Cmentarz Żołnierzy Radzieckich w Makowie Mazowieckim?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

gpzmiron

Post autor: gpzmiron »

Witam serdecznie. Potrzebuję pomocy w sprawie mojego Dziadka. Mieszkał on przed wojną na Polesiu, w Rużanie powiat kossowski, (obecnie Białoruś). Nie wiem w jaki sposób, ale znalazł się w wojskach radzieckich i w 1944 roku zginął podczas walk w okolicach Różana (obecnie w woj. mazowieckim, w powiecie makowskim). Z tego co znalazłem wynika że żołnierze wojsk radzieckich polegli w walkach w tym rejonie zostali po wojnie ekshumowani i pochowani na wspólnym cmentarzu wojennym w Makowie Maz. Czy ktoś ma informacje czy istnieje jakiś rejestr pochowanych na tym cmentarzu? Może ktoś z Makowa mógłby mi pomóc?
Pozdrawiam. Mirek.
Poska38

Sympatyk

Post autor: Poska38 »

Witaj,podaj jakie nazwisko imię imię ojca i rok urodzenia.może jest w dok.rosyjskich.Jan
albo patrz tutaj.
http://www.obd-memorial.ru/html/index.html
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Post autor: Batogowski_Sergij »

Witaj Mirku. Czy próbowałeś już odnaleźć swojego sziadka tutaj: http://www.obd-memorial.ru
Tutaj znalazłem dziadka swojej teściowej, zginął w 1944-m na tarnopolszczyźnie, otóż najpierw na tym memoriale znaleźliśmy dokument, gdie było zapisane w jaki sposób zginął "ranny w bżuch. Zmarł za 5 minut po dostarciu go do szpitala" oraz znaleźliśmy wieś gdzie on został pochowany na cmentarzu i nawet było podane konkretne miejsce grody. Odrazu po zdobyciu tej informacji znaleźliśmy pewną osobę w sieci socialnej vk.com skontaktowaliśmy się z nim i wkrótce zrobił nam zdjęcie z grobu. Otóż masz duże szanse, jedynie w tym memoriale trzeba zapisywać imię i nazwisko poszukującej osoby cyrylicą w języku rosyjskim. Otóż jak miał na imię Twoj dziadek?

Pozdrawiam,
Sergij Batogowski
z Ukrainy
gpzmiron

Dane mojego Dziadka : Włodzimierz Bogdanowicz, syn Piotra, zamieszkały Rużany (z nazwą miejscowości mam problem bo np. w Wikipedii jest to nazwa Różany przez ó). Niestety daty urodzenia nie znam. Miał też brata Sergiusza (Sergieja?), razem walczyli i właśnie z jego opowiadania wiadomo że Dziadek zginął pod Różanem, ale nic więcej nie wiem. Brat dziadka po wojnie pozostał na Białorusi i tam zmarł.
Sergij, jeśli miałbyś chwilkę czasu i mógł sprawdzić tylko czy występuje na stronie którą podałeś taka osoba, mam problem z cyrylicą na mojej klawiaturze. Jeśli będzie trzeba to jakoś sobie poradzę ale może Tobie będzie łatwiej.
Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Post autor: Batogowski_Sergij »

No i co Mirku a teraz tańcz :) bo znalazłem Twego dziadka. Lepiej będzie jak sam to otworzysz: http://www.obd-memorial.ru/html/search. ... 1%87&y=&r=
Te 3 zapisy doteczą jednej osoby, czyli twojego dziadka, klikasz na jego imię i masz nawet skan dokumentu, powodzenia, jeżeli coś jeszcze będziesz potrzebował, napisz do mnie maila: manualll80@gmail.com
gpzmiron

Dziękuję Ci serdecznie za pomoc. Wysłałem maila na Priv.
Mirek.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Re: Cmentarz Żołnierzy Radzieckich w Makowie Mazowieckim?

Post autor: Grazyna_Gabi »

gpzmiron pisze:Potrzebuję pomocy w sprawie Czy ktoś ma informacje czy istnieje jakiś rejestr pochowanych na tym cmentarzu? Może ktoś z Makowa mógłby mi pomóc?
Napisz do Urzedu Miasta w Makowie, urzedy te opiekuja sie cmentarzami
wojennymi i posiadaja wykazy pochowanych. Sadze, ze otrzymasz odpowiedz
z namiarami w ktorym miejscu lub pod jakim numerem znajduje sie
jego mogila, wowczas mozesz sie starac o zdjecie nagrobka.
Mialam podobne poszukiwania.
http://www.makowmazowiecki.pl/31,kontakty.html

Pozdrawiam
Grazyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”