Inne imię w akcie ślubu, czy to możliwe, jak bardzo?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam.
Czy to możliwe, aby w akcie ślubu błędnie podano imię matki panny młodej. Dłubię i dłubię, ale nie mogę postawić przysłowiowej kropki nad "i".
Wszystko wskazuje, na błędnie podanie imienia, ale zawsze pozostają wątpliwości.
Domyślam się, że przy zgonach kiedy zgłaszały "obce" osoby takie pomyłki mogły się zdarzyć, ale czy przy ślubach również?
Nie mam pojęcia jak wtedy załatwiane były takie formalności, kto to zgłaszał, itp., więc ciężko mi to ocenić.
Czy zdarzają się Wam takie historie?
Pozdrawiam,
Stanisław
Czy to możliwe, aby w akcie ślubu błędnie podano imię matki panny młodej. Dłubię i dłubię, ale nie mogę postawić przysłowiowej kropki nad "i".
Wszystko wskazuje, na błędnie podanie imienia, ale zawsze pozostają wątpliwości.
Domyślam się, że przy zgonach kiedy zgłaszały "obce" osoby takie pomyłki mogły się zdarzyć, ale czy przy ślubach również?
Nie mam pojęcia jak wtedy załatwiane były takie formalności, kto to zgłaszał, itp., więc ciężko mi to ocenić.
Czy zdarzają się Wam takie historie?
Pozdrawiam,
Stanisław
Oj joj!!!!! Oczywiscie. Mam nawet taki akt slubu, gdzie podano blednie (prawie na 100% blednie) imie i nazwisko matki pana mlodego, gdy tymczasem czworka jego rodzenstwa przed nim i trojka po nim urodzonych ma prawidlowe imie i nazwisko matki, takie jakie widnieje na akcie slubu rodzicow..... Mysle, ze wynika to z bledow w przepisywaniach przez "pisarza" koscielnego.
Mam jeszcze lepszy "numer". Otoz na nagrobku malzonkow (koniec XIXw) blednie wyryte jest nazwisko panienskie zony (widnieje panienskie ale tesciowej czyli matki zony) ale data zgonu jest wpisana prawidlowo (dzien, rok i dlugosc zycia). Dlaczego tak sie stalo???? W tym przypadku nie mam pojecia ...
Pozdrawiam
Elzbieta
Mam jeszcze lepszy "numer". Otoz na nagrobku malzonkow (koniec XIXw) blednie wyryte jest nazwisko panienskie zony (widnieje panienskie ale tesciowej czyli matki zony) ale data zgonu jest wpisana prawidlowo (dzien, rok i dlugosc zycia). Dlaczego tak sie stalo???? W tym przypadku nie mam pojecia ...
Pozdrawiam
Elzbieta
Zdarzają się jeszcze dziwniejsze.. mam przodka WALENTEGO. W akcie ślubu i akcie zgonu jest napisane, że jego ojcec to WOJCIECH. W księgach znajduje się akt urodzenia WALENTEGO, ale Do chrztu podaje go ojciec ANTONI. Sęk w tym, że Antoni i Wojciech, to byli bracia...
Co do twojej sprawy, to łatwiej byłoby zagadkę wyjaśnić- jesli małzonkowie byli z innych parafii- zaglądając w allegata...
Co do twojej sprawy, to łatwiej byłoby zagadkę wyjaśnić- jesli małzonkowie byli z innych parafii- zaglądając w allegata...
-
Marynicz_Marcin

