Zorn w Tomaszowie Mazowieckim

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Berendzik_Malgorzata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Berendzik_Malgorzata »

Witam,
poszukuję informacji na temat rodziny ZORN lub CORN mieszkających w Tomaszowie Mazowieckim.
Konkretnie chodzi mi o rodzinę Józefa i Katarzyny z d. Milczuch. W roku 1880 (+/-) urodziła się w Tomaszowie ich córka, Rozalia. Niestety, nie wiem, czy rodzina ta mieszkała na stałe w tym mieście, czy tylko byli przejazdem (Rozalia ślub bierze w 1899 w Łodzi). Nazwisko może mieć również spolszczoną wersję KORN.
Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje.
Pozdrawiam, dziękuję.

Gosia
Ostatnio zmieniony pt 01 lis 2013, 19:59 przez Berendzik_Malgorzata, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch »

Para mogła pochodzić z Huty Starej A. Sprawdzę w później w bazie Projektu Huta-Kamienica.
Pozdrawiam
Piotr Gerasch
HTTP://hutastara.blogspot.com
HTTP://www.genealodzy.czestochowa.pl
Awatar użytkownika
Berendzik_Malgorzata

Sympatyk
Mistrz

Mam coś. A przynajmniej wydaje mi się. Dzięki Marcie trafiłam na akta z Tomaszowa z lat 80-tych XIX wieku. Niestety, u mnie z rosyjskim jest kompletna klapa, chociaż literki znam i sobie poskładałam.
Znalazłam taki oto akt:
Obrazek

Niestety, poza tym, że wiem, że to akt zgonu, i że należy do Józefa Corn, to nie wiem nic. Jest przy tym nieczytelny przy powiększeniu, co mi się niestety nie podoba. Ale może ktoś coś wyhaczy i uda się to przetłumaczyć??
Dziękuję.
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Wywód przodków dla Rozalia ZORN
Pokolenie pierwsze
1. Rozalia ZORN .
Pokolenie drugie
2. Józef ZORN urodził się w 1832 w miejscowości Kleszczów. On poślubił dnia 20.02.1859 Katarzyna MILCZUCH w miejscowości Poczesna.
3. Katarzyna MILCZUCH urodziła się dnia 1.02.1839 w miejscowości Huta Stara A. Ona została ochrzczona dnia 2.02.1839 w miejscowości Poczesna.
Akt chrztu nr 20/1839; par. Poczesna
Pokolenie trzecie
4. Joseph ZORN .Joseph poślubił Justyna SCHWARTZ.
5. Justyna SCHWARTZ .
6. Andreas MLTSCHUCH urodził się dnia 2.02.1805 w miejscowości Dreibuchen (Buková, Studená Loučka) Nr 7. On zmarł dnia 8.11.1854 w miejscowości Huta Stara A. On poślubił dnia 4.02.1834 Karolina BREITER w miejscowości Poczesna.
7. Karolina BREITER urodziła się dnia 16.04.1806 w miejscowości Rabersdorf (Hrabišín) Nr 17. Ona zmarła dnia 20.02.1841 w miejscowości Huta Stara A.
Pokolenie czwarte
12. Joseph MLTSCHUCH urodził się dnia 13.10.1777 w miejscowości Dreibuchen (Buková, Studená Loučka) Nr 7. On zmarł dnia 11.01.1842 w miejscowości Huta Stara A. On poślubił dnia 9.02.1799 Anna SOKELE w miejscowości Kaltenlutsch (Studená Loučka).
13. Anna SOKELE urodziła się w 1781 w miejscowości Kaltenlutsch (Studená Loučka). Ona zmarła dnia 23.07.1855 w miejscowości Huta Stara A.
14. Johann BREITER urodził się w 1779. On poślubił dnia 7.02.1803 Anna Maria ZILLICH w miejscowości Frankstadt (Nový Malín)/Rabersdorf (Hrabišín).
15. Anna Maria ZILLICH urodziła się dnia 20.02.1782 w miejscowości Rabersdorf (Hrabišín) Nr 27.
Pokolenie piąte
24. Nicolaus MLTSCHUCH (Mlczoch) urodził się dnia 2.12.1746 w miejscowości Dreibuchen (Buková, Studená Loučka). On zmarł dnia 26.11.1814 w miejscowości Dreibuchen (Buková, Studená Loučka) Nr 7. On poślubił dnia 30.06.1771 Elisabetha ERLITZ w miejscowości Allerheiligen (Vyšehorky).
25. Elisabetha ERLITZ urodziła się w miejscowości Puschein (Bušín).
26. Mathes SOKELE .
30. Ignatz ZILLICH .Ignatz poślubił Katharina WANDER (Krist).
31. Katharina WANDER (Krist) .
Pokolenie szóste
48. Johann MLTSCHUCH .Johann poślubił Anna.
49. Anna .
50. Bartholomeus ERLITZ .
62. Anton KRIST .

