Solec, parafia Wniebowzięcia NMP
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Ten wątek zawiera informacje na temat <A HREF="modules.php?op=modload&name=Katalog&file=index&req=details&pid=7892&ez=2 target=_top">tej parafii</A>
-
Zbigniew_Z

W Archiwum Archidiecezjalnym w Kielcach nie ma ksiąg parafialnych z parafii Solec nad Wisłą. Może ktoś wie, gdzie są takie księgi z lat 1797 - 1809.
Księgi parafialne od 1810 do
1868 są w Archiwum Państwowym w Starachowicach, a księgi 1868 - 1906 w
AP w Radomiu. Takie namiary otrzymalam od Pana Zbigniewa, ktory rowniez zajmuje sie ta parafia.
Wczesniejsze podobno zabrali Szwedzi.
Pozdrawiam
Joanna
1868 są w Archiwum Państwowym w Starachowicach, a księgi 1868 - 1906 w
AP w Radomiu. Takie namiary otrzymalam od Pana Zbigniewa, ktory rowniez zajmuje sie ta parafia.
Wczesniejsze podobno zabrali Szwedzi.
Pozdrawiam
Joanna
-
Zbigniew_Z

Witam
Jest duże prawdopodobieństwo. że Szwedzi spalili lub zrabowali znaczną część wszelkiego rodzaju wartościowych dokumentów z Solca. Być może ocalałe leżą gdzieś w szwedzkich archiwach? Wydaje mi się, że jest to z czasem możliwe do sprawdzenia. Duża luka to również okres od "potopu szwedzkiego" do 1809 roku. Gdzie można szukać tych archiwaliów? Być może zalegają pokryte kurzem w jakichś skarbczykach kościelnych lub archiwach diecezjalnych. Miejmy nadzieję, że pewnego, pięknego dnia ujrzą światło dzienne. Bądźmy dobrej myśli.
Pozdrawiam
Jest duże prawdopodobieństwo. że Szwedzi spalili lub zrabowali znaczną część wszelkiego rodzaju wartościowych dokumentów z Solca. Być może ocalałe leżą gdzieś w szwedzkich archiwach? Wydaje mi się, że jest to z czasem możliwe do sprawdzenia. Duża luka to również okres od "potopu szwedzkiego" do 1809 roku. Gdzie można szukać tych archiwaliów? Być może zalegają pokryte kurzem w jakichś skarbczykach kościelnych lub archiwach diecezjalnych. Miejmy nadzieję, że pewnego, pięknego dnia ujrzą światło dzienne. Bądźmy dobrej myśli.
Pozdrawiam
- Krystyna.waw

Solec nad Wisłą
Może komuś się przyda
Dzięki super Renacie Majewskiej ja się dowiedziałam, gdzie są stare metryki
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,420623,1
Dzięki super Renacie Majewskiej ja się dowiedziałam, gdzie są stare metryki
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,420623,1
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.