Parafia Petrykozy (opoczyńskie) - indeksacja
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Księgi parafialne Parafii Petrykozy, powiat opoczyński
Od stycznia br. zająłem się tworzeniem własnego drzewa genealogicznego. I tak doszedłem już do mojego pra-pra-pra-pra-pra dziadka w linii prostej i trochę "płyciej " po kądzieli. Mam to szczęście, że moi przodkowie do II Wojny Światowej od czasów najdawniejszych żyli na terenie jednej Parafii PETRYKOZY , powiat opoczynski.
Ostatnio, dzięki uprzejmości tamtejszego proboszcza, ktory przed tygodniem odszedł na emeryturę sfotografowałem kilka najstarszych ksiąg parafialnych z tej parafii . Są to:
1. Księga ślubów 1700-1710; 1726-1732
2. Księga chrztów 1690-1695
3. Księga chrztów 1737 – 1762
4. Księga chrztów 1763-1784
5. Księga zmarłych 1769-1789
Chętnie udostępnie je nieodpłatnie innym poszukującym lub prześlę w formie CD lub DVD ( jest tego 277 stron / 772 Megabajty )administratorowi tejże strony do dalszego wykorzystania.
W przyszłości chciałbym sfotografować wszystkie księgi znajdujące się w tej Parafii. Poza tym fotografuje nagrobki z cmentarza w Petrykozach.
Najstarsze z nich pochodzą z początku XIX wieku.
Zainteresowanych proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Mirosław Mastalerz
Ostatnio, dzięki uprzejmości tamtejszego proboszcza, ktory przed tygodniem odszedł na emeryturę sfotografowałem kilka najstarszych ksiąg parafialnych z tej parafii . Są to:
1. Księga ślubów 1700-1710; 1726-1732
2. Księga chrztów 1690-1695
3. Księga chrztów 1737 – 1762
4. Księga chrztów 1763-1784
5. Księga zmarłych 1769-1789
Chętnie udostępnie je nieodpłatnie innym poszukującym lub prześlę w formie CD lub DVD ( jest tego 277 stron / 772 Megabajty )administratorowi tejże strony do dalszego wykorzystania.
W przyszłości chciałbym sfotografować wszystkie księgi znajdujące się w tej Parafii. Poza tym fotografuje nagrobki z cmentarza w Petrykozach.
Najstarsze z nich pochodzą z początku XIX wieku.
Zainteresowanych proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Mirosław Mastalerz
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Księgi parafialne Parafii Petrykozy, powiat opoczyński
Bardzo proszę o przesłanie tej płyty. Adres podam na PW. Fotografie udostępnię dla osób chętnych aby księgi indeksować, a wyniki indeksacji umieścimy w module Geneteka
Petrykozy
Witam !
Bardzo mnie interesuja ksiegi parafialne Petrykozy. Co moge zrobic, zeby skorzystac z tego zasobu.
Mieszkam za granica.
Bozenna
Bardzo mnie interesuja ksiegi parafialne Petrykozy. Co moge zrobic, zeby skorzystac z tego zasobu.
Mieszkam za granica.
Bozenna
Petrykozy
Proszę napisac maila na priv.
biuro@pianoforte.gdansk.pl
biuro@pianoforte.gdansk.pl
Petrykozy
Myślę, że powinienem osobiście zacząć indeksować księgi parafialne parafii Petrykozy gdyż moi przodkowie stamtąd właśnie pochodzą. Mastalerzowie notowani tam są już w XVII wieku. Prosiłbym kogoś zaawansowanego w genealogii o rade " jak indeksować?" Czy w księdze urodzeń podawać imiona rodziców,nazwisko panieńskie matki oraz ich wiek. A w księdze zmarłych i slubów - podobne dane.
Ostatnio zapoznałem się z indeksacją miejscowości Górzno przeprowadzonej przez Pana Staszka Pieniążka, w której nie ma tych informacji.
Ostatnio zapoznałem się z indeksacją miejscowości Górzno przeprowadzonej przez Pana Staszka Pieniążka, w której nie ma tych informacji.
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Petrykozy
Indeksy zawarte w księgach na koniec każdego roku w przypadku chrztów i zgonów zawierają zazwyczaj nr kolejny, imię i nazwisko oraz numer wpisu w danym roku. W przypadku małżeństw są nazwiska i imiona najpierw pana a potem panny młodej. Imiona rodziców, chrzestnych w oryginalnych indeksach nie występują. Jeżeli natomiast jakaś osoba sama robi indeksy wówczas zamieszczone tam dane wybiera według własnych potrzeb. Żeby dodać imiona rodziców musi zaglądać do metryk, gdyż w oryginalnych indeksach te informacje nie występują. Stąd niektóre indeksy zawierają więcej informacji. Najistotniejsze są oczywiście imiona i nazwiska, rok zawarcia małżeństwa i parafia w której ślub/chrzest/zgon zapisano. Dobrze jeżeli jest również numer metryki.