Rozalia urodziła się w Tomaszowie 17.12.1869; ochrzczona 18.12.1869 tamże
akt chrztu: http://www.szukajwarchiwach.pl/48/314/0 ... /#tabSkany

pozdrawiam
pg
Ostatnio zmieniony pt 01 lis 2013, 21:24 przez PiotrGerasch, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Berendzik_Malgorzata

Sympatyk
Mistrz

Piotrze, jesteś wielki!! Dziękuję Ci z całego serca!
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Małgorzato

Tak w skrócie, jak to zrozumiałem:
W mieście Tomaszowie 19 stycznia 1885 roku stawili się: Józef Corn, tkacz- ojciec zmarłego i Gotlib Corn również tkacz, obaj pełnoletni z Tomaszowa i oświadczyli, że w dniu wczorajszym o godzinie 9 wieczorem zmarł w Tomaszowie Józef Corn, 13 letni syn wspomnianego Józefa i jego żony Katarzyny z d. Mielczuk? we wsi Huta parafii Poczesna, częstochowskiego powiatu, w Tomaszowie przy rodzicach zamieszkały.

Może ktoś sprawdzi bo metryka nie jest najlepszej jakości i nie jestem pewien czy to dobrze odczytałem, poza tym chyba jest błąd, kto w tej wsi Huta się urodził ?
Metryka nr 6 z 1885 roku

http://szukajwarchiwach.pl/48/314/0/-/1 ... VbX1X24j4A
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

6. Tomaszów
Zdarzyło się w mieście Tomaszowie siódmego/dziewiętnastego stycznia, tysiąc osiemset osiemdziesiątego piątego roku o godzinie dziesiątej rano. Stawili się Józef Corn tkacz ojciec zmarłego i Gottlieb Corn także tkacz, obaj pełnoletni z Tomaszowa i oświadczyli, że wczoraj o godzinie dziewiątej wieczorem, zmarł w Tomaszowie Józef Corn lat trzynaście, syn wspomnianego Józefa i jego żony Katarzyny z Milczuchów (tu: Mielczuk /sic!/), [urodzony; zabrakło wpisu!] we wsi Hucie parafii Poczesna powiecie częstochowskiego, w Tomaszowie przy rodzicach zamieszkały. Po naocznym przekonaniu o jego śmierci, akt ten świadkom niepiśmiennym przeczytany i przez nas tylko podpisany. Ks. L. Gaworski proboszcz utrzymujący akta stanu cywilnego
Awatar użytkownika
Berendzik_Malgorzata

Sympatyk
Mistrz

PiotrGerasch pisze: Pokolenie trzecie
4. Joseph ZORN .Joseph poślubił Justyna SCHWARTZ.
5. Justyna SCHWARTZ .
Czy mam rozumieć, że już dalej o ZORNach już nic nie ma?
PiotrGerasch pisze: 6. Andreas MLTSCHUCH urodził się dnia 2.02.1805 w miejscowości Dreibuchen (Buková, Studená Loučka) Nr 7.
Czy ten nr 7 to jest nr aktu czy nr domu pod którym się urodził?
PiotrGerasch pisze: w miejscowości Rabersdorf (Hrabišín)
w miejscowości Dreibuchen (Buková, Studená Loučka)
w miejscowości Kaltenlutsch (Studená Loučka).
w miejscowości Frankstadt (Nový Malín)/Rabersdorf (Hrabišín).
w miejscowości Allerheiligen (Vyšehorky).
w miejscowości Puschein (Bušín).
Czy te miejscowości są na terenie Niemiec czy gdzieś rejony Czech / Słowacji?
PiotrGerasch pisze:
30. Ignatz ZILLICH .Ignatz poślubił Katharina WANDER (Krist).
31. Katharina WANDER (Krist) .
Czy w takim razie Katharina była wdową?

Przepraszam, że tak męczę, ale to jest najpiękniejsza wiadomość dnia, jak nie roku tego :)
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

1. O pierwszym Zornie wiem tyle, że urodził się w Kleszczowie. I dane jego rodziców (z aktu ślubu Józefa z Katarzyną)
2. Dreibuchen nr 7 to dom siódmy w Bukovej
3. Wszystkie miejscowości pomiędzy umownie Morawską Trzebową a Rymarzowem (na Morawach)
4. Tak, była z domu Krist (tak wynika z moich poszukiwań), córka Antona

nie ma sprawy; po to jest projekt Huta-Kamienica

http://hutastara.blogspot.com

polecam nasze towarzystwo, gdzie również trochę wiadomości o hucianach

Piotr
Awatar użytkownika
Berendzik_Malgorzata

Sympatyk
Mistrz

I tu mam jeszcze inną zagwozdkę. Z poszukiwań w genetece udało mi się znaleźć także Florentynę Zorn, córkę Józefa i Katarzyny z d. Mielciuk. Czy w takim razie Piotrze mógłbyś jeszcze wyszukać coś na jej temat? Wiem, że w Łodzi 16.02.1895 bierze ślub w parafii NMP (akt 135) z Antonim Zorn. Czy to nazwisko mogło być w tamtych latach tak popularne, że akurat tak się u nich złożyło? Rodzice Antoniego to Bogumił i Rozalia z d. Scheider. Pytanie moje - czy on też pochodził z tamtych stron - tj. tomaszowskie/częstochowskie, czy może już Łódź?
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

co do Antoniego:

