Problem geograficzny

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
mwpch

Sympatyk
Adept

Problem geograficzny

Post autor: mwpch »

Witam!
Mam pewien problem geograficzny. Niedawno znalazłem akt ślubu z 1862r., w którym zapisano, że pan młody pochodził z Prus Wschodnich, z... Górnego Śląska! Sprawdziłem miejscowość (opisana jednoznacznie, wraz z powiatem), i istotnie to Śląsk, nawet obecnie leżący w granicach Czech. Rozumiem więc Prusy, ale Prusy Wschodnie?!
Teraz natknąłem się na akt chrztu spod Warszawy (Słomczyn) z 1808r., w którym ojciec zapisany jest jako pochodzący z Galicji, z parafii... karczewskiej! A Karczew (chyba jedyny) to okolice Otwocka - rzut beretem przez Wisłę!
Owszem, obszar na południe od Warszawy do 1809r. (kampania po bitwie pod Raszynem) znajdował się w zaborze austriackim, jako tzw. Galicja Zachodnia. Ale czy tak określano by okolice nieodległe od miejsca spisania aktu (Słomczyn)?
Moje pytanie ma głębszy sens, bowiem w niedalekiej parafii (Góra Kalwaria) w 1809r. urodził się mój pra...dziad, o takim samym nazwisku jak ten ze Słomczyna. W akcie chrztu jego ojciec też był opisany jako "rodem z Galicji". Próbowałem go szukać w Małopolsce, Podkarpaciu... A może się okazać, że był on jak najzupełniej miejscowy, tylko "granice go przekroczyły".
Co o tym sądzicie?
Marek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Galicja" - jak najbardziej możliwe określenie tych okolic jako zabór austriacki
niezbyt często, ale spotykane
dpawlak

Nieaktywny

Re: Problem geograficzny

Post autor: dpawlak »

mwpch pisze: Owszem, obszar na południe od Warszawy do 1809r. (kampania po bitwie pod Raszynem) znajdował się w zaborze austriackim, jako tzw. Galicja Zachodnia. Ale czy tak określano by okolice nieodległe od miejsca spisania aktu (Słomczyn)?
Ni tylko tzw. To była jak najbardziej nazwa oficjalna, administracyjna.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nowa_Galicja
W 1808 roku to była wręcz względem Słomczyna zagranica,
więc równie dobrze mogło by być napisane w Austrii ;-)
Na szczęście pisano Galicja.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”