Ungeheuer (Ungechajer), Nowaczyńscy - buduję drzewo
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Marek.Podolski

Ungeheuer (Ungechajer), Nowaczyńscy - buduję drzewo
T: "Drzewo genealogiczne rodzinne"
Buduję drzewo rodzin Ungeheuer (Ungechajer - inna pisownia od 1952 r.) i Nowaczyńskich z Mielca. W moich poszukiwaniach utknąłem przy:
1). rodzina Ungeheuer;
- małżeństwo Adam i Karolina z d. Birnbach, syn Michał ur. 17.11.1864 w Dzikowcu (Wildenthal) - zm. 20.08.1934 Dębica. Poszukuję dalszych dzieci Adama i Karoliny, danych o ich ślubie, i ich rodzicach. Ślady biegną do Niemiec (Bawaria).
- Agnieszka z d Kluz (lub Klus) ur. 2.11.1868 r. w Ruskiej Wsi (obecnie Rzeszów), żona ww. Michała - wiem, że zmarła w Krynicy-Zdrój, ale jak dotąd nie udało się znaleźć stosownych informacji ani dokumentu.
2). rodzina Nowaczyńskich:
- Małżeństwo Edward i Anna z d. Hollender. Mam skompletowany rodowód ich syna Stanisława Kazimierza z Mielca. Brakuje mi: dalszych losów córki Michaliny (wyszła za mąż za Jana Tyrka, który był starszym radcą skarbowym w Samborze od 1880 do 1901 r.). Mieli syna Tadeusza ur. 20.12.1890 r. w Rzeszowie). Brakuje mi też rodziców Edwarda i Anny, dalszych ich dzieci oraz powiązania z Adolfem Nowaczyńskim (poeta, Kraków, według ustnych przekazów rodzinnych był kuzynem).
* Temat zmieniony przez moderatora
Buduję drzewo rodzin Ungeheuer (Ungechajer - inna pisownia od 1952 r.) i Nowaczyńskich z Mielca. W moich poszukiwaniach utknąłem przy:
1). rodzina Ungeheuer;
- małżeństwo Adam i Karolina z d. Birnbach, syn Michał ur. 17.11.1864 w Dzikowcu (Wildenthal) - zm. 20.08.1934 Dębica. Poszukuję dalszych dzieci Adama i Karoliny, danych o ich ślubie, i ich rodzicach. Ślady biegną do Niemiec (Bawaria).
- Agnieszka z d Kluz (lub Klus) ur. 2.11.1868 r. w Ruskiej Wsi (obecnie Rzeszów), żona ww. Michała - wiem, że zmarła w Krynicy-Zdrój, ale jak dotąd nie udało się znaleźć stosownych informacji ani dokumentu.
2). rodzina Nowaczyńskich:
- Małżeństwo Edward i Anna z d. Hollender. Mam skompletowany rodowód ich syna Stanisława Kazimierza z Mielca. Brakuje mi: dalszych losów córki Michaliny (wyszła za mąż za Jana Tyrka, który był starszym radcą skarbowym w Samborze od 1880 do 1901 r.). Mieli syna Tadeusza ur. 20.12.1890 r. w Rzeszowie). Brakuje mi też rodziców Edwarda i Anny, dalszych ich dzieci oraz powiązania z Adolfem Nowaczyńskim (poeta, Kraków, według ustnych przekazów rodzinnych był kuzynem).
* Temat zmieniony przez moderatora
- Jankowski_Kamil

