Strona Mojej rodziny - Rodem z Kujaw

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jankowski_Kamil »

Zapraszam serdecznie na oficjalną stronę genealogiczną mojej rodziny. Nazwiska przewodnie to :

Jankowski
Kmiecikowski
Kierstan
Pawłowski
Hankiewicz
Kulczak
Rydziński

Prócz tego spotkać można wiele nazwisk skoligaconych z wyżej wymienionymi.

www.wielkagenealogia.jimdo.com

Jestem bardzo dumny z mej strony oraz z tego, że na portalu społecznościowym facebook mamy już utworzoną grupę " Rodzina " w której występują aż 54 osoby. Wszyscy Ci mają możliwość administracji Strony oraz drzewa genealogicznego w serwisie myheritage.com

Zasób wiedzy jest przeogromny.

Pozdrawiam

Jankowski K.
Awatar użytkownika
Bartolllini

Sympatyk

Post autor: Bartolllini »

Mam pytanko :) widzę że jesteś daleko posunięty w tworzeniu swego jak i Twoich krewnych drzewa. ;) Ja jestem początkującym genealogiem amatorem i chciałbym się zapytać do ilu pokoleń należy szukać krewnych rodziny męża siostry "swojego" przodka? Albo rodziny żony "swojego" przodka? :) Czy są jakieś reguły czy po prostu szukanie nie ma żadnych granic i szuka się dla własnej przyjemności "ile się da" :D
Pozdrawiam, Bartłomiej Barysz (Barisch)
Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jankowski_Kamil »

Chodzi Ci pewnie o to , czy szukać rodziny żon przodków w prostej linii , tzn :

Ja - żona
Ojciec - żona
Dziadek - żona
pradziadek - żona
prapradziadek - żona
praprapradziadek - żona
itp

Tak?

To Ci powiem , że ja robię genealogię " dziadków" i ich żon tak daleko jak się da, ale np jak dziadek miał braci i Ci bracia mieli swoje żony to tego nie ruszam. Przykładowo mój dziadek miał brata Kazimierza i ten Kazimierz miał zonę Zofię to jej genealogii już nie robię. Możliwe że kiedyś zrobię, ale póki co moi dziadkowie mieli tyle rodzeństwa, że byłoby to trudne z dwóch powodów - ich liczby i czasu poświęconego tym badaniom oraz dostępu. Z Zofią to ja jeszcze kontakt mam, ale pradziadków rodzeństwa współmałżonkowie to już byłby problem. Po prostu się ich nie zna, a rodzina kontaktów takich nie utrzymuje, żeby to wszystko było tak perfekcyjnie spisane. Jak na ironię, gdybym robił tylko moich bezpośrednich przodków ( dziadków, pradziadków itp) mojego nazwiska to utknąłbym już na 1914 roku bo nie mam żadnych informacji, bardziej rozbudowaną mam stronę mamy :)

Ale nagmatwałem, mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi :):)

Pozdrawiam !

K.
Awatar użytkownika
Bartolllini

Sympatyk

Tak tak. Wiem :D Czyli genealogię żon swych bezpośrednich przodków rozwijać jak najbardziej. A co z np z czysto przykładową Anną, która była np. siostrą pradziadka i wyszła za mąż za np. Antoniego. Co wtedy? Szukać przodków Antoniego albo potomków ich związku?
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

Jeżeli jesteś genealogiem amatorem, pasjonatem tak jak większość z nas to rozwijasz tę pasję dla siebie. Sam decydujesz czego i kogo szukasz, jak daleko i w jakim rozgałęzieniu. Możesz sobie szukać nawet przodków sąsiada twoich pradziadków jeśli chcesz. Tu nie ma żadnych ustalonych z góry reguł, ani granic poszukiwań.
Nie bardzo rozumiem pytanie o genealogię żon twoich przodków. Chodzi ci o pierwsze czy drugie żony, które z Tobą akurat nie są spokrewnione? Bo chyba nie o własne babki?
Awatar użytkownika
Bartolllini

Sympatyk

Chodziło mi o przodków np. mojej babci, prababci itp. ;)
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Bartku! Przodkowie Twojej babci i prababci to przecież Twoi przodkowie! Mają inne nazwiska, ale jesteś ich wnukiem, prawnukiem, prapra... Szukaj ich i ciesz się z każdego odkrycia!
Pozdrawiam -
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”