Rumian - k/Rybno - woj.warminsko-mazurskie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

rucinski.andrzej

Sympatyk

Rumian - k/Rybno - woj.warminsko-mazurskie

Post autor: rucinski.andrzej »

T:"RUMIAN - k/Rybno - woj.warminsko-mazurskie"

Na blogu Stanisława Rucińskiego ( niestety już nie aktywnym od 3 lat a nadal będącym w Internecie ) przeczytałem że we wsi - RUMIAN - odbywają się co roku zjazdy rodzin o nazwisku Ruciński - których korzenie wywodzą się głównie z tych rejonów. Ponieważ jestem zainteresowany w nawiązaniu kontaktu z organizatorami , proszę o nakierowanie mnie na nich, o ile ktoś z Was ma lub słyszał o takim happeningu. Pozdrawiam
A.Ruciński
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

RUMIAN - k/Rybno - woj.warminsko-mazurskie

Post autor: hniew »

Także przeczytałem kilka dni temu ten blog.
Niestety, gdy zacząłem szukać kontaktu z autorem wyświetlił mi się poniższy nekrolog.

Wrocław
„Dnia 6 czerwca 2011 roku zmarł
ŚP
Stanisław Ruciński
Człowiek o wielkiej życzliwości, niestrudzony badacz genealogii,
społecznik i dusza rodu Rucińskich.”

Czy to ta sama osoba?
Jeśli tak, to czy jest tutaj ktoś, kto znał Pana Stanisława?

Hubert Niewęgłowski
rucinski.andrzej

Sympatyk

Witaj Hubercie,
Stanisław Ruciński który zmarł w 2011 roku to ta sama osoba o której wspomniałem w moim poście z 13 listopada. Niestety to rzeczywiście wielka strata dla genealogii i dociekań nad dziejami Rucińskich z woj. warmińsko-mazowieckiego.
Ja osobiście nie spotkałem ani a nie miałem żadnego kontaktu z Panem Stanisławem. Wiem natomiast, że utrzymywał kontakt z Panem Zbigniewem Wąsowskim autorem Monografii Parafii Rozbity Kamień, w której znaczące miejsce poświęcił dziejom Rucińskich z okręgu Sokołowa Podlaskiego. Jak głębokie były kontakty , nie wiem , ale chyba niezbyt znaczące. Podobno siostra Pana Stanisława wyjechała zagranicę i już nie kontynuuje jego dociekań.
Nadal poszukuję kontaktu z organizatorami zjazdów Rucińskich w Rumianie. W roku 2013 zjazdu nie było . Ostatni to 2012 rok.
Z jakiego względu zainteresował Cię blog Pana Stanisława ?
Pozdrawiam
A.Ruciński
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Witaj,
Rucińskich mam w wywodzie przodków.
Zofia, córka Józefa wyszła za Aleksandra Niewęgłowskiego.
To moja prababka.

Wiem, że Zofia miała przynajmniej 6 dorosłego rodzeństwa: Juliana, Teofila, Władysława, Czesława, Ludwikę Komorowską i Stanisławę Zacharczuk oraz stryja Ignacego. Ten ostatni miał jakiś majątek w okolicy Wisznic i tamże gospodarującego syna Tadeusza.

Józef wg zapisków rodzinnych miał ponoć majątek „w Rozwadowie za Janowem Podlaskim”

Przejrzałem dostępne metryki z parafii Sarnaki i podejrzewam, że żoną Józefa mogła być Julia z Maliszewskich, córka Kazimierza i Marianny z Paderewskich, urodzona ok. 1867 r. w Paderewie. Wygląda też na to, że w Rozwadowie ci Rucińscy żyli krótko, gdzieś pod koniec pierwszej dekady XX w.

Gdzie mieszkali wcześniej? Oto jest pytanie.

Pozdrawiam
Hubert
rucinski.andrzej

Sympatyk

Witaj,
Pytasz" Gdzie mieszkali wcześniej - oto jest pytanie "
Z moich potwierdzonych dociekań doszedłem że gniazdo Rucińskich wywodzi się z miejscowości RUCIANY - pomiędzy Sokołowem Podlaskim a Siedlcami - Była to liczna rodzina o szlacheckim pochodzeniu herbu Ogończyk. Pojawili się tam w XV/ XVI wieku.
Moje , udokumentowane, korzenie wywodzą się z tego właśnie gniazda i sięgają 1622 roku. Rodziny te na przestrzeni wieków, w poszukiwaniu nowych ziem dla potomków zmieniały miejsce pobytu i m. innymi zawędrowali na Warmie i Mazury. Stąd też moje zainteresowanie i tym rejonem.
Miejscowości które wymieniłeś, leżą w stosunkowo niewielkiej odległości od Rucian i prawie jest pewne że i Twoi przodkowie stamtąd się wywodzą.
Polecam zapoznanie się z Monografią Parafii Rozbity Kamień, Zb. Wąsowskiego który w 1300 stronicowym opracowaniu, zebrał historie tego regionu i akta metrykalne z tych okolic od 1600 roku do polowy XIX wieku.
Niestety, ta Monografia nie jest już dostępna na rynku. Dostępna jest tylko w Narodowej Bibliotece w Warszawie.
Jeżeli Pan Zbigniew Wąsowski wyrazi zgodę udostępnię Tobie jego adres e-mailowy dla dalszego kontaktu. Dzięki Panu Zbigniewowi mam udokumentowaną historię moich Rucińskich od 1622 roku. Czekam na komentarz
Pozdrawiam i życzę owocnych dociekań.
Andrzej R.
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Witam,
Jak krok po kroku przebrnę przez pierwsze lata XX w i 2 poł. XIX to dalej dzięki pracy Pana Wąsowskiego jest nadzieja, że pójdzie szybko.
Teraz owo „wcześniej” dotyczy przełomu wieków +/- 5 lat.
W tym przedziale czasowym poszukuję kluczowego dokumentu, czyli aktu ślubu pradziadków. Liczyłem na Sarnaki ale niestety.

Pozdrawiam
Hubert
Ruciński_Ireneusz

Post autor: Ruciński_Ireneusz »

Witam Rucińskich

1. mieszkałem w Rucianach do począrku lat sedemdziesiątych XX, póżniej się wyprowadziłem
2. w monografi P WAsowskiego wymienieni są moi przodkowie.
3. monografia jest dostępna w biblotekach uniwersyteckich i niektórych bibliotekach publicznych np. w Warszawie na ul. Koszykowej. To co dotyczy Rucian mam Ksero.
4. Znałem P Stanisława ( potwierdzam nekrolog dotyczy jego osoby. Jego post "Spotkajmy się w Rucianch" był wstępem do żjazdu rucińskich w Rucianach, niestety los chćiał inaczej.
5, Chętnie nawiąże kontakt z zainterosowanymi historią Rodu. z tego co napisał P. Andrzej to jesteśmy krewnymi
Pozdrawiam - Irek
rucinski.andrzej

Sympatyk

Witaj Ireneuszu,
Jeżeli jesteś z Rucian , to znaczy że krewniacy. Podaj na jakim etapie są Twoje dociekania genealogiczne i jaki zakres czasowy obejmują. Rozumiem ,że Monografii nie posiadasz a jedynie ksero z Rucian. Rucińscy żyli również w innych wsiach należących do Parafii Rozbity kamień, Podaj swój e-mail. dla dalszej ewentualnej wymiany danych.
Pozdrawiam
Andrzej Ruciński-Wwa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”