W przypadku ślubu moich 4xpradziadków, błędnie wpisano w akcie dane pana młodego. Zamiast Kuźnickiego pojawia się Jankowski !
Co ciekawe, zgadza się miejsce urodzenia, imiona rodziców, ale to nazwisko.. Dodam, że pan młody był z innej parafii i w alegatach znajduje się jego akt chrztu, a tam co? Prawidłowe dane! Może księga była przepisywana i gdzieś zaplątał się ten Jankowski?
Co ciekawe, zgadza się miejsce urodzenia, imiona rodziców, ale to nazwisko.. Dodam, że pan młody był z innej parafii i w alegatach znajduje się jego akt chrztu, a tam co? Prawidłowe dane! Może księga była przepisywana i gdzieś zaplątał się ten Jankowski?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
Zdarzają się nawet podane błędnie imiona matek w aktach urodzenia.
))
Weź pod uwagę, że nie zawsze imię na chrzcie = imię używane oraz że akty spisywano czesto na postawie raptularza czytaj później.
A poza tym z kiedy ten akt? Bo powszechna alfabetyzacja to dośc późna sprawa.
Moim zdaniem ilość pomyłek w aktach metrykalnych jest zadziwiająco mała jak na okoliczności.
Weź pod uwagę, że nie zawsze imię na chrzcie = imię używane oraz że akty spisywano czesto na postawie raptularza czytaj później.
A poza tym z kiedy ten akt? Bo powszechna alfabetyzacja to dośc późna sprawa.
Moim zdaniem ilość pomyłek w aktach metrykalnych jest zadziwiająco mała jak na okoliczności.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
Akt ślubu pochodzi z roku 1847r., parafia Dłutowo w pow. mławskim. W akcie tym przy rodzicach panny młodej zapisano Mikołaj i Marianna. Panna młoda to Rozalia Stańczak ur. w 1827r. (po przeliczeniu).
Przekopałem Genetekę, Poczekalnię i swoje źródła, i nie natrafiłem na Rozalię Stańczak, córkę Mikołaja i Marianny. Trafiłem natomiast na Rozalię Stańczak, córkę Mikołaja i Katarzyny, ur. w 1828r. (jedyna taka w Dłutowie).
Nie daje to wprawdzie pełnej gwarancji, że takiej osoby nie było, ale chyba wystarczająco uprawdopodabnia wersję z matką Katarzyną, co o tym sądzicie?
Pozdrawiam,
Stanisław
Przekopałem Genetekę, Poczekalnię i swoje źródła, i nie natrafiłem na Rozalię Stańczak, córkę Mikołaja i Marianny. Trafiłem natomiast na Rozalię Stańczak, córkę Mikołaja i Katarzyny, ur. w 1828r. (jedyna taka w Dłutowie).
Nie daje to wprawdzie pełnej gwarancji, że takiej osoby nie było, ale chyba wystarczająco uprawdopodabnia wersję z matką Katarzyną, co o tym sądzicie?
Pozdrawiam,
Stanisław
W akcie ślubu mojego pra... też było podane imię matki panny młodej Marianna, a ona Tekla była. Trochę zamieszania z tym było, ale się już wszystko wyjaśniło.
Teraz też mam taką zagwozdkę, bo z dwóch braci jeden ma matkę Katarzynę, a drugi Mariannę. I na razie nie wiem, czy to pomyłka, czy nie-. A sprawa bardzo ważna
Teraz też mam taką zagwozdkę, bo z dwóch braci jeden ma matkę Katarzynę, a drugi Mariannę. I na razie nie wiem, czy to pomyłka, czy nie-. A sprawa bardzo ważna
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
-
Piórkowska_Ewa

- Podziękował: 1 time
Witam. Jedna moja Marianna - córka Mateusza została zapisana jako córka Tadeusza - co tam,... przy ślubie jest córką Macieja i dopiero przy śmierci jakoś przytomniej zapisano że była córką owego Mateusza. Miałam też paskudny ślub ze złymi według mnie imionami ojca i matki panny młodej powiedzmy Jakub i Magdalena (nie pamiętam dokładnie w tej chwili), długo nie mogłam tego rozgryźć aż przeczytałam sąsiedni akt i tam są ci sami wpisani rodzice Jakub i Magdalena z tymi samymi nazwiskami - ot przy przepisywaniu ksiądz wbił sobie w głowę dane z poprzedniego ślubu. Błędów jest bez liku - zbadaj rodzinę, bo jednostkowy akt może być w 100% prawdziwy, a może być tylko w 25%... Pozdrawiam Ewa
- WaldemarChorążewicz

Re: Inne imię w akcie ślubu, czy to możliwe, jak bardzo?
[quote="stachoo"]Akt ślubu pochodzi z roku 1847r., parafia Dłutowo w pow. mławskim. W akcie tym przy rodzicach panny młodej zapisano Mikołaj i Marianna. Panna młoda to Rozalia Stańczak ur. w 1827r. (po przeliczeniu).
Witaj.
Indeksowalem z zespołem parafię Dłutowo i potwierdzam wszystkie pomyłki osób zapisujących(nie tylko ksiądz ,także organista )
W trakcie ,,sortowania" wprowadzalismy ,,vele",ale zbyt wiele było niejasności.Trafiały sie także pomyłki z przepisywaniem danych z sąsiednich aktów lub zmiana imion rodziców.Być może osoby podające dane nie pamiętały imion swoich rodziców lub dziadków(sytuacja gdy dzieci miały w chwili smierci rodziców 1-5 lat ).Szukaj i klej te puzzle.Powodzenia
Waldek
Witaj.
Indeksowalem z zespołem parafię Dłutowo i potwierdzam wszystkie pomyłki osób zapisujących(nie tylko ksiądz ,także organista )
W trakcie ,,sortowania" wprowadzalismy ,,vele",ale zbyt wiele było niejasności.Trafiały sie także pomyłki z przepisywaniem danych z sąsiednich aktów lub zmiana imion rodziców.Być może osoby podające dane nie pamiętały imion swoich rodziców lub dziadków(sytuacja gdy dzieci miały w chwili smierci rodziców 1-5 lat ).Szukaj i klej te puzzle.Powodzenia
Waldek