Turzyce

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

danisha

Nieaktywny
Tytan

Turzyce

Post autor: danisha »

Czy istnieje lub istniała wieś Turzyce w pow.gnieźnieńskim?
Dokładnie powinnam zapytać czy istniała ok.1790 wieś Turzyce w pow. gnieźnieńskim?
Tę miejscowość jako miejsce urodzenia podała moja pra..Zambrzycka Prakseda w akcie znania z 1816 roku.
Powodem aktu znania było jakoby to, żeTurzyce znajdowały się już za kordonem pruskim.
Ale czy to prawda?Bo ja nie potrafię tej miejscowości znaleźć.Czy ona istnieje?
Danka
dpawlak

Nieaktywny

Turzyce

Post autor: dpawlak »

Może chodzi o Turzyn pow. nakielski gm Kcynia?
Kcynia była już po pierwszym rozbiorze za pruskim kordonem.
I dlaczego piszesz o powiecie gnieźnieńskim, skoro za kordonem to było?
Chodzi o to, że urodzona jeszcze kiedy było to w powiecie gnieźnieńskim, a akt znania kiedy już za kordonem?
Raczej nie, w 1816 wszystko było za kordonem w Wlk.Ks.Poznańskim, to i może w powiecie gnieźnieńskim.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Darku ja tylko zacytowałam słowa z aktu znania. Pomimo, że przodkowie ganiają mnie po całej obecnej Polsce(i nie tylko, bo Czechy,Białoruś i Niemcy-Saksonia) to pod Gnieznem jescze nie byłam i dokładnie nie poznałam tamtych stron.
Ponieważ w internecie nie mogłam znaleźć tej miejscowości, napisałam wątek i tu i na Forgenie licząc, że ktoś coś będzie wiedział.Na Forgenie odezwała się Elgra i wspomniała, że to może być miejsowość Turza leżąca ok.40 km na pn.od Gniezna.Właśnie zbierałam materiał i zaglądałam do mapy, żeby zorientować gdzie to jest i jaka to parafia, aby móc dalej szukać, gdy zajrzałam tutaj i znalazłam Twoją podpowiedź.
Dziękuję Ci, sprawdzę.Szkoda, że nie umiem zamieszczać zdjęć na forach bo zamieściłabym alegaty które dzisiaj z AP Grodzisk dostałam.Mam sporo niejasności a ponieważ Ela zapytała mnie na Forgenie, to chyba tam odpowiem.Przepraszam i pięknie dziękuję za zainteresowanie i jak zwykle pomocną dłoń.
Pozdrawiam Danka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”