Baczak / Sztafińscy / Gajewscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Magda_Kulach

Baczak / Sztafińscy / Gajewscy

Post autor: Magda_Kulach »

T:"poszukuje rodziny, osób BACZAK / SZTAFIŃSCY / GAJEWSCY" *

Poszukuje informacji na temat tych trzech rodzin.

BACZAK (Kęty, Zakopane, Węgry, Słowacja)
Antoni Baczak (1853-1948) był synem Marjanny (Marii?) Komorek i najprawodpodobniej Józefa Baczaka. Jego siostrą (?) była Małgorzata Baczak, która wyszła za mąż za Jana Gajewskiego. Być może Antoni i Małgorzata pochodzili z Węgier. Żoną Antoniego była Józefa Sztafińska (vel. Sztaf, Sztafka, Stafiński) pochodząca z Kęt. Mieli kilkanaścioro dzieci, większość z nich zginęła na wojnie. Jeśli chodzi o ich dzieci to ja wiem tylko o Stanisławie, (który ożenił się z Felicją Haukus i mieli troje dzieci), o Leonie, który zginął w 1914r. i nie miał dzieci, Kazimierzu (który miał żonę Irenę Krzyżanowską. Mieli oni dwoje dzieci: Waldemara [http://pl.wikipedia.org/wiki/Waldemar_Baczak] i Mirosława), Stefani (która wyszła za Timmela, o nich wiem dużo), Walerie (wyszła z Ludwika Bednarczyka) i Tadeusza, który był najmłodszym synem (o nim wiem najwięcej, ponieważ był moim pradziadkiem; ożenił się z Zofią Kloską.

GAJEWSCY (Rzeszów, Zakopane, Kęty)
Jan Gajewski i Małgorzata Baczak (najprawdopodobniej siostra Antoniego Baczaka, o którym pisze wyżej) mieli 5 córek: Maryannę (urodzoną w Kętach 16.11.1864, zmarłą 20.10.1935 w Zakopanem; moją praprababcię), która wyszła za mąż za Jana Kotońskiego, Rozalię która wyszła za mąż za Antoniego Królickiego i miała z nim syna Stanisława [http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanisław_Królicki], Wiktorię (po pierwszym miejscu Wilam(?), po drugim Gąska (?)), która zmarła w Rzeszowie, Eleonorę (22.03.1873-8.08.1960 w Kętach; o niej wiem więcej), która wyszła za mąż za Etgensa i Karolinę, która zmarła w dzieciństwie.
Jan Gajewski był synem Michała Gajewskiego i Magdaleny Włodygi

SZTAFIŃSY vel Sztaf, Sztafka, Stafiński (Kęty, Zakopane)
Jan Kanty Sztafiński z Teresą Komorek mieli syna Pawła, który ożenił się z Agnieszką Gabryś. Mieli oni córkę Józefę Sztafińską (26.12.1860-6.12.1931), która wyszła za mąż za Antoniego Baczaka (na górze informacje o ich dzieciach).

Wszystkim osobom, które miałyby jakieś informacje na temat tych rodów proszę o kontakt. W razie gdyby ktoś nie miał tutaj konta, podaję mojego maila: makulach@gmail.com
Nawet gdyby niektóre informacje się nie zgadzały także proszę o kontakt, ponieważ mam je z różnych źródeł, coś może się mijać z prawdą.
(Post był już wcześniej dodany na tej stronie, jednak teraz mam więcej informacji, więc ten wątek jest o nie uzupełniony)

Pozdrawiam,
Magdalena

*Moderacja tytułu (m.j.n)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”