Nazwisko: Salamon
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=3643&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Milena_Peszczyńska
Moja babcia panienskie miala salamon po mezu falborska. babcia pochodzila z dzięcioł.
-
Bełc_Paweł

Moja prapradziadkowie to Józef Salamon i Eleonora z domu Kałamajska. Miejscowość Wola Pękoszewska, Chojnata gmina Kowiesy. W Chojnacie jest dość sporo Salamonów
Nikogo nie szukam
http://www.youtube.com/watch?v=4cjgQ9Tv0-k
http://www.youtube.com/watch?v=4cjgQ9Tv0-k
Moi pradziadkowie i pra-pradziadkowie pochodzą z SalOmonów, jednak pochodzenie nazwiska rodzi wątpliwości, poniewaz w części dokumentów figuruje SalAmon.
Moi pra-pradziadkowie to Adam i Julianna (Julia z d. Lambrecht) Salomon/Salamon.
http://pl21.kk.e-wro.pl/Lizurejowie/Sal ... index.html
www.lizurejowie.pl
Moi pra-pradziadkowie to Adam i Julianna (Julia z d. Lambrecht) Salomon/Salamon.
www.lizurejowie.pl
Przemysław Lizurej
- emeryt5003

- Kontakt:
Re: Nazwisko: Salamon
Aktualnie przekopuję się przez dziesiątki aktów, świetnie zindeksowanych w tym portalu, a dotyczących moich przodków ze wsi Salamony, na początku w. XIX w metrykach nazywana jest jeszcze pustkowiem, a to znaczy, że pierwsi osadnicy wydarli piaszczyste pola uprawne puszczy. Doszedłem do mojego protoplasty Mikołaja, który urodził się jeszcze w XVIIIw. (1798r.), datę uzyskałem rachunkowo przez odjęcie jego wieku z metryki syna Jakóba (pisownia oryginalna) od daty tejże metryki. Najstarsze metryki w parafii Wojków są z 1808r.pl21 pisze:Moi pradziadkowie i pra-pradziadkowie pochodzą z SalOmonów, jednak pochodzenie nazwiska rodzi wątpliwości, poniewaz w części dokumentów figuruje SalAmon.
www.lizurejowie.pl
Skąd nazwisko? jeszcze nie wiem, tropy prowadzą na Węgry, a stamtąd do świata arabskiego. Póki co nabyłem książkę:
"The Salamon NAME in HISTORY" dostępną w księgarni Amazon.com za ok. 40$ (wraz z kosztami przesyłki).
Odezwę się jak wytropię coś sensownego.
Pozdrawiam,
Józef Salamon
- Jan.Ejzert

Milena_Peszczyńska pisze powyżej, że jej babcia z d. Salamon pochodziła z Dzięcioł.
Wieś Salamony i Dzięcioły leżą w pobliżu (oddalone o ok. 8 km.) więc możecie być z jednej rodziny.
Nazwisko Salamon występuje do dziś w tych okolicach.
Na cmentarzu w Brąszewicach są nagrobki z tym nazwiskiem.
Wieś Salamony i Dzięcioły leżą w pobliżu (oddalone o ok. 8 km.) więc możecie być z jednej rodziny.
Nazwisko Salamon występuje do dziś w tych okolicach.
Na cmentarzu w Brąszewicach są nagrobki z tym nazwiskiem.
Pozdrawiam,
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
W drzewie moich przodków nazwisko Salamon też występuję. W końcu XVIII i na początku XIX w. żyli oni we wsi Orenice w parafii Oszkowice (mniej więcej w połowie drogi pomiędzy Łowiczem i Łęczycą). Później ich potomkowie żyli także w sąsiednich wsiach i parafiach. Czasami nazwisko to było pisane w metrykach w formie Salamaniak.
Pozdrawiam,
jackun
Pozdrawiam,
jackun
Witam!
Moja 3xprababcia Katarzyna Kaczmarek z d. Salamon pochodziła z pustkowia Pędziwiatry w parafii Godynice. Jej najstarszymi przodkami do których dotarłem byli Wojciech i Jadwiga (ok. 1753 - 1813) Salamon ze wsi Wólka, również w parafii Godynice. Podejrzewam, że mogą być spokrewnieni z Salamonami ze wsi Salamony.
Pozdrawiam:
Filip
Moja 3xprababcia Katarzyna Kaczmarek z d. Salamon pochodziła z pustkowia Pędziwiatry w parafii Godynice. Jej najstarszymi przodkami do których dotarłem byli Wojciech i Jadwiga (ok. 1753 - 1813) Salamon ze wsi Wólka, również w parafii Godynice. Podejrzewam, że mogą być spokrewnieni z Salamonami ze wsi Salamony.
Pozdrawiam:
Filip
Najstarsze księgi z Wojkowa sięgają XVII w.emeryt5003 pisze:Najstarsze metryki w parafii Wojków są z 1808r.
Kuba
-
Dendrophilus

