akt wujka

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

besla35

Sympatyk

akt wujka

Post autor: besla35 »

Witam
mam pytanie, czy ktos wie jak mozna uzyskac akt wujka z archiwum USC, bo gdy chcialem to mi odp w urzedzie "osoba obca dla osoby, której akt dotyczy musi posiadać upoważnienie do odbioru aktu poświadczone urzędowo bądź wykazać interes prawny do otrzymania dokumentu".
bede wdzieczny za podpowiedz
pozdrawiam Bernard
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

akt wujka

Post autor: sponikowski »

Ja takowy uzyskiwałem (odpis aktu zgonu) i przyznam, że wiele chyba zależy od urzędnika rozpatrującego wniosek. W każdym razie po prostu wskazałem do czego jest mi potrzebny: było to wystąpienie do innej instytucji, przed którą musiałem wykazać pokrewieństwo oraz fakt, iż zamierzałem przed nią działać w imieniu zmarłego z uwagi na brak innych spokrewnionych osób chcących działać w jego interesie. Do wniosku załączyłem posiadane już odpisy aktów zgonów wskazujące na pokrewieństwo (wywód pokrewieństwa) oraz skan mojego dowodu osobistego. Wniosek w USC został pozytywnie rozpatrzony. Sprawę załatwiłem na drodze telefoniczno / mailowej.
pozdrawiam - Sławek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”