- Kontakt:
Drzewo genealogiczne rodzinne
Witaj. Zawsze podpisuj posty bo potem nie wiem jak się zwracać i inni także:)
Co do Michała to najłatwiej moja droga pójść do Archiwum Państwowego pod które podlega wieś Dzikowiec. Tam znajdziesz jego akt narodzin ( nie jest to bardzo odległa data i powinien być). W przypadku kiedy tak jak Ty nic nie miałem, przeszukiwałem lata wstecz i po. Jakie było moje zdziwienie, gdy znalazłem np z pięciu przed i pięciu po
Wówczas bierzesz datę najstarszego dziecka , załóżmy jest to rok 1858. Wówczas przeglądasz akta ślubu poczynając od 1858 wstecz ( no chyba że ostatnie dziecko narodziło się w styczniu czy lutym , to raczej nie brali ślubu w tym samym roku) Kiedy jednak dziecko narodziłoby się listopad , grudzień to warto sprawdzić. Z reguły się znajdują. Oczywiście rodzice mogli pochodzić z innych miejscowości , a z doświadczenia wiem, że zawierano ślub w parafii panny młodej. Ewentualnie popytać możesz w AP o księgi meldunkowe, ale z tych lat raczej nie będą mieli. Tak samo musisz zrobić z Agnieszką Klus ( ale w przypadku miast dokumenty sprzed 1874 roku, sprzed utworzenia USC) znajdują się już w Archiwum Archidiecezjalnym a nie państwowym.
K.
Co do Michała to najłatwiej moja droga pójść do Archiwum Państwowego pod które podlega wieś Dzikowiec. Tam znajdziesz jego akt narodzin ( nie jest to bardzo odległa data i powinien być). W przypadku kiedy tak jak Ty nic nie miałem, przeszukiwałem lata wstecz i po. Jakie było moje zdziwienie, gdy znalazłem np z pięciu przed i pięciu po
K.
- Marek.Podolski

Akurat akt z Dzikowca brak w archiwach.
To co napisałem tego akurat mi brak. Wszystkie inne dokumenty rodzin mam. Znalazłem w spisie ludności Krakowa z 1890 r. dane rodziców i rodzeństwo Adolfa Nowaczyńskiego. Aby to zweryfikować niezbędne są akta z Podgórza. Brak ich jeszcze w Archiwach.
Pozdrawiam
Marek
To co napisałem tego akurat mi brak. Wszystkie inne dokumenty rodzin mam. Znalazłem w spisie ludności Krakowa z 1890 r. dane rodziców i rodzeństwo Adolfa Nowaczyńskiego. Aby to zweryfikować niezbędne są akta z Podgórza. Brak ich jeszcze w Archiwach.
Pozdrawiam
Marek
-
Magda112976
Witaj !
Mój dziadek miał na nazwisko Nowaczyński ur. w Warszawie 29.01.1926 nie znał swoich biologicznych rodziców z tego co opowiadał .
Poszukuje pradziadka Eugeniusza Nowaczyńskiego i Anastazji Kołakowskiej zamieszkałej w Warszawie ul. Tamka 33a wynajmowała ona tam mieszkanie od Władysława Małachowskiego w latach 1930 najprawdopodobniej dziadka porzucono koło Zgromadzenia Sióstr Miłości Świętego Wincentego z Paulo nie jestem pewna . Posiadam zdjęcie dziadka z wojska jest koło niego mężczyzna wydaje mi się ze to jest brat ale czy to prawda nie jestem pewna .
Pozdrawiam Magda
Mój dziadek miał na nazwisko Nowaczyński ur. w Warszawie 29.01.1926 nie znał swoich biologicznych rodziców z tego co opowiadał .
Poszukuje pradziadka Eugeniusza Nowaczyńskiego i Anastazji Kołakowskiej zamieszkałej w Warszawie ul. Tamka 33a wynajmowała ona tam mieszkanie od Władysława Małachowskiego w latach 1930 najprawdopodobniej dziadka porzucono koło Zgromadzenia Sióstr Miłości Świętego Wincentego z Paulo nie jestem pewna . Posiadam zdjęcie dziadka z wojska jest koło niego mężczyzna wydaje mi się ze to jest brat ale czy to prawda nie jestem pewna .
Pozdrawiam Magda
- Marek.Podolski

Co do Nowaczyńskich:
Przy poszukiwaniu herbu Przyjaciel natrafiłem na publikację - zrobiłem kompilację zawartości.
https://drive.google.com/file/d/0B8rJcZ ... sp=sharing
Mogą to być wspólni przodkowie.
Na razie nie dotarłem do powiązania w moich poszukiwaniach.
Marek
p.s.
I w uzupełnieniu - w tym czasie żył w Warszawie Adolf Nowaczyński syn Antoniego z Krakowa. Adolf został zamordowany przez Niemców w 1944 r. Jego archiwum, dokumenty, książki spłonęły w jednym z klasztorów (zdeponował je tam). Adolf jest pochowany na Powązkach.
Przy poszukiwaniu herbu Przyjaciel natrafiłem na publikację - zrobiłem kompilację zawartości.
https://drive.google.com/file/d/0B8rJcZ ... sp=sharing
Mogą to być wspólni przodkowie.
Na razie nie dotarłem do powiązania w moich poszukiwaniach.
Marek
p.s.
I w uzupełnieniu - w tym czasie żył w Warszawie Adolf Nowaczyński syn Antoniego z Krakowa. Adolf został zamordowany przez Niemców w 1944 r. Jego archiwum, dokumenty, książki spłonęły w jednym z klasztorów (zdeponował je tam). Adolf jest pochowany na Powązkach.
Ostatnio zmieniony pn 16 gru 2013, 20:58 przez Marek.Podolski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Magda112976
-
Orzechowski_Marek

