Darmowy program genealogiczny na minimum 500 nazwisk.

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wymowny

Post autor: Wymowny »

Witam!

Od jakiegoś czasu tworzę drzewo genealogiczne, ale większość darmowych programów po okresie próbnym pozwala mi na maksymalnie 25/50 nazwisk, bo po dodaniu większej ilości usuwa je. Nie chcę za bardzo żadnego internetowego drzewa (myheritage jakoś mnie nie przekonuje), a nie wiem co konkretnie znaleźć, dlatego interesuje mnie z czego wy korzystacie, w jakich programach tworzycie swoje drzewa?
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Michał_Fronczak »

Witam.
Do niedawna korzystałem z Personal Ancestral File (było dostępne spolszczenie) ale mormoni wycofali się ze wspierania tego programu. Byłem z niego bardzo zadowolony ale przesiadłem się na Family Tree Maker od ancestry.com. Co prawda kupno programu to wydatek ok 150 zł ale z kosztami przesyłki. Program działa off line ale można też wrzucić drzewo na serwer. Dodatkowo fajnie to działa w połączeniu z aplikacją na telefon. Wszystko się automatycznie synchronizuje.
Jedyna wada wg mnie to brak jezyka polskiego. Mi co prawda to nie przeszkadza ale jak bym chciał pokazać wyniki swojej pracy babci.to będzie to problem ;-). Choć mimo wszystko preferuję język ojczysty.
Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Dziwne.
Z darmowych możesz skorzystac chocby z Gramps, Ahnenblatt, PAF. Bez ograniczeń poza wydajnością.

pzdr
Piotr
pozdrawiam
Piotr
Cecilia

Sympatyk

Post autor: Cecilia »

Ja akurat korzystam z MyHeritage. I jestem zadowolona :)
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

A ja używam polski produkt Drzewo genealogiczne II (119 brutto). Można go używać na 3 komputery z jednej licencji. Mają chyba też promocje świąteczne.

http://www.drzewo-genealogiczne.pl/program.html

Marek
Kluczyk_A

Sympatyk

Post autor: Kluczyk_A »

Jestem chyba jednym z nielicznych korzystających z darmowego GenealogyJ. Testowałem Gramps i Abenhalt, do pierwszego zniechęciło mnie skomplikowane dodawanie danych (kilka okienek żeby dodać date i miejsce urodzenia) a do drugiego brak widoku drzewa i niewygodne poruszanie się między przodkami (jest za to dobry do wydruków). Grmaps troch lepiej prezentował drzewo, choć też nie dało się w jednym oknie wyświetlić np. wszystkich przodków czy też wszystkich potomków dla zaznaczonej osoby (bądź od ślubu). GenealogyJ posiada polską wersję choć nie wszystko jest przetłumaczone (wszelkie raporty i ich opcje są po angielsku), program nie jest też chyba rozwijany od jakiegoś czasu. Może to kwestia przyzwyczajenia bo chciałem się przesiąść na Gramps ze względu na parę fajnych funkcji (np mapa z zaznaczonymi miejscami z naszego drzewa) ale dodawanie nowych osób oraz brak widoku drzewa (do kilkunastu osób co najwyżej) mnie zniechęcił (może nie znalazłem właściwego okna widoku). Jeżeli chodzi o zbudowanie drzewa jako sieci z podstawowymi danymi to polecam właśnie GenealogyJ.

Pozdrawiam,
Adrian
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Jestem na myHeritage tylko dlatego, że muszę mieć kontakt z kimś kto też ma tam drzewo.
Już kilka razy zakładałam darmowe drzewa w internecie i za każdym razem zostałam oszukana. Mam sobie w domu na papierze. Nikt mi go nie zliwiduje, nie połączy z innym, nie będzie co trochę zmieniał wyglądu i nie każe sobie płacić, odcinając mi nagle dostęp do szerszego kręgu osób.Przestałam mieć ochotę na traktowanie mnie jako przedmiot.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

A ja korzystam z Ahnenblatta i tez jestem zadowolona.
Najpierw prowadziłam bazę danych w Excelu, i miałam aż trzy bazy (każdej rodziny osobno), ale gdy przekroczyłam 700 osób w jednej z baz, zaczełam mieć problem z ogarnięciem tego w takiej formie. W związku z tym przekopiowałam dane do Ahnenblatta (poprzez plik csv) i teraz mam jedną bazę złożoną z trzech rodzin (szeroko pojętych) i odwzorowanie graficzne w postaci drzewa. Okazało się teżz, że po wpisaniu do Ahnenblatta łatwiej mi było połączyć niektóre gałązki ze sobą, czego nie mając graficznego drzewa, w Excelu w ogóle nie widziałam.
Fakt wpisania do Ahnenblatta trzech rozgałęzionych rodzin, łączących sie tylko jedną osobą programowi nie przeszkadza, bo po wybraniu konkretnej osoby pokazuje tylko jej powiązania. Jest to wygodne i wszystko ma się w jednym miejscu. I wszystkie dane mozna powprowadzać i wyświetlając osobę wszystko widzi sie od razu.
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Re: Darmowy program genealogiczny na minimum 500 nazwisk.

Post autor: mmaziarski »

Wymowny pisze:Witam!

Od jakiegoś czasu tworzę drzewo genealogiczne, ale większość darmowych programów po okresie próbnym pozwala mi na maksymalnie 25/50 nazwisk, bo po dodaniu większej ilości usuwa je. Nie chcę za bardzo żadnego internetowego drzewa (myheritage jakoś mnie nie przekonuje), a nie wiem co konkretnie znaleźć, dlatego interesuje mnie z czego wy korzystacie, w jakich programach tworzycie swoje drzewa?
Z tym można sobie poradzić gdy do jednego zaimportujesz drugi plik gedcom.Oczywiście nie da rady dopisywać kolejnych osób,ale można zaimportować kolejny plik z 50 nazwiskami.Tworzy się większa baza.

Mieczysław
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Jana »

Ahnenblatt - przerobiłam wiele programów, ale ten jest dla mnie idealny. Wprowadziłam juz 560 nazwisk i co mi bardzo odpowiada - od każdej osoby w drzewie mogę wydrukować odrębne drzewo genealogiczne.

Janka
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Ja na codzień posługuję sie programem AGES.Pliki są bez ograniczeń,mam nawet jeden zawierający 50000 nazwisk z Francji.
Bardzo szybko wprowadza się dane.Można też wykorzystać excel2ged przy imporcie danych z indeksów zrobionych na arkuszach excela.
Ma jeden minus.Straciłem łącza ze załączonymi zdjęciami,po przeniesieniu na chwilę pliku w inne miejsce.
Mieczysław
MMaziarski
W.Badurek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: W.Badurek »

Witam
Potrzebuję spolszczenie do PAF. Proszę o link lub plik na priv.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt.
Waldemar Badurek
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: W.Badurek »

Dziękuję, ale żaden z tych z zipowanych plików nie daje się otworzyć. Błąd przy rozpakowywaniu.
Pozdrawiam
WB
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

U mnie bez problemu się otwierają. Podaj maila , to wyslę Ci rozpakowane spolszczenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”