Witam!Mam pytanie apropo indeksów ksiąg na stronie pomorskiego towarzystwa genealogicznego.Sa one często w pojedynczych rocznikach.Chodzi mi o śluby z XVII w.Mam pytanie dlaczego są pojedyncze roczniki.
Dziękuje i pozdrawiam,Wiktor
Strzelno-zapytanie do indeksów na stronie ptg
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
wiktor_jatkiewicz

Wiktorze
Pytanie jest tak mało precyzyjne, że nie wiadomo co odpowiedzieć. O jakie parafie pytasz? W sensie ogólny przyczyn może być kilka:
- zachowały się pojedyncze strony ksiąg
- brak zapisów z uwagi na Vacat
- zly stan techniczny zachowanych ksiąg stwarza tak duże trudności w odczytaniu aktów i powoduje że indeksujący wysyła pojedyncze roczniki.
Doprecyzuj pytanie wtedy będzie można powiedzieć coś konkretnego.
Pozdrawiam
Janusz
Pytanie jest tak mało precyzyjne, że nie wiadomo co odpowiedzieć. O jakie parafie pytasz? W sensie ogólny przyczyn może być kilka:
- zachowały się pojedyncze strony ksiąg
- brak zapisów z uwagi na Vacat
- zly stan techniczny zachowanych ksiąg stwarza tak duże trudności w odczytaniu aktów i powoduje że indeksujący wysyła pojedyncze roczniki.
Doprecyzuj pytanie wtedy będzie można powiedzieć coś konkretnego.
Pozdrawiam
Janusz
-
wiktor_jatkiewicz

Witam!Najmocniej przepraszam.Chodzi mi czemu w indeksach par.Strzelno na stronie ptg nie ma niektórych roczników i te brakujące rocznik w indeksach są pojedyncze.Interesuje mnie dlaczego tak jest.
Pozdrawiam,Wiktor
Pozdrawiam,Wiktor
Poprzez zakładkę PomGenBaza/Indksy Ksiąg Metrykalnych odszukaj parafię Strzelno. Z wprowadzonych okresów lat można wnioskować iz zachodzi pierwszy i/lub drugi z w/w przypadków. Precyzyjnej odpowiedzi można udzielić dopiero po wnikliwej analizie księgi i historii obsady personalnej księży w parafii.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
-
wiktor_jatkiewicz