Nazwisko: Salamon

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=3643&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Milena_Peszczyńska

Post autor: Milena_Peszczyńska »

Moja babcia panienskie miala salamon po mezu falborska. babcia pochodzila z dzięcioł.
Bełc_Paweł

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bełc_Paweł »

Moja prapradziadkowie to Józef Salamon i Eleonora z domu Kałamajska. Miejscowość Wola Pękoszewska, Chojnata gmina Kowiesy. W Chojnacie jest dość sporo Salamonów
pl21
Nowicjusz

Post autor: pl21 »

Moi pradziadkowie i pra-pradziadkowie pochodzą z SalOmonów, jednak pochodzenie nazwiska rodzi wątpliwości, poniewaz w części dokumentów figuruje SalAmon.
Moi pra-pradziadkowie to Adam i Julianna (Julia z d. Lambrecht) Salomon/Salamon.
http://pl21.kk.e-wro.pl/Lizurejowie/Sal ... index.html
www.lizurejowie.pl
Przemysław Lizurej
Awatar użytkownika
emeryt5003

Sympatyk
Kontakt:

Re: Nazwisko: Salamon

Post autor: emeryt5003 »

pl21 pisze:Moi pradziadkowie i pra-pradziadkowie pochodzą z SalOmonów, jednak pochodzenie nazwiska rodzi wątpliwości, poniewaz w części dokumentów figuruje SalAmon.
Moi pra-pradziadkowie to Adam i Julianna (Julia z d. Lambrecht) Salomon/Salamon.
http://pl21.kk.e-wro.pl/Lizurejowie/Sal ... index.html
www.lizurejowie.pl
Aktualnie przekopuję się przez dziesiątki aktów, świetnie zindeksowanych w tym portalu, a dotyczących moich przodków ze wsi Salamony, na początku w. XIX w metrykach nazywana jest jeszcze pustkowiem, a to znaczy, że pierwsi osadnicy wydarli piaszczyste pola uprawne puszczy. Doszedłem do mojego protoplasty Mikołaja, który urodził się jeszcze w XVIIIw. (1798r.), datę uzyskałem rachunkowo przez odjęcie jego wieku z metryki syna Jakóba (pisownia oryginalna) od daty tejże metryki. Najstarsze metryki w parafii Wojków są z 1808r.
Skąd nazwisko? jeszcze nie wiem, tropy prowadzą na Węgry, a stamtąd do świata arabskiego. Póki co nabyłem książkę:
"The Salamon NAME in HISTORY" dostępną w księgarni Amazon.com za ok. 40$ (wraz z kosztami przesyłki).
Odezwę się jak wytropię coś sensownego.

Pozdrawiam,
Józef Salamon :?: :idea:
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Milena_Peszczyńska pisze powyżej, że jej babcia z d. Salamon pochodziła z Dzięcioł.
Wieś Salamony i Dzięcioły leżą w pobliżu (oddalone o ok. 8 km.) więc możecie być z jednej rodziny.
Nazwisko Salamon występuje do dziś w tych okolicach.
Na cmentarzu w Brąszewicach są nagrobki z tym nazwiskiem.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
jackun

Sympatyk
Tytan

Post autor: jackun »

W drzewie moich przodków nazwisko Salamon też występuję. W końcu XVIII i na początku XIX w. żyli oni we wsi Orenice w parafii Oszkowice (mniej więcej w połowie drogi pomiędzy Łowiczem i Łęczycą). Później ich potomkowie żyli także w sąsiednich wsiach i parafiach. Czasami nazwisko to było pisane w metrykach w formie Salamaniak.

Pozdrawiam,
jackun
kujawiak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kujawiak »

Witam!
Moja 3xprababcia Katarzyna Kaczmarek z d. Salamon pochodziła z pustkowia Pędziwiatry w parafii Godynice. Jej najstarszymi przodkami do których dotarłem byli Wojciech i Jadwiga (ok. 1753 - 1813) Salamon ze wsi Wólka, również w parafii Godynice. Podejrzewam, że mogą być spokrewnieni z Salamonami ze wsi Salamony.
Pozdrawiam:
Filip
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Rutar »

Witam,

Ja mam 4xprababke Katarzyna Salamon ur. ok 1820 we Wsi Bobrowniki(Łowickie) Córka Macieja i Justyny Wysockiej.

Pozdrawiam,

Artur
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

emeryt5003 pisze:Najstarsze metryki w parafii Wojków są z 1808r.
Najstarsze księgi z Wojkowa sięgają XVII w.

Kuba
Dendrophilus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Dendrophilus »

Witam!

Nazwisko Salamon występuje również w Szczawnicy. To może potwierdzać węgierskie pochodzenie osób noszacych to nazwisko. Przez stulecia była bowiem Szczawnica wsią leżącą przy granicy Królestwa Węgier. Magnacki, węgierski ród Salamonów był do 1945 roku właścicielem Zamku Niedzickiego.
Pozdrawiam

Dendrophilus
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

emeryt5003 pisze:Skąd nazwisko? jeszcze nie wiem, tropy prowadzą na Węgry, a stamtąd do świata arabskiego.
Salamon (wymawiaj: szolomon) wymowa tutaj:
http://translate.google.hu/#hu/pl/Salamon
wegierskie imie meskie wywodzace sie z hebrajskiego Selemoh, oznacza: pokojowy, spokojny.
Najbardziej znana osoba noszace to imie to wegierski krol z dynastii Arpadow, Salamon 1053-1087, panujacy w latach 1063-1047, bez potomkow.
Po polsku Salomon wegierski.

Tutaj herb rodzinny Salamonow:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Salamon_cs ... 1d_(alapi)

Do dzisiaj popularne nazwisko na Wegrzech
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Bełc_Paweł pisze:Moja prapradziadkowie to Józef Salamon i Eleonora z domu Kałamajska. Miejscowość Wola Pękoszewska, Chojnata gmina Kowiesy. W Chojnacie jest dość sporo Salamonów
Witam
Salamon z Woli Pękoszewskiej widnieje w akcie małżeństwa nr 32/1881r w parafii Osuchów.
Pozdrawiam Longin.
Hankaanka

Post autor: Hankaanka »

Witam!
Na świadectwie szkolnym mojej mamy, widnieje podpis T.Salamon - Kierownik szkoły rok.1948 Jaworzno,powiat wieluński.
Obecnie-powiat oleski,województwo opolskie.
Może to jakiś ślad?
Pozdrawiam Hania
Awatar użytkownika
emeryt5003

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: emeryt5003 »

kotik7 pisze:
emeryt5003 pisze:Najstarsze metryki w parafii Wojków są z 1808r.
Najstarsze księgi z Wojkowa sięgają XVII w.

Kuba
Jeżeli tak jest Kuba, to gdzie je szukać, te zindeksowane w tym portalu zaczynają się w 1808r i znajdują się w Archiwum Państwowym w Łodzi. Podobno to Napoleon zarządził prowadzenie ksiąg stanu cywilnego.

Pozdrawiam,
Józef Salamon :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”