Pomoc w odczytaniu
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Stanisław_Szwarc

Pomoc w odczytaniu
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w odczytaniu danych dotyczących panny młodej z metryki ślubu - Dobra k. Turku 1823r.
http://www.szukajwarchiwach.pl/54/743/0 ... 4vKfa38kYw
Metryka nie jest numerowana. Zaczyna się u dołu lewej strony po metryce nr 8. Mnie interesuje od 3 wiersza na prawej stronie.
Odczytuję go tak:
Józefa Kamińska mająca lat 21 podług złożonej przed nami metryki wyjętej z ksiąg kościoła parafialnego ................. w asysterncji .............. swej Marianny z Dobrej
Z góry dziękuję
Staszek
http://www.szukajwarchiwach.pl/54/743/0 ... 4vKfa38kYw
Metryka nie jest numerowana. Zaczyna się u dołu lewej strony po metryce nr 8. Mnie interesuje od 3 wiersza na prawej stronie.
Odczytuję go tak:
Józefa Kamińska mająca lat 21 podług złożonej przed nami metryki wyjętej z ksiąg kościoła parafialnego ................. w asysterncji .............. swej Marianny z Dobrej
Z góry dziękuję
Staszek
Pomoc w odczytaniu
Witaj!
Nie potrafię odczytać 1-go słowa, a 2-gie, to jakby matyńka, może znaczy mateńka?
Nie potrafię odczytać 1-go słowa, a 2-gie, to jakby matyńka, może znaczy mateńka?
- kwroblewska

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Pomoc w odczytaniu
…Koscioła parafialnego Kalisz w asystencji
Wg mnie początkowo wpisano Dobry i poprawiono na Kalisz.
____
Krystyna
Wg mnie początkowo wpisano Dobry i poprawiono na Kalisz.
____
Krystyna
-
Stanisław_Szwarc

Pomoc w odczytaniu
Krystyno i Teklo,
dzięki.
Sam się tego domyślałem, jednak nie chciałem niczego sugerować.
Widać, że początkowo było "Dobry", czyli Dobrej, następnie przerobiono, ale czy na Kalisz? Trochę za krótki wyraz. A może jest w okolicy jakaś miejscowość na Kal...
Co do mateńki - bardzo dziwne. Z metryki zgonu Józefy wynika, że była rzeczywiście córką Marianny Kamińskiej z d. Chlebowskiej.
Jednak "mateńka" w metryce??? Co do ojca, to wiadomo, że już nie żył od kilku lat. a może ta "mateńka" to inne określenie macochy?
Pozdrowienia
Staszek
dzięki.
Sam się tego domyślałem, jednak nie chciałem niczego sugerować.
Widać, że początkowo było "Dobry", czyli Dobrej, następnie przerobiono, ale czy na Kalisz? Trochę za krótki wyraz. A może jest w okolicy jakaś miejscowość na Kal...
Co do mateńki - bardzo dziwne. Z metryki zgonu Józefy wynika, że była rzeczywiście córką Marianny Kamińskiej z d. Chlebowskiej.
Jednak "mateńka" w metryce??? Co do ojca, to wiadomo, że już nie żył od kilku lat. a może ta "mateńka" to inne określenie macochy?
Pozdrowienia
Staszek
- kwroblewska

Re: Pomoc w odczytaniu
Przypuszczam, że tu nie chodzi o miejscowść a o parafię …koscioła parafialnego Kal….Stanisław_Szwarc pisze: Sam się tego domyślałem, jednak nie chciałem niczego sugerować.
Poszukaj jeszcze może tutaj http://tpa_kalisz.republika.pl/
___
Krystyna
Pomoc w odczytaniu
Może spróbować odnaleźć ten akt chrztu?W AP Kalisz raczej nie,bo księgi zaczynają się od 1821 (też potrzebuję wcześniejszych),
może w Archidiecezji?
Ewa
może w Archidiecezji?
Ewa
- kwroblewska

Re: Pomoc w odczytaniu
Księgi metrykalne z par. Kalisz NMP i św. Mikołaja są w zasobach AD Włocławek.ewa_os pisze:Może spróbować odnaleźć ten akt chrztu?W AP Kalisz raczej nie,bo księgi zaczynają się od 1821 (też potrzebuję wcześniejszych),
może w Archidiecezji?
Ewa
---
krystyna