Witam,
poszukuję danych nt. rodziny Switoczów (Świtoczów), konkretnie - Mikołaja Switocza, jego żony Konstancji oraz 6 ich dzieci: Ludwika (mojego pradziadka, urodzonego w Kijowie w 1898 r.), Piotra, Stanisława, Pelagii, "Lusi" (Ludwiki? Łucji?) oraz ostatniej, nieznanej mi z imienia córki.
Według przewijających się opowieści rodzinnych, Świtocze zostali zesłani na Ukrainę po 1863 r. Do czasu rewolucji bolszewickiej mieszkali w Kijowie, gdzie Ludwik pracował w księgarni. Po 1917 r. on, Stanisław oraz Pelagia uciekli do Polski; część z nich zmieniła nazwisko na Świtecz - osiedlili się w Warszawie, Łodzi oraz Ornecie. Rodzice oraz pozostałe dwie córki zostali w Kijowie, skąd przenieśli się do Stanisławowa. Anastazja żyła do lat 50. wieku, umierając w wieku ok. 100 lat. Jej córki doczekały się potomstwa, które żyło jeszcze w tym miejście na pocz. lat 90.
Z góry dziękuję za ewentualne informacje.
Świtocze/Świtecze - Kijów/Stanisławów
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Świtocze/Świtecze - Kijów/Stanisławów
Tytułem uzupełnienia: jeden z braci, Piotr, urodził się w 1890 r. Zmobilizowany na początku pierwszej I WŚ, wziął udział w Bitwie nad Jeziorami Mazurskimi i dostał się do niewoli niemieckiej. Jako jeniec wojenny pracował w kopali węgla na Śląsku. Po wojnie został w Polsce, skąd w 1944 r. został wywieziony do jednego z obozów koncentracyjnych.
W związku z tym, może ktoś z Państwa ma dostęp do listy żołnierzy rosyjskich wziętych do niewoli w sierpniu-wrześniu 1914 r. lub skierowanych do pracy w kopalniach?
W związku z tym, może ktoś z Państwa ma dostęp do listy żołnierzy rosyjskich wziętych do niewoli w sierpniu-wrześniu 1914 r. lub skierowanych do pracy w kopalniach?