Witam!
Nazwisko Salamon występuje również w Szczawnicy. To może potwierdzać węgierskie pochodzenie osób noszacych to nazwisko. Przez stulecia była bowiem Szczawnica wsią leżącą przy granicy Królestwa Węgier. Magnacki, węgierski ród Salamonów był do 1945 roku właścicielem Zamku Niedzickiego.
Pozdrawiam
Dendrophilus
Nazwisko Salamon występuje również w Szczawnicy. To może potwierdzać węgierskie pochodzenie osób noszacych to nazwisko. Przez stulecia była bowiem Szczawnica wsią leżącą przy granicy Królestwa Węgier. Magnacki, węgierski ród Salamonów był do 1945 roku właścicielem Zamku Niedzickiego.
Pozdrawiam
Dendrophilus
- Mirek.Kozak

Salamon (wymawiaj: szolomon) wymowa tutaj:emeryt5003 pisze:Skąd nazwisko? jeszcze nie wiem, tropy prowadzą na Węgry, a stamtąd do świata arabskiego.
http://translate.google.hu/#hu/pl/Salamon
wegierskie imie meskie wywodzace sie z hebrajskiego Selemoh, oznacza: pokojowy, spokojny.
Najbardziej znana osoba noszace to imie to wegierski krol z dynastii Arpadow, Salamon 1053-1087, panujacy w latach 1063-1047, bez potomkow.
Po polsku Salomon wegierski.
Tutaj herb rodzinny Salamonow:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Salamon_cs ... 1d_(alapi)
Do dzisiaj popularne nazwisko na Wegrzech
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
- Komorowski_Longin

WitamBełc_Paweł pisze:Moja prapradziadkowie to Józef Salamon i Eleonora z domu Kałamajska. Miejscowość Wola Pękoszewska, Chojnata gmina Kowiesy. W Chojnacie jest dość sporo Salamonów
Salamon z Woli Pękoszewskiej widnieje w akcie małżeństwa nr 32/1881r w parafii Osuchów.
Pozdrawiam Longin.
Witam!
Na świadectwie szkolnym mojej mamy, widnieje podpis T.Salamon - Kierownik szkoły rok.1948 Jaworzno,powiat wieluński.
Obecnie-powiat oleski,województwo opolskie.
Może to jakiś ślad?
Pozdrawiam Hania
Na świadectwie szkolnym mojej mamy, widnieje podpis T.Salamon - Kierownik szkoły rok.1948 Jaworzno,powiat wieluński.
Obecnie-powiat oleski,województwo opolskie.
Może to jakiś ślad?
Pozdrawiam Hania
- emeryt5003

- Kontakt:
Jeżeli tak jest Kuba, to gdzie je szukać, te zindeksowane w tym portalu zaczynają się w 1808r i znajdują się w Archiwum Państwowym w Łodzi. Podobno to Napoleon zarządził prowadzenie ksiąg stanu cywilnego.kotik7 pisze:Najstarsze księgi z Wojkowa sięgają XVII w.emeryt5003 pisze:Najstarsze metryki w parafii Wojków są z 1808r.
Kuba
Pozdrawiam,
Józef Salamon