USC Warszawa odmówił mi

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Majewska_Lilianna

Sympatyk
Adept

USC Warszawa odmówił mi

Post autor: Majewska_Lilianna »

Witam USC Warszawa odmówił mi wydania aktu ślubu dziadków jeśli nie podam im kościoła i daty zawarcia związku małżeńskiego a tego nie wiem :( wiem że była to Warszawa w latach 1929-1933, niestety nie znam adresu zamieszkania ani parafii urodzenia babci. Kościołów w Warszawie jest sporo czy macie jakiś pomysł?

Z góry dziękuję za wskazówki. Pozdrawiam Lilka.
Ostatnio zmieniony śr 23 paź 2013, 09:08 przez Majewska_Lilianna, łącznie zmieniany 1 raz.
Malgonia

Sympatyk
Adept

USC Warszawa odmówił mi

Post autor: Malgonia »

Witaj!
Jesli znasz adres zamieszkania przede wszystkim Twojej babci (przed slubem) mozesz ustalic parafie. Sluby byly z reguly zawierane w parafii panny mlodej.
Pozdrawiam
Gosia
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

USC Warszawa odmówił mi

Post autor: Markowski_Maciej »

Witaj,
Duża część aktów jest już w bazie, którą urzędnicy mogą łatwo przeszukać.
Niektóre urzędniczki w USC Warszawa (jest ich kilka i można się udać do dowolnego) są bardziej przyjazne i mogą pomóc.
Ja się starałem trafić zawsze do jednej, często ustępując kolejki aby właśnie na nią trafić. I nie chodziłem szukać jednego aktu a zawsze było to kilka dokumentów dotyczących moich przodków. Potem znając numery aktów z uzyskanych odpisów prosiłem o kserokopie, które zwykle mają większą dla nas wartość.
Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

USC Warszawa odmówił mi

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Lilko,

szczerze polecam skorzystanie z pomocy p. Michała Kordowskiego - pracownika USC Warszawa.
Więcej informacji w wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml
Pan Michał, jeśli uda mu się odnaleźć akt ślubu dziadków, poda Ci numer aktu a wtedy bez problemu możesz już zwrócić się o kopię aktu na Smyczkową.

Pozdrawiam
Aneta
Barbara_Domagała

Sympatyk
Nowicjusz

USC Warszawa odmówił mi

Post autor: Barbara_Domagała »

Lilko, czy masz koperty dowodowe swojego rodzica lub jakiegokolwiek dziecka dziadków? Jest spora szansa, że znajdziesz w nich odpis aktu urodzenia z lat powojennych, który zawierał rubrykę "Powyższy wpis wydano na podstawie znajdującej się w Archiwum Akt Stanu Cywilnego w m.st. Warszawie wtóropisu/pierwopisu księgi metrykalnej......(tu się podaje parafię)". W ten sposób udało mi się rozwiązać kilka zagadek przynależności parafialnej z lat przedwojennych.

Pozdrawiam,
Basia
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

USC Warszawa odmówił mi

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Witaj,
Pozostaje jeszcze akt zgonu (jeśli te osoby już nie żyją), w przypisie na dole tego aktu może być informacja o dacie i miejscu zawarcia małżeństwa i USC w którym się znajduje, a do tego akty urodzenia tych osób, które z racji wieku są już w archiwum państwowym. Tam mogą też być przypisy o ślubie na marginesie, w tym okresie robiono to już na szeroką skalę :). Pozdrawiam!

Marek
WM

Nieaktywny
Legenda

USC Warszawa odmówił mi

Post autor: WM »

Marku, bardzo dobra rada, ale nie chodzi o akt zgonu, a o akt urodzenia. Nie spotkałem, aby przy zgonach dodawano adnotacje o zawarciu małżeństwa :-) Za to przy urodzeniach jest dużo wpisów o zgonach i sporo o zawartych małżeństwach, Szczególnie z końca XIX i całego wieku XX. Właśnie odnalezienie aktów urodzenia (chrztu) dziadków może okazać się najprostszym sposobem ustalenia daty i miejsca ich ślubu.
Pozdrawiam Wawrek
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