Wywód przodków dla Antoni ZORN
Pokolenie pierwsze
1. Antoni ZORN urodził się dnia 19.03.1871 w miejscowości Huta Stara A. On został ochrzczony dnia 25.03.1871 w miejscowości Poczesna.
Akt chrztu nr 39/1871; par. Poczesna
Pokolenie drugie
2. Bogumił ZORN urodził się w 1834 w miejscowości Kleszczów. On poślubił dnia 30.01.1853 Rozalia SCHNEIDER w miejscowości Poczesna.
3. Rozalia SCHNEIDER urodziła się dnia 4.09.1834 w miejscowości Huta Stara A. Ona została ochrzczona dnia 5.09.1834 w miejscowości Poczesna.
Pokolenie trzecie
4. Joseph ZORN .Joseph poślubił Marianna.
5. Marianna .
6. Franz SCHNEIDER urodził się dnia 1.06.1805 w miejscowości Rostitz (Rozstáni) Nr 2. On został ochrzczony dnia 2.06.1805 w miejscowości Markt Türnau (Městečko Trnávka). On zmarł dnia 18.08.1862 w miejscowości Huta Stara A. On poślubił dnia 9.02.1829 Katharina LANG w miejscowości Poczesna.
7. Katharina LANG urodziła się dnia 19.04.1793 w miejscowości Grünau (Gruna) Nr 8.
Pokolenie czwarte
12. Florian SCHNEIDER .Florian poślubił Magdalena BODSTIEBER.
13. Magdalena BODSTIEBER .
14. Joseph LANG zmarł dnia 2.05.1820 w miejscowości Grünau (Gruna). On poślubił Johanna FRITSCHER.
15. Johanna FRITSCHER .
Pokolenie piąte
26. Johann BODSTIEBER .
30. Lorenz FRITSCHER .

trochę mniej, ale. Znów Zorn z Kleszczowa...
Awatar użytkownika
Berendzik_Malgorzata

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję raz jeszcze.
Zorn z Kleszczowa - i na tym chyba pozostanie mi się na razie skupić. Muszę wytężyć umysł, poszukać - może są gdzieś dostępne akta USC. I tak się jeszcze zastanawiam, czy oni wszyscy byli katolikami czy może ewangelicy? Mentalnie znaczenia nie ma to dla mnie żadnego, raczej jako ciekawostka.
A jeszcze - czy jest dostępny w Waszym projekcie akt ślubu Józefa Zorn i Katarzyny Milczuch (1859) - skan rzecz jasna ?

Pozdrawiam. Małgoś

PeeS. Dziękuję Jankowi i Piotrowi za przetłumaczenie aktu.
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

nie wszystko na raz ;) Kleszczów był zapisywany w Sulmierzycach (już wertuję). Jest on-line na familysearch.org. Podobnie "u Mormonów" jest Poczesna. Tam jest ten akt. Akta z Moraw też do znalezienia w sieci na http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... fcDb=10041

pg
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Już raczej mam pewność, co do pochodzenia Zornów. Przed Kleszczowem byli w Hucie Starej lub Pocześnie, dzięki zapisom z Sulmierzyc udało mi się powiązać pewne fakty. Niewątpliwie w aktach jest błąd, bowiem matką Józefa, ojca, była nie Barbara ale Anna Maria Giessel. Józef był dwukrotnie żonaty (śluby w Sulmierzycach). Pierwsza żona 1827 Anna Justina Schwarzlose (zmarła przed 1831), niewykluczone, że poprzednio omawiani Zornowie byli braćmi z jednego ojca, dwóch matek. To się da ustalić. Cieszy mnie, że dałaś mi energię do szukania Zornów, bo trochę ich "zaniedbałem" w projekcie. PG
Awatar użytkownika
Berendzik_Malgorzata

Sympatyk
Mistrz

Piotrze, czyli mam rozumieć, że wcześniej wspomniana przez Ciebie w wywodzie nr 1 (o Rozalii) Justyna Zorn z d. Schwartz nie jest matką mojego Józefa z Kleszczowa, tak? I skąd tu nagle Barbara? Przecież takiej wcale nie było podanej...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”