poszukuję wnuków Pauliny i Szymona Chabza z Nowego Yorku

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Mołodyńska_Krystyna

Post autor: Mołodyńska_Krystyna »

Szymon Chabza( brat mojej babci Rozalii) ur. w 1893 r. w Czernielowie k. Tarnopola ( zapis na Martha Washington- Czermtow) wyemigrował w 1909 do Nowego Yorku. Ożenił się z Pauliną ( góralką). Mieli dzieci: ur. w 1919 r. Stellę, w 1924 r. Franka, w 1932 r. Josepha, w 1934 r. Florens ( w innym miejscu- Frances).
Mam informację , ze Stella(Stefania) wyszła za mąż za wojskowego.Poszukuję wnuków Pauliny i Szymona Chabza. Moja mama Stefania (87lat)napisała wspomnienia o Czernielowie, o swojej rodzinie , w tym o Chabzach. Teraz przygotowuję nowe wydanie Wspomnień i chciałabym dowiedzieć się o losach rodziny Szymona Chabzy. Kontakt z rodzina urwał się po II wojnie. Mam kilka zdjęć Szymona Chabza i jego synów Franka i Józefa
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.Poszukiwania przez internet okazały się nieskuteczne.
Krystyna Mołodyńska
Gary_Lew

Sympatyk

Post autor: Gary_Lew »

Krystyna,

I only write in English, but maybe someone can translate the following information.

I found death notice for Frances here: http://www.legacy.com/obituaries/courie ... &fhid=3467

I think Szymon later in his life lived in the state of New Jersey, USA . He used the first name Simon, and maybe Samuel. These names appear on familysearch.org and I think they are all the same person.

Gary
Awatar użytkownika
Mołodyńska_Krystyna

Post autor: Mołodyńska_Krystyna »

Gary,
dziękuję za pomoc. Wiem, że Szymon Chabza używał imienia Simon. Prawdopodobnie był również Samuel Chabza. Tak wynika z moich poszukiwań w bazach dostępnych w Internecie.
Chciałabym skontaktować się z dziećmi Stelli, Franka, Josepha i Francis. Przy identyfikacji pomocne będą zdjęcia Simona, Pauliny, Franka i Josepha.
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”