Zakon Karmelitów (Trzewiczkowych?) na Lesznie w Warszawie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Mam pewien problem związany z moim Pradziadkiem. Otóż z dokumentu, który wczoraj otrzymałam wynika, że był on "zakonnikiem Karmelitą kościoła przy ul. Leszno w Warszawie, a później, po rozpędzeniu klasztoru przez Rosjan, urzędnikiem sądowym. Brał czynny udział w powstaniu jako zakonnik jałmużnik" - to jest cytat z życiorysu mojego Dziadka, gdzie pisze o swoim ojcu.
Mój Pradziadek urodził się w parafii Rajsko koło Kalisza w 1833 roku, jako syn ogrodnika. Wg spisu mieszkańców Warszawy za 1854 rok mógł już tam mieszkać i pracować jako urzędnik, bo występuje tam Ludwik Maciejewski mieszkający na ulicy Miodowej. Pradziadek miałby wtedy 21 lat. Ale w obecnym świetle wydaje mi się, że to nie on.
Do tej pory nie wiem, jak i kiedy Pradziadek znalazł się w Warszawie i otrzymał - jak na ówczesne czasy - dość staranne wykształcenie. Faktycznie przed Powstaniem Styczniowym pracował jako pisarz sądowy. Czy nie może to być związane właśnie z zakonem Karmelitów, do którego mógł wstąpić i tam się kształcić, ale chyba nie otrzymując święceń. W przeciwnym razie nie mógłby się ożenić z moją Prababcią i to już w roku 1865.
W internecie znalazłam informację, że taki zakon rzeczywiście istniał, ale już na początku XIX wieku część jego służyła jako więzienie. Kiedy byłby zamknięty przez Rosjan, tego nigdzie nie znalazłam.
I jeszcze jedno pytanie,które mi się nasuwa - czy Pradziadek wstąpił do Karmelitów po przzyjeździe do Warszawy, czy mógł być uż z nimi związany mieszkając jeszcze w okolicach Kalisza (nie wiem, czy tam taki zakon był).
Może ktoś jest bieglejszy w tym temacie i realiach "karmelickich" XIX wieku i pomoże mi rozwiązać zagadkę.

Dodam jeszcze, że w Warszawie mieszkał jeszcze brat mojego Pradziadka, ale o Nim, poza imieniem, nic zupełnie nie wiem.

Pozdrawiam

Dorota
iwonar

Sympatyk

Post autor: iwonar »

Witaj Doroto!
W sprawie klasztoru na ulicy Leszno w Warszawie, wczoraj znalazlam te oto metryki zgonow:
http://genbaza.pl/warszawa/0072APW/0186 ... 8/k032.jpg

W 1821r.przeor Antoni Luba mieszkajacy przy ulicy Leszno zglasza w nich smierc profesorow. Bardzo jestem zainteresowana tym klasztorem, poniewaz nasza krewna prawdopodobnie byla w nim profesorem.

Czy moglabys mi powiedziec, gdzie moge znalezc spis mieszkancow Warszawy z 1854r?

Z gory dziekuje i pozdrawiam,
Iwona
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witaj Iwono!
Spis ten znajdziesz pod adresem
http://www.przodkowie.com/warszawa/

Ale mnie nadal intryguje życiorys Pradziadka. Teraz doczytałam w Wiki, że klasztor był ostatecznie zamknięty przez Rosjan dopiero po Powstaniu Styczniowym, czyli 1864. Pradziadek - z tego co wiem z innych przekazów - za udział w Powstaniu został zdegradowany z pisarza sądowego do woźnego sądowego (na to ostatnie mam nawet dowód). Więc coś mi tu nie pasuje.
Jedyne co jest w tym m omencie logiczne, że wykształcenie swe mógł zdobyć właśnie u Karmelitów.
Nie wiem czy zachowały się jakiekolwiek dokumenty dotyczące tego klasztoru. Raczej wątpliwe.

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Ewafra

Sympatyk

Post autor: Ewafra »

Dorotko nie znam się na tym, ale tak wpadło mi do głowy, że może w przypadku Twojego Pradziadka chodzi raczej o świecki zakon karmelitów bosych? Katolickie stowarzyszenie wiernych, członek Ogólnopolskiej Rady Ruchów Katolickich, odnowiony dawny trzeci zakon karmelitański.Bo raczej jako zakonnik z regularnego bractwa nie mógłby się ożenić. Z drugiej znowuż strony gdyby nie złożył ślubów zakonnych nie mógłby chyba być zwany zakonnikiem?
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Ewo!
Nie mam bladego pojęcia, wiem tyle, co jest napisane wytłuszczonym drukiem w pierwszym poście. Tak przynajmniej napisał Jego syn w swoim życiorysie wspominając ojca i tradycje patriotyczno - powstańcze w rodzinie. Ten dokument dostałam dopiero wczoraj i właśnie sama się zastanawiam, jak się ma wstąpienie do zakonu z małżeństwem. Jest tam wyraźnie napisane ul. Leszno. Może był tam też i jakiś zakon świecki, ale żadnych info nie znalazłam. Dlatego też zwróciłam się o pomoc do Was, może ktoś będzie bardziej obeznany w temacie.

Pozdrawiam
Dorota

PS. I jeszcze ten zakonnik jałmużnik w Powstaniu, może rzeczywiście był jeszcze bez ślubów, bo chyba nawet po likwidacji zakonu Go obowiązywały?
Ostatnio zmieniony śr 30 paź 2013, 11:23 przez dorocik133, łącznie zmieniany 1 raz.
Ewafra

Sympatyk

Post autor: Ewafra »

Miejmy nadzieję, że będzie i się odezwie :)
Awatar użytkownika
bjasinski

Członek PTG

Post autor: bjasinski »

W Wąsoszu znajdował się zakonnik Romuald Maciejewski, braciszek zakonny.
http://junosza.pl/wasos_karmelici.html
Bartłomiej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”