Jakiś czas temu pytałem o Folusz k. Rutki-Tartak.Udało się więc postanowiłem napisać jeszcze raz
Otóż moja prapraprababcia Julianna Marianna Kiernozicka/Kiernożycka wyszła za mąż za Teofila Krauze w 1853 roku
Garwolin:
Teofil Krazue - ur. w Barczącej, zam. w Trąbkach, ojciec już nieżyjący, matka z drugiego nazwiska Stępniewska
(24) rodz.: Alojzy i Magdalena oraz Julianna Kiernozicka - ur. w Tolausz w Guberni Augustowskiej, w Trąbkach od dawna na
służbie dworskiej zostająca (26) rodz.: Antoni i Aniela
Wygląda na to że urodziła się ok. 1827 roku.
Parafia Rutka-Tartak Wtedy jeszcze nie istniała. Była to parafia Lubowo która została podzielona na stronę Polską i Litewską. A ja chciałbym zapytać od kiedy miejscowości należały do parafii Lubowo,ponieważ doszukałem się że w XVIII wieku miejscowości należały do parafi Wiżajny.Czy ktoś ma jakieś informacje o księgach z tejże parafi. Czy dobrze myślę iż moja prapraprababcia mogła przemierzyć aż tak dużą odległość ponieważ związana była z kolonistami niemieckimi którzy osiedlali się w okolicach Garwolina i Mińska Mazowieckiego bardzo chętnie.
W genetece tylko 2 razy występuje nazwisko Kiernozicki i to tylko w Suwałkach. Czy ktoś spotkał się z tym nazwiskiem kiedykolwiek?