Problem z datami

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

J.Borycki

Sympatyk
Mistrz

Problem z datami

Post autor: J.Borycki »

Mam problem z danymi podawanymi w różnych źródłach. Przy wylegitymowaniu ze szlachectwa w 1796 w Wydziale Stanów Galicyjskich podane zostały odpisy aktów z datami różnymi od tych, które znalazłem w zapisach parafii Końskie. I tak w księgach metrykalnych wygląda to następująco:
Daty urodzin dzieci Walentego i Zofii:
Józef - 1764.03.15
Klemens - 1765.11.20
Szymon - 1759.10.26
Walenty - 1757.02.11
Wojciech - 1762.04.11
Data ślubu Walentego Kroczowskiego z Zofią Gnatkowską - 1756.05.04.
W kopiach dołączonych do wywodzenia szlachectwa wygląda to następująco:
Daty urodzin:
Józef - 1756.03.15
Klemens - 1758.04.15
Szymon - 1752.03.26
Walenty - 1750.03.11
Wojciech - 1754.02.27
Data ślubu Walentego z Zofią - 1749.05.04.
Odpisy sporządzone zostały w styczniu 1794 roku. Czy może mi ktoś wyjaśnić tak duże różnice w datach.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Problem z datami

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, co tu wyjaśniać, trzeba się cieszyć ze są takie dokumenty.
Jasne że bardziej prawdziwe to te pisane, czyli metryki, niż te podane z głowy .
Że są błędy, bo są i powody ; kto umiał czytać i rozumieć łacinę i kto miał okulary by poprawnie przeczytać przy świecy.
Teraz mogę sobie metrykę nabazgraną dotąd powiększać na ekranie, ( zrobione jej zdjęcie ) aż ją przeczytam, pozdrawiam świąteczne - Julian
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Problem z datami

Post autor: piotr_nojszewski »

Te numerki cechuje spora zbieżność.
Stawiałbym na pamięc i odczytanie. O ile mnie z kolei nie myli pamieć np w dokumentach łacińskich z XVIII w np 2 i 4 wyglądając czasem bardzo zbliżenie dla współczensego człowieka bo wtedy nie powinny.

Dla sprawy (czyli legitymacji) te daty nie były pewnie ważne. No chyba, że natrafiłes na jakieś wątpliwe połączenia lub fałszerstwo. Jak mówi literatura z XIX wieku "korygowanie" pochodzenia nie było czyms niespotykanym. Włącznie z przerabianiem ksiąg i dopisywaniem potomków. Czasem, zmiana daty była konieczna, zeby połączyc legitymującego się z wybranymi szlacheckimi rodzicami. Np gdyby "twój" legitymujacy sie był synem Walentego i Zofii urodzonym 1750. Wtedy ślub domniemanych rodziców 1756 nijak by nie pasował do układanki. Wtedy trzeba było ślub poprawić a może i więcej.
Ale to hipoteza. Musisz zrobic małe śledztwo.

Ale bardzo mnie interesuje czy znalazłeś oryginalne dokumenty z legitymacji galicyjskich?
Gdzie jesli to to czy mozna spytac GDZIE?
pozdrawiam
Piotr
J.Borycki

Sympatyk
Mistrz

Post autor: J.Borycki »

Dokumenty z wywodem szlachectwa pomógł mi zdobyć kolega z Lwowa (jego żona pracowała w archiwum lwowskim). Trochę mnie to kosztowało, ale mniej niż gdybym chciał to zrobić oficjalnie. Gdy napisałem do archiwum to chcieli jakieś ogromne pieniądze (w dolarach). W wywodach zawarte są odpisy aktów urodzin i ślubu z parafii Końskie. Ostatnio pojawiły się skany metryk z Końskich i tam znalazłem inne daty. Dziwi mnie stałą różnica 7-8 lat. Tylko dwie daty zawierają ten sam dzień i miesiąc (ślub Walentego i urodziny Józefa). Niestety nie mam jeszcze przetłumaczonego dwustronnego tekstu po łacinie z wywodem. Muszę poprosić na forum o pomoc i wówczas może będę mógł coś więcej sprawdzić. Dane genealogiczne wprowadzam do programu Familly Tree Maker. Program ten niektóre lata zapisuje mi podwójnie, np. 1749 rok jako 1749/1750 (nie wiem dlaczego). W moim pytaniu chodziło mi o to czy ktoś spotkał się może z podobną sytuacją.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”