Czerniga, Poszukuję wszelkich śladów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Czarniok

Sympatyk
Kontakt:

Czerniga, Poszukuję wszelkich śladów

Post autor: Czarniok »

T:"Poszukuję wszelkich śladów nazwiska Czerniga"

Witam!

Genealogią amatorsko zajmuję się od 2005 r. Przez ten czas zdobyłem kilka najważniejszych informacji o mojej rodzinie i udało mi się sporządzić drzewo w którym na dzień dzisiejszy mieści się 547 osób. Pomimo tego wiele połączeń jest jednak tylko przypuszczalnych, a osoby te pochodzą z czterech stron mojej rodziny.

Głównym obiektem moich zainteresowań jest ród mojego ojca - Czerniga. Poszukuję wszelkich śladów tego nazwiska. Jest ono na ziemiach polskich dość nietypowe bo według "Słownika Nazwisk Współcześnie w Polsce Używanych" nosiło je tylko 109 osób. Z tego powodu jak mniemam wszyscy wywodzą się od jednego przodka, który sprowadził się na tereny obecnej Polski w stosunkowo niedawnym czasie.

Wiem, że moja rodzina pochodzi z Bieszczad. Mam tu na myśli przede wszystkim kolebkę rodu - wieś Uherce Mineralne, w której urodził się na pewno mój dziadek, a także jego ojciec, oraz wioski sąsiednie, w których również mieszkali jego krewni - przede wszystkim Olszanica i Rudenka.

Wiem że na początku XX w. w Bieszczadach mogło mieszkać około 30-40 osób noszących nazwisko Czerniga. Jednak pozostaje tu jedna sprawa historyczna. Mój pradziadek - Michał Czerniga miał dwie żony. Z pierwszą pięcioro dzieci - Antoni, Zofia, Katarzyna, Piotr, Andrzej. Antoni był działaczem KC PZPR i po II wojnie światowej, gdy do Uherzec Mineralnych wkroczyli Rosjanie, został on "gołową derewni". Z drugą żoną - Anną Katarzyną Czerniga z domu Starańczak urodzonej we wsi Glinne (moją prababcią) miał dzieci sześcioro: Olga, Rozalia, Karolina, Dymitr, Władysław i Stefan (mój dziadek). Pradziadek Michał zmarł w 1942 r. Był Polakiem. Jego druga żona, choć nie mam tego udowodnione w dokumentach, przypuszczalnie była Ukrainką. Wobec tego dzieci Anny i Michała były "mieszane". Z tego powodu Anna wraz ze swoimi dziećmi została w 1947 r. wysiedlona w wyniku "Akcji Wisła" na ziemie pomorskie w okolice Kalisza Pomorskiego, gdzie też mieszkała do końca życia. Pozostała piątka dzieci Michała z pierwszego małżeństwa pozostała w Uhercach Mineralnych.

Z ostatnich wiadomości jakie udało mi się zdobyć wynika, że ostatecznie w Uhercach pozostał tylko Antoni. Pozostałą czwórka albo również została wysiedlona, albo po prostu się przeprowadziła. Tym razem na Ukrainę. Kobiety zmieniły nazwiska dlatego trudno znaleźć ich potomków. Natomiast wiele osób o moim nazwisku obecnie mieszka w Stryju na Ukrainie. Jak mniemam, mogą być to potomkowie Andrzeja i Piotra.

Teraz jeszcze trochę historii. Wiem że na Węgrzech mieszkają osoby o nazwisku Czerniga, które jest fonetycznie takie samo, ale w pisowni zwęgrzone (Csernyiga lub Cserniga). Studiując historię wsi, dowiedziałem się, że Uherce "istniały prawdopodobnie już w czasach książąt ruskich. Nazwa miejscowości wskazuje na udział ludności sprowadzonej zza granicy węgierskiej w powstawaniu wsi". Jest tak bowiem "Uher" oznacza "Węgier". Podejrzewam że cząstka ta nie znalazła się w nazwie wioski przypadkowo i że ów węgierscy pasterze mogli mieć jakiś związek z moją rodziną i być nawet protoplastami rodu.

Tak więc mam nadzieję, że kogoś zainteresowała historia mojego rodu. Mam nadzieję, że ktoś z 'ludzi dobrej woli' będzie tak uprzejmy i pomoże mi prowadzić poszukiwania (ancestry, jakieś bazy...). Jeśli nie dopowiedziałem czegoś istotnego - czekam na pytania.

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na jakąkolwiek odpowiedź.
Mateusz Czerniga
Belussi

Poszukuję wszelkich śladów nazwiska Czerniga

Post autor: Belussi »

Czy w wyniku Twoich poszukiwań udało Ci się dotrzeć do jakiś księg parafialnych z kościoła (przed wojną cerkwi greko-katolickiej) w Rudence lub Uhercach??? Szukam przodków o nazwisku Wojtków (lub Wojtkiw, Woytkiw, Woytkow) oraz Tacyn i Pasławscy z okolic Rudenki, Uherec i Bezmiechowej.
mateuszwojtkiw

Re: Poszukuję wszelkich śladów nazwiska Czerniga

Post autor: mateuszwojtkiw »

Belussi pisze:Czy w wyniku Twoich poszukiwań udało Ci się dotrzeć do jakiś księg parafialnych z kościoła (przed wojną cerkwi greko-katolickiej) w Rudence lub Uhercach??? Szukam przodków o nazwisku Wojtków (lub Wojtkiw, Woytkiw, Woytkow) oraz Tacyn i Pasławscy z okolic Rudenki, Uherec i Bezmiechowej.
Proszę o kontakt mailowy pozdrawiam,
Mateusz Wojtkiw
wojtkiwm@gmail.com
Awatar użytkownika
Jabłonowski_Marek

Członek PTG
Mistrz

Re: Poszukuję wszelkich śladów nazwiska Czerniga

Post autor: Jabłonowski_Marek »

Witam,
nasza koleżanka Krystyna Czerniga jest tutaj i na Facebooku zarejestrowana
Szczęśliwi Ci, którzy liczą swój dom w pokoleniach.

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”