Witam
Badam akt ślubu z 1825 roku z okolic Kolna. Panna młoda wymieniana jest jako Marianna Samulowna inaczej Prusinowska - córka Kiliana Samula inaczej Prusinowskiego. Pochodzą ze wsi Samul gdzie oczywiście mieszka dużo rodzin o nazwisku Samul i Prusinowski. Jak to interpretować - rodzina nie może się zdecydować jakie noszą nazwisko?
Proszę o jakieś komentarze, wyjaśnienia, może ktoś już sie spotkał z czymś podobnym?
Pozdrawiam
Jacek
Samul inaczej Prusinowski - dwa nazwiska jednej rodziny?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Stanisław_Szwarc

Oczywiście,i to bardzo często. To był okres, kiedy w niższych warstwach społecznych nazwiska dopiero się formowały. A przyczyny?
Pofantazjujmy.
W jednej chacie mogło mieszkać kilka rodzin. Jakiś Samul zamieszkał w chacie zdominowanej przez Prusinowskich. Wołali na niego "Samul, ten od Prusinowskich".
Albo - jakiś Prusinowski ożenił sie z wdową po Samulu, która miała syna - oczywiście Samula. Wołali na niego - jak wyżej.
I tak dalej. A poza tym wydaje mi sie, że Samul to zniekształcone imie Samuel. To też może mieć jakieś znaczenie.
Pozostaje tylko sprawdzić, które z nazwisk utrwaliło się u potomków owego Kiliana Samula vel Prusinowskiego.
Powodzenia
Staszek
Pofantazjujmy.
W jednej chacie mogło mieszkać kilka rodzin. Jakiś Samul zamieszkał w chacie zdominowanej przez Prusinowskich. Wołali na niego "Samul, ten od Prusinowskich".
Albo - jakiś Prusinowski ożenił sie z wdową po Samulu, która miała syna - oczywiście Samula. Wołali na niego - jak wyżej.
I tak dalej. A poza tym wydaje mi sie, że Samul to zniekształcone imie Samuel. To też może mieć jakieś znaczenie.
Pozostaje tylko sprawdzić, które z nazwisk utrwaliło się u potomków owego Kiliana Samula vel Prusinowskiego.
Powodzenia
Staszek
-
tomaszchary

A mnie bardzo interesuje nazwisko Prusinowska z miejscowości Ptaki k. Samul. To moja babcia. Jej rodzice to Antoni i Aniela. Może masz coś na ten temat. Prześlij mi ten akt ślubu:
tomaszcharytoniuk@wp.pl
tomaszcharytoniuk@wp.pl