

Sympatyk

Niestety powyzsze dane potwierdzaja sie na niejednym akcie...
Maciej
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

2 Ludwików, bigamia, rozwód, zmiana wiary (poszperaj w protestanckich aktach). Kilka może być wyjaśnień. Na wszystkie już trafiłem u "swoich". Cóż życie.
Bieda nie wybiera, po szlachetnie urodzonych też sięga, więc w "zawodach" niczego nadzwyczajnego nie widzę.
Hubert
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Ja to bym sprawdziła czy w samym Łowiczu lub okolicy nie było np.ewangelików.Zapisane w gminie a w kościele nie, świadczyłoby o tym, że Krauze (jeden lub dwaj) nie byli katolikami.
Danka
vonklinkoff

Sympatyk

Myslalem o ewangelikach, ale na akcie slubu Antoniego syna Ludwika jak byk jest napisane, ze Antoni przedstawil metryke wyjeta z ksiag kosciola kolegiaty lowickiej - a wiec zostal ochrzczony, totez jego ojciec byl katolikiem.
Maciej
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

zostal ochrzczony, totez jego ojciec byl katolikiem.
Nie musiał być. Wystarczyło, że rzymską była matka.
Ukłony
WF
danisha

Nieaktywny
Tytan

Ale mógł być ochrzczony już jako dorosły.A ojciec mógł zemrzeć jako protestant.
Danka
vonklinkoff

Sympatyk

I wciaz zastanawiajace dlaczego nie ma aktu slubu Antoniego, syna Ludwika w Kolegiacie. Skoro obydwoje malzonkowie byli katolikami, to wzieli slub katolicki... O braku aktu zgonu Ludwika w Kolegiacie juz nie wspominam...

tutaj akt malzenstwa z gminy:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... lik=14.jpg

i druga strona:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... lik=15.jpg

Pewnie troche swiatla na problem rzucilby akt urodzenia Julianny, corki Ludwika, ale roczniki 1806/07 sa gdzies tam w AD Łowicz, do ktorego mi o wiele za daleko :(
danisha

Nieaktywny
Tytan

Ja bym uznała, że wchodzą tu w grę dwie rodziny Krauzów-Jan Ludwik z Jadwigą Palaczkiewicz rodzice Antoniego i Ludwik z Elżbietą Malinowską rodzice Julianny.A to, że nie ma aktów urodzenia lub zgonu w parafii rzym.kat.w danym okresie, cały czas świadczy, że nie byli katolikami.
Antoni mógł być ochrzczony w kościele rzym.kat. przed samym ślubem lub wcześniej.Także czeka Cię sprawdzanie akt po akcie od urodzenia do ślubu aby zobaczyć czy ta hipoteza ma ręce i nogi.Nie widzę innego wytłumaczenia.No ale ja nie jestem ekspertem w sprawach genealogicznych, tylko biorę wszystko na babski rozum.
Daj znać co Ci się udało ustalić po przejrzeniu ksiąg z kolegiaty.
Pozdrawiam Danka
Krzysztof_Z.

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Z. »

Nie chcę powiedzieć, że tak było na pewno, ale ciąg zdarzeń mógł być następujący.
Jan Ludwik Krauze urodzony ok.1754 r. ożenił się ok. 1770 r. z Jadwiga Palaczkiewicz. Miał z nią syna Antoniego. Czas w Europie i w Polsce niespokojny, rozbiory, wojny napoleońskie. Być może Jadwiga gdzieś się "zawieruszyła", może Jan Ludwik wyemigrował do Włoch wraz z małym Antonim. Przekonany o śmierci pierwszej żony powtórnie żeni się z Elżbietą Malinowską. Mogło to wydarzyć się na emigracji, nie wiem jak wtedy n. p. na rewolucyjnym zachodzie Europy podchodzono do ślubów kościelnych. Z Elżbietą ma córkę Juliannę.
Z młodym synem, porucznikiem wojsk włoskich - neapolitańskich wraca do Polski wraz z armią Napoleona. Odnajduje się pierwsza żona Jana Ludwika, Jadwiga. Asystuje przy ślubie swego syna Antoniego z Marianną Gawrońską. Wcale nie musi to być ślub kościelny. W tym czasie sprawnie działają Urzędy Stanu Cywilnego przy gminach i urzędnicy gminni. Sam w swoich dokumentach mam akt ślubu jednego z mych krewnych spisany w gminnym U.S.C. wraz z podpisami czterech świadków [sic!] oraz z zapowiedziami przybijanymi na drzwiach budynku gminy. W 1821 r. umiera Jan Ludwik i syn jego Antoni zgłasza ten fakt w Urzędzie Gminy. Natomiast przy ślubie Julianny w 1929 r. asystuje jej matka Elżbieta i to jest zrozumiałe.
Czy tak było naprawdę? To tylko hipoteza, może jeszcze jakieś dokumenty to potwierdzą.
Pozdrawiam, Krzysztof Z.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

vonklinkoff pisze: Czy bylo dwoch Ludwikow w Łowiczu? - nie ma drugiego ani w Kolegiacie ani w Św. Duchu - sprawdzalem, wertowalem.
Jeden był Ludwik Krauze i jego córką była Julianna
Drugi Jan Ludwik Krauze i jego synem był Antoni.