USC Warszawa odmówił mi

Tzn. miałem na myśli akty zgonu sporządzane od 1946 r. do teraz, czyli te tabelaryczne, no chyba że Ci dziadkowie zmarli do 1945 r., ale jeśli zmarli od 1946 r., to w ich aktach zgonu na dole są 2 przypisy o następującej treści:

1. Akt urodzenia zmarłego sporządzony w Urzędzie Stanu Cywilnego w ... Nr .../...

2. Akt małżeństwa zmarłego sporządzony w Urzędzie Stanu Cywilnego w ... Nr .../...

Co prawda nawet i teraz nie zawsze się je wypełnia, ale może akurat w tym przypadku je uzupełniono :)
Majewska_Lilianna

Sympatyk
Adept

USC Warszawa odmówił mi

Bardzo Wam wszystkim dziękuję.
Nie posidam kopert dowodowych.
W aktach zgonu (1989, 1991) brak nawet nazwisk rodowych matek a o innych aktach też zero wpisów.
Pozdrawiam
Lilka
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

USC Warszawa odmówił mi

A to dziwne, bo od 1987 r. według nowego wzoru aktów zgonu wpisywano już rodowe nazwiska matek, chyba że oni zmarli wcześniej, a masz odpisy z tych lat, ale miałem podobny przypadek z 1999 r. Tak więc pozostaje dotrzeć do aktów urodzenia i zobaczyć, czy na ich marginesie nie ma wzmianki o ślubie, jeżeli byli z Warszawy lub z niedalekiej okolicy, to są już na genealodzy.pl w metrykach lub poczekalni :).
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Warto przede wszystkim - tak jak napisała Aneta - skotaktować się z p.Kordowskim.
Jeżeli księgi się zachowały to na pewno uda się odnalezć ten akt.

pozdrawiam
Jurek
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
polecam również USC Mokotów ul. Fałęcka; bardzo miłe Panie - mnie bardzo pomogły.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Re: USC Warszawa odmówił mi

Post autor: Bea »

Majewska_Lilianna pisze:Bardzo Wam wszystkim dziękuję.
Nie posidam kopert dowodowych.
W aktach zgonu (1989, 1991) brak nawet nazwisk rodowych matek a o innych aktach też zero wpisów.
A jaki masz akt zgonu, zupełny czy skrócony ? czyli jednostronny czy dwustronny ?
Ja mam odpis zupełny w którym wpisane jest:
na pierwszej stronie: nazwisko rodowe: "brak danych" (pisownia oryginalna)
na drugiej stronie są pełne dane rodziców - imiona i nazwiska.
Dlatego sprawdź odpis zupełny, może tam będzie więcej informacji. Jak teraz przeglądam te akty, to każdy jeden ma inny formularz (bo wydany przez inny USC i w różnych latach). W innym odpisie skróconym (z 2012 r.) raptem brak nazwiska i imienia współmałżonka.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Majewska_Lilianna

Sympatyk
Adept

Akty zgonu mam skrócone.
Parafia w której zmarli nie posiada informacji dodatkowych.
Miejsca urodzenia: dziadek parafia Poryte, babcia Warszawa. Mój ojciec był rejestrowany w kościele św. Wojciecha na Woli ale tam nie ma aktu, ślubu dziadków.
Skontaktowałam się z p. Kordowskim jest nadzieja :)
Pozdrawiam
Lilka
Awatar użytkownika
robert.kantorek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: robert.kantorek »

Witaj!
A podali podstawę prawną odmowy wydania aktu małżeństwa???
Urzędnicy Stanu Cywilnego MAJĄ OBOWIĄZEK odnaleźć żądany akt, bo wynika to ustawy o aktach i nie mogą się zasłaniać brakiem informacji o parafii. Wystarczy im informacja, że małżeństwo zawarto w Warszawie i chociażby zakres lat zawarcia związku małżeńskiego... Ja najczęściej podaje przedział od 18urodzinn panny młodej do urodzenia się pierwszego dziecka... zwykle ok.10lat i akty zawsze się znajdują. A jeśli to nie pomoże proponuje skargę do kierownika danego USC!!
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”