- Marek.Podolski

Z mojej rodziny Adam i Karolina z d. Birnbach mieli syna Michała (ur. 17.11.1864 Dzikowiec). Z niepotwierdzonych informacji wiem, że był drugi syn o imieniu Ludwik (zmarł we Lwowie). W tych niepotwierdzonych informacjach przewija się Przemyśl i Stanisław Mieczysław Ungeheuer-Niesiołowski.Orzechowski_Marek pisze:Józef Ungeheuer (1874-1937), nauczyciel szkoły powszechnej im. Czackiego w Przemyślu, żona Ludwika z Czajkowskich (zm. 1935), oboje pochowani na cmentarzu głównym w Przemyślu. Może rodzina?
Do tej pory nie udało mi się odnaleźć ksiąg parafialnych z Dzikowca.
Marek
-
Orzechowski_Marek

-
mmaziarski

- Marek.Podolski

Księgi z Dzikowca są w aktach parafii. Pod koniec listopada rozmawiałem o nich z księdzem telefonicznie, podałem co mnie interesuje. Miał mi odnaleźć to. Na razie jest cisza. Najlepsza by była wersja elektroniczna akt do przeglądania na internecie.Orzechowski_Marek pisze:Do tej pory nie udało mi się odnaleźć ksiąg parafialnych z Dzikowca.
Marek
Jeśli chodzi o przodków i potomków Adama i Heleny z d. Świder - to znalazłem dużo aktów parafialnych z Rzeszowa. Nawiązałem z potomkiem ich rodu kontakt. Wysłałem im te akty. Ich najstarszy Stanisław Ungeheuer ur. 12.08.1877 w Rzeszowie. Część mojej rodziny urodziła się właśnie w Rzeszowie i Dębicy. Toteż obie rodziny mogą być spokrewnione.
Dzięki stronie Genealodzy.pl natrafiłem na potomków w USA i nawiązałem kontakt z żyjącym jej przedstawicielem.
Marek
- Stradowski_Jacek

- Podziękował: 3 times
- Marek.Podolski

Ungeheuer Ludwik
Poszukuję informacji o:
Ludwiku Ungeheuer (ur. Dzikowiec ? - zm. Lwów ?) syn Adama Franciszka (ur. 1839 Germersheim, Niemcy) i Karoliny z domu Birnbach. Jego bratem jest Michał Ungeheuer (ur. 17.11.1864 Dzikowiec - zm. 20.08.1936 Dębica).
Z niepotwierdzonych informacji wiem, że Ludwik był żonaty z Teklą Lityńską. Ich dzieci to: Kazimierz, Władysław, Józefa, Wiktoria poślubiła Karola Sandałowskiego, Eugeniusz (ur. Przemyśl), Stanisław Mieczysław Ungeheier-Niesiołowski.
Szukam też spisu pochowanych na cmentarzu we Lwowie.
Pozdrawiam
Marek
Ludwiku Ungeheuer (ur. Dzikowiec ? - zm. Lwów ?) syn Adama Franciszka (ur. 1839 Germersheim, Niemcy) i Karoliny z domu Birnbach. Jego bratem jest Michał Ungeheuer (ur. 17.11.1864 Dzikowiec - zm. 20.08.1936 Dębica).
Z niepotwierdzonych informacji wiem, że Ludwik był żonaty z Teklą Lityńską. Ich dzieci to: Kazimierz, Władysław, Józefa, Wiktoria poślubiła Karola Sandałowskiego, Eugeniusz (ur. Przemyśl), Stanisław Mieczysław Ungeheier-Niesiołowski.
Szukam też spisu pochowanych na cmentarzu we Lwowie.
Pozdrawiam
Marek