Dlaczego zakładasz, że Jan Ludwik Krauze posługiwał się czasami tylko drugim imieniem Ludwik? i Jan Ludwik jest tożsamy z Ludwikiem?
skoro nawet akcie zgonu zgłasza syn i podaje że zmarł Jan Ludwik
a u Julianny zapisano córka Ludwika.
A dlaczego nie miałby się posługiwać tylko pierwszym imieniem Jan?

Antoni Krauze w akcie ślubu– obywatel bywszy podporucznik,
vonklinkoff pisze: Antoniemu Krauze, porucznikowi, rodza sie dzieci, na aktach figuruje on jako... rybak (nonsens nr 4). Umiera w 1832 i zapisany tam jest jako porucznik wojsk polskich z kompani namiestniczej.
może został rybakiem aby utrzymać rodzinę.

Czy w ASC np. jako chrzestne nie wystepowały Jadwiga z Palaczkiewiczów Krauze [Jadwiga Krauze] lub Elżbieta z Malinowskich Krauze [Elżbieta Krauze]

W genetece są z Łowicza urodziny 1826/18 Karol Wilhelm Krauze, 1826/270 Jan Krauze, 1829 Aniela Krauze itd. czy wiesz czyje to były dzieci? Mam wrażenie, że w 1826r co najmniej dwie rodziny o tym nazwisku żyły w tej parafii.

___
Krystyna
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept

Post autor: kaphis »

vonklinkoff pisze:
Pewnie troche swiatla na problem rzucilby akt urodzenia Julianny, corki Ludwika, ale roczniki 1806/07 sa gdzies tam w AD Łowicz, do ktorego mi o wiele za daleko :(
Witam ,

ten właśnie akt wyjaśni czy to jest genealogiczny bezsens. Być może w zapisie ślubu wpisano błednie matkę.

Pozdrawiam
Marek Z.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Re: Kompletny bezsens genealogiczny

Post autor: kwroblewska »

vonklinkoff pisze:Wiele lat juz zajmuje sie genealogia, widzialem rozne kwiatki, ale to z czym mam teraz doczynienia, po raz pierwszy mnie przeroslo...

W 1829 r w Warszawie slub biora moi 3 x pra Faustyn Swinarski i Julianna Krauze, lat 22 sluzaca, urodzona w Łowiczu, corka Ludwika, oficjalisty (a wiec wyksztalconego czlowieka) i Elżbiety z Malinowskich. Matka wyraza zgode na slub i asystuje, ojciec juz nie zyje. Czyli zmarl przed 1829. Julianna (sluzaca) umie pisac, co potwierdza, ze jest z dobrego domu.
Przyznacie, ze jest nonsesns wrecz abstrakcyjny. Moze Wy macie jakis pomysl...
Maciek
I jeszcze jedno pytanie, baza pradziad wykazuje dla 1829r alegata dla róznych warszawskich parafii czy dla tego slubu nie zachował się odpis aktu chrztu Julianny, czy szukałeś w alegatach?

___
Krystyna
vonklinkoff

Sympatyk

kwroblewska pisze:
vonklinkoff pisze: Czy bylo dwoch Ludwikow w Łowiczu? - nie ma drugiego ani w Kolegiacie ani w Św. Duchu - sprawdzalem, wertowalem.
Jeden był Ludwik Krauze i jego córką była Julianna
Drugi Jan Ludwik Krauze i jego synem był Antoni.

Dlaczego zakładasz, że Jan Ludwik Krauze posługiwał się czasami tylko drugim imieniem Ludwik? i Jan Ludwik jest tożsamy z Ludwikiem?
skoro nawet akcie zgonu zgłasza syn i podaje że zmarł Jan Ludwik
a u Julianny zapisano córka Ludwika.
A dlaczego nie miałby się posługiwać tylko pierwszym imieniem Jan?

Antoni Krauze w akcie ślubu– obywatel bywszy podporucznik,
vonklinkoff pisze: Antoniemu Krauze, porucznikowi, rodza sie dzieci, na aktach figuruje on jako... rybak (nonsens nr 4). Umiera w 1832 i zapisany tam jest jako porucznik wojsk polskich z kompani namiestniczej.
może został rybakiem aby utrzymać rodzinę.

Czy w ASC np. jako chrzestne nie wystepowały Jadwiga z Palaczkiewiczów Krauze [Jadwiga Krauze] lub Elżbieta z Malinowskich Krauze [Elżbieta Krauze]

W genetece są z Łowicza urodziny 1826/18 Karol Wilhelm Krauze, 1826/270 Jan Krauze, 1829 Aniela Krauze itd. czy wiesz czyje to były dzieci? Mam wrażenie, że w 1826r co najmniej dwie rodziny o tym nazwisku żyły w tej parafii.

___
Krystyna
Czemu zakladam ze Jan Ludwik i Ludwik to ta sama osoba - dla przykladu chrzestnym pierwszych dzieci Antoniego byl wlasnie ojciec. I na tych aktach wystepuje tylko jako Ludwik.

Zadna z babek nie byla chrzestna swoich wnukow.

Tak, wiem czyje to dzieci. Druga rodzina nie wchodzi w gre - jest jednosobowa, nie bylo w niej Ludwika i nie pochodzila z Łowicza.

Przejade sie w pon do archiwum i zobacze alegata. Byc moze jest tam akt urodzenia Julianny (a przynajmniej takowy powinien byc).

Maciek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”