Identyfikacja Ziemia Nadróżczańska

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

robi112

Sympatyk
Adept

Identyfikacja Ziemia Nadróżczańska

Post autor: robi112 »

Witam
W akcie zgonu mojego przodka napisano że urodził sie w ziemi Nadróżczańskiej Akt pochodzi z parafi Lipno woj kujawsko-pomorskie
Niestety nie moge znaleźć aktu urudzenia nie wiem które parafie mogłyby nalezec do ziemi Nadróżczańskiej Prosze o pomoc
Pozdrawiam Rafał S.
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Może to chodzi o tzw Ziemię Różańską.

Anna Grażyna
robi112

Sympatyk
Adept

Myślałem na poczatku że jest to parafia Rogowo ale po sprawdzeniu akt z 15 lat nie znalazłem tam szukanego nazwiska Biernacki
Ziemia Różańska to raczej nie
Raczej musi to być gdzieś w kujawsko - pomorskie lub ościenne
Rafał S.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

A jaki to okres obejmuje, jakie lata i kto spisał akt zgonu. Bo sama Ziemia Różańska dość pasuje nawet, mój przodek urodzony koło Lipna mieszkał potem w Różanie, na przykład (połowa XIX w.), czyli związki były i ta sama gubernia płocka.
http://www.rozan.hg.pl/historia/index.php

Łucja
robi112

Sympatyk
Adept

akt zg jest z 1857 parafia Lipno pod aktem jest napisane utrzymujący akta metryczno-cywilne
Według tego aktu urodził sie w 1804 roku w Nadroszczyźnie I tu jest właśnie zagadka gdzie to jest?
Rafał S.
Romanowski_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Romanowski_Piotr »

Może być tu mowa o jakichś rumunkach koło Nadroża, w parafii żalskiej.

Piotr
robi112

Sympatyk
Adept

Parafia Żałe została już sprawdzona i tu też nie ma biernackich
Rafał S.
anna-grażyna

Sympatyk

Nie musiał odejść z tego świata w okolicy miejsca urodzenia.
Może chodzi o :
1) Ruszczany – wieś w Polsce położona w województwie podlaskim, w powiecie białostockim, w gminie Choroszcz.
albo : Ruszczę
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dw%C3%B3r_ ... ak%C3%B3w)

Anna-Grażyna
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

"W Nadroszczyźnie", to forma najpewniej od nazwiska Nadrowski. Regestr z 1783 r. notuje to nazwisko kilkakrotnie, Nadroz - Nadrowscy, na przykład (Zale parafia). A czy Biernacki to była szlachta? Bo można by sprawdzić gdzie się nazwisko pojawiało w 1783 r. w Regestrze i tą drogą. I może przez inne powiązane nazwiska.

Łucja
anna-grażyna

Sympatyk

Łucja pisze:"W Nadroszczyźnie", to forma najpewniej od nazwiska Nadrowski. ........ I może przez inne powiązane nazwiska.

Łucja
Może to dobra droga?

W księdze pamiątkowej guberni siedleckiej za 1895 rok
we wsi Chruszczewka (-owka) wójtem jest Eugeniusz Pogorzelski
a pisarzem jest Fadiej (Tadeusz) Nadrowski.str 88

W tej samej księdze jest wymieniona wieś Różany w pow.włodawskim
str 142

Anna Grażyna
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Jest też rzeka Ruziec i nazwa miejscowa od tej rzeczki - Ruże z kościołem parafialnym (inna pisownia Róże; odmiana "w Rużu") - może to jeszcze jakiś trop.

Pozdrowienia

Wiktor
robi112

Sympatyk
Adept

W parafi Ruże ani w Żałe nie odnalazłem nazwiska Biernacki Stanisław choć przejżałem dość duży zakres lat co do ziemi Różańskiej i gminy Choroszcz to nie wiem nie sprawdzałem jest to możliwe ale bardziej stawiam na tereny woj kujawsko-pomorskiego gdyż cała rodzina pochodzi z ziemi Dobrzyńskiej
Rafał
mgm10

Post autor: mgm10 »

Wiem, że dużo czasu upłyneło, ale może się przyda..

Ziemia Nadróżczańska według mnie chodzi o okolice Nadroża parafia Żałe lub miejscowość Ruże Niedaleko niej płynie rzeczka Ruziec
Mam przodków w tych okolicach i dość często rozmawiałam z osobami starszymi mieszkającymi w tych miejscach ale nigdy nie spotkałam się z tą nazwą.

Inna rzecz jest z Nadrowszczyzną-jest to część miejscowości Jankowo parafia Sumin koło Kikoła Nazwana została od nazwiska Nadrowski [mam ich w swoim drzewie] które występuje w Konotopiu parafia Kikół,Żałem i Nadrożu

Małgosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”