Petrykozy
Dziękuję za instrukcje panom: Jackowi Młochowskiemu i Staszkowi Pieniążek ( private). Już wziąłem się do roboty. Po zakonczeniu indeksacji poszczegolnych ksiąg prześlę ją administratorowi.
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Petrykozy
Dodałem do Geneteki przygotowany przez Mirka Mastalerza indeks 49 chrztów za lata 1690-1695. Są też dodatkowe informacje o chrzestnych/świadkach.
Witam wszystkich,
posiadam komplet skanow akt metrykalnych parafii Petrykozy (opoczyńskie). Poszukuje osób zainteresowanych w/w. parafią, ktorzy wlączyliby się do akcji jej indeksacji.
posiadam komplet skanow akt metrykalnych parafii Petrykozy (opoczyńskie). Poszukuje osób zainteresowanych w/w. parafią, ktorzy wlączyliby się do akcji jej indeksacji.
-
Kozera_Piotr

Witam
Wprawdzie Petrykozy to nie moje rodzinne strony, ale zainteresowany jestem historią kilku osób, które mieszkały tam pod koniec XVIII wieku. Zgłaszam się więc do akcji indeksacji.
Pozdrawiam
Piotr Kozera
Wprawdzie Petrykozy to nie moje rodzinne strony, ale zainteresowany jestem historią kilku osób, które mieszkały tam pod koniec XVIII wieku. Zgłaszam się więc do akcji indeksacji.
Pozdrawiam
Piotr Kozera
Dzięki Piotrze za odzew.
Ja już swoich Mastalerzy w tej parafii odnalazłem.
Teraz chcę zrobić indeks całej parafii pomocny dla przyszłych pokolen. Zaczynamy od indeksacji slubów.
pod linkiem
http://picasaweb.google.com/parafia.petrykozy
zamieściłem skany.
Po ściągnięciu i otwarciu w trybie edycji są w wystarczającym rozmiarze do indeksacji.
Jeżeli możesz pomoc w tej akcji to wybierz sobie jakiś przedział czasowy (np kilka lat) i zrób indeks .
Na www.forgen.pl odezwała się Pani Lilianna (leea) i również zgłosiła chęś pomocy. Prawdopodobnie wybrała lata 1826-1841.
Ja osobicie robię indeks slubów raptularz z lat 1799-1846.
oraz indeks zbiorowy (chrzty, sluby i zgony) z lat 1810-1825
Wcześniej zrobiłem indeksy XVII i XVIII wiecznych aków metrykalnych z parafii Petrykozy, które już są w naszej 'genetyce"
Na bieżąco bedę informował o postepie prac nad ta indeksacją.
Pozdrawiam
Ja już swoich Mastalerzy w tej parafii odnalazłem.
Teraz chcę zrobić indeks całej parafii pomocny dla przyszłych pokolen. Zaczynamy od indeksacji slubów.
pod linkiem
http://picasaweb.google.com/parafia.petrykozy
zamieściłem skany.
Po ściągnięciu i otwarciu w trybie edycji są w wystarczającym rozmiarze do indeksacji.
Jeżeli możesz pomoc w tej akcji to wybierz sobie jakiś przedział czasowy (np kilka lat) i zrób indeks .
Na www.forgen.pl odezwała się Pani Lilianna (leea) i również zgłosiła chęś pomocy. Prawdopodobnie wybrała lata 1826-1841.
Ja osobicie robię indeks slubów raptularz z lat 1799-1846.
oraz indeks zbiorowy (chrzty, sluby i zgony) z lat 1810-1825
Wcześniej zrobiłem indeksy XVII i XVIII wiecznych aków metrykalnych z parafii Petrykozy, które już są w naszej 'genetyce"
Na bieżąco bedę informował o postepie prac nad ta indeksacją.
Pozdrawiam
Już pisałam na Forgenie, że zaczynam od 1889-1903 
pozdrawiam - Gośka Niedźwiadek
pozdrawiam - Gośka Niedźwiadek
Pozdrawiam - Gośka
-
Kozera_Piotr

Ja zrobię indeks lat 1856-73 i 1842-55.
Pozdrawiam
Piotr Kozera
Pozdrawiam
Piotr Kozera
Dziekuje wszystkim za zaangażowanie.
reasumując
Ja robię raptularz 1799- 1846 oraz 1810- 1825
Kozera _Piotr robi 1856-73 i 1842-55
Gośka robi 1889-1903
Leea robi 1826-1834 (część z pliku z 1826-1841)
Joanna52 robi 1874-1888
postaje jeszcze 1835 - 1841
w razie pytan podaje mojego maila
mirek.mastalerz@gmail.com
Ja robię raptularz 1799- 1846 oraz 1810- 1825
Kozera _Piotr robi 1856-73 i 1842-55
Gośka robi 1889-1903
Leea robi 1826-1834 (część z pliku z 1826-1841)
Joanna52 robi 1874-1888
postaje jeszcze 1835 - 1841
w razie pytan podaje mojego maila
mirek.mastalerz@gmail.com