Stare zdjęcie rodzinne

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

JEJJ107

Sympatyk

Stare zdjęcie rodzinne

Post autor: JEJJ107 »

...
Ostatnio zmieniony sob 07 gru 2013, 19:48 przez JEJJ107, łącznie zmieniany 1 raz.
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Stare zdjęcie rodzinne

Post autor: Ewafra »

Przełom XIX/XX wieku? Strój raczej nie regionalny. Odpowiednik dzisiejszego krawata. Płaszcz. Wskazuje na ludzi zamożniejszych, dbających o pewną elegancję.
Sama nic zupełnie o nich nie wiesz?
JEJJ107

Sympatyk

Stare zdjęcie rodzinne

...
Ostatnio zmieniony sob 07 gru 2013, 19:49 przez JEJJ107, łącznie zmieniany 1 raz.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Stare zdjęcie rodzinne

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Justyno, według mnie to Twoi pradziadkowie na tym zdjęciu mają około 60 lat i jest to zdjęcie z lat około 1920 - 30 roku. Czy Ziemia Dobrzyńska, czyli północne Podlasie to raczej nie, tam mieli inne stroje. Skłaniałbym się raczej na okolice Warszawy, zdjęcie zrobione na tle jakiś drzwi, stroje raczej miejskie i średnio zamożnych ludzi. To wszystko można po części sprawdzić w jakiejkolwiek metryce pradziadków. Według moich pradziadków ur. w latach 1850, a licząc im 60 lat, wypada na rok 1910, czyli Twoi byliby młodsi ur. w około 1860 roku. Ameryki nie odkryłem, ale mniej więcej tak to się liczy, na pokolenie daje się co najmniej 30 lat, Twoi dziadkowie ur. w około 1900 roku, a rodzice ur. w około 1935 roku itd. - pozdrawiam ; Julian
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Stare zdjęcie rodzinne

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Witam,
jeśli mogłabym skorzystać z otwartego tematu i poprosić o pomoc w identyfikacji poniższych zdjęć:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d99 ... a940f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/66a ... d4986.html
Podejrzewam, że jedno ze zdjęć - pierwsze to rodzina Monkiewiczów (Wołyń), jeśli mam rację to zdjęcie byłoby wykonane około 1893 roku - najmłodszy syn (mój dziadek) urodził się w 1890r, miał dużó starszego rodzeństwa aczkolwiek tylko 2 braci, pozostali mężczyźni to chyba - najstarszy to ojciciec rodziny, i mężowie sióstr?.
Drugie zdjęcie może być Błażewiczów ale już nie mam nikogo kogo mogłabym zapytać...
Wiem, że wiecie dużo więcej niż ja. Cały czas uczę się od Was. Jeśli można cokolwiek wywnioskować...
pozdrawiam
ewa
JEJJ107

Sympatyk

Stare zdjęcie rodzinne

...
Ostatnio zmieniony sob 17 paź 2015, 20:33 przez JEJJ107, łącznie zmieniany 1 raz.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Stare zdjęcie rodzinne

Witam Ewa, tak by wypadało ze to pierwsze zdjęcie jest z 1893 roku i Wołyń tez pasuje, pan z prawej strony ma typową modną brodę na rosyjski styl i to nie są siostry tylko raczej bratowe, chyba to arystokracja. Drugie zdjęcie jest o kilka lat starsze, wydaje mi się na około 1883 rok, to tak na moje oko ; pozdrawiam - Julian
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Stare zdjęcie rodzinne

Witaj Julianie,
dziękuję za szybką odpowiedź. Dziadek Jan Edmund miał dwóch braci - Witolda starszego o 3 lata i Ludomira starszego o 16 lat, pozostałe rodzeństwo to starszych 5 sióstr. Moi Monkiewiczowie (Rudolf i Leonilda z Rudnickich) mieszkali w powiecie Kowelskim par. Turzysk, mieli 10 dzieci. Jedna z nastarszych sióstr Stanisława wyszła za Konstantego Brzozowskiego (z Równego), druga Malwina za Władysława Izdebskiego pochodzącego z pow. Łukowskiego (ślub w Turzysku).
Czy można jeszcze coś powiedzieć o drugim zdjęciu, gdzie mogło być zrobione? Z Lektury wpisów na forum domyślam się, że chłopcy chodzą do jakiejś szkoły?
dziękuję
pozdrawiam
ewa
Sawicki_Julian

Sympatyk

Stare zdjęcie rodzinne

Witam ponownie Ewa, na pytanie gdzie zrobione to drugie zdjęcie, to tu zagadka ; czy to jest tło do zdjęć ze sztucznym lasem i w oddali domy mieszkalne po lewo są, czy naprawdę rodzina jak widać nie biedna, sobie siedzi na pięknie rzeźbionej ławce pod lasem. Synowie ; ten młodszy ma około 15 lat i wygląda na mundur z pasem, czyli wojskowy i krój czapek rosyjski. Tylko czy to było już na początku lat 1900, a nie jak poprzednio mi się wydawało na 1883 r. Tu nie wątpliwie mieszkają na wschodzie jak piszesz, dom jeśli prawdziwy, wygada na budowle w stylu rzymskim, bo z krużgankami jakby dworski, ale może ktoś wie lepiej : pozdrawiam - Julian
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Myślę, że to może być przełom wieków. Tło to tapety, rozwieszane w zakładach fotograficznych. Mam kilka takich starych fotografii z różnym tłem, najczęściej były to tapety z oknem i pięknie udrapowanymi zasłonami.
Zdjęcie ślubne moich dziadków z ok. 1910 zrobione zostało w takim właśnie do złudzenia prawdziwym wnętrzu, a mistyfikację zdradzają surowe deski podłogi, zupełnie nie pasujące do draperii.
Pozdrawiam- Julia J.
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję Julianie,
Dziękuję Julio,
Ale zagadka, cóż za późno... Babcia Monkiewiczowa (z domu Błażewicz), w której zbiorach były te zdjęcia, zmarła w 1988 r.
pozdrawiam Ewa
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

julia-jarmola pisze:Myślę, że to może być przełom wieków. Tło to tapety, rozwieszane w zakładach fotograficznych. ....
Pozdrawiam- Julia J.
Tak - też mam takie zdjęcia z dekoracją w tle.
Więcej - w zakładach fotograficznych w okolicach Częstochowy (pewnie w innych miastach też) czekały gotowe sukienki komunijne i ślubne :).

Anna Grażyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”