Moje nazwiska

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

P.Eysmont

Sympatyk

Moje nazwiska

Post autor: P.Eysmont »

Eysmont (Lublin/puławy/gubernia augustowska)
Kozłowska
Dzieciuchowicz
Strzembosz
Dąbrowska(Kresy)
Jurczyk(warszawa)
hr.tarnowska
Nalepińska(Radom/warszawa)
Męcińska
Witkowska(Puławy)
Langer(warszawa, jubilerzy)
Dębscy
Peter
jakacka
Korzeniewska
bromirska
Kołomyjski( z kołomyji)
Sokulska
Zaczkowska(pod groac)
Kaczor(rudka bałtowska)
Ostatnio zmieniony pn 04 lis 2013, 20:11 przez P.Eysmont, łącznie zmieniany 2 razy.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Rudka Bałtowska to niedaleko ode mnie. Co wiesz na temat Swoich Kaczorów?
Danka
P.Eysmont

Sympatyk

Post autor: P.Eysmont »

coś tam wiem:)

Byli zwykłymi chłopami(to rodzina od strony matki mojej mamy)
Moja babcia Elżbieta Kaczor(ur.w warszawie), jej rodzice Edward Kaczor(urodzony w rudce bałtowskiej jako syn Józefa(uczestnik wyprawy kijowskiej) i Felicji z domu rolak Kajczor), wiem, że mieszkali w domku gdzieś w rudce bałtowskiej i wynajmowali sklep jakiemuś rudemu żydowi, mieszkali wraz z matka Józefa(imienia nie pamietam).
Edward miał brata Józefa(zginął w powstaniu warszawskim w wieku 19 lat) i siostre Kazimiere z Kaczorów Banasik(moja ukochana pra ciocie zmarła 2 lata temu).
Józef i Felicja(moi pra pra dziadkowie) przeniesli sie z rudki do warszawy.
wszyscy z wymienionych powyżej leżą na powązkach wojskowych w warszwie
Nie wiele wiem o tej części rodziny, wiem że ktoś od strony felicji z domu rolak Kaczor prowadził rzeźnię
Wiem że pra pra dziadek Józef prowadził jakieś interesy z Księciem druckim lubeckim(ktory uratował mu życie w momencie w ktorym niemcy odkryli ze szmuglował jedzenie do warszawskiego getta).
Być może ktoś z dalekiej rodziny jeszcze mieszka w rudce bałtowskiej, tego nie wiem, może się kiedyś wybiorę:)
deSad

Sympatyk

Post autor: deSad »

Witam,
interesuje mnie nazwisko Sokulska. Może coś więcej?

(Feliksa c.Tomasza i Petroneli *20.IV.1885 miała przynajmniej dwie siostry o których trochę wiem (...), czy miała inne rodzeństwo tego nie wiem?

Danuta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”