Wiec .... postanowilam zwrocic sie o pomoc na forum.
A wiec Sw. Krzyz :
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.php? ar=9&zs=9243d&sy=310&kt=1&skan=124.jpg
Tlumaczenie tego dokumentu uzyskalam od Christoforusa na forum genealodzy.pl za co jestem mu niezmiernie wdzieczna, tlumaczenie wspaniale, natomiast tekst pelen roznych "kadryli" grzeczniosciowych, nazwisk "najprzewielebniejszych", "najjasniejszych" .... a mnie najbardziej brakuje informacji o rodzicach, o wieku mlodych itd .... jako ze szukam przodkow czyli rodzicow tychze 3xpradziadkow.
Tlumaczenie brzmi tak:
... poświadczonym czynię, iż w księdze metrycznej zaślubionych kościoła jasnogórskiego znaleziono, co następuje:
Roku Pańskiego tysiącznego ośmsetnego dwudziestego ósmego, dnia siedemnastego miesiąca września,
Ja, Ojciec Teodor Fortuński, Zakonu Paulinów prowincjał prowincji polskiej i krakowskiej oraz przeor jasnogórski, Doktor Świętej Teologii, mocą upoważnienia z dnia 5 września br. przez Jego Ekscelencję Najjaśniejszego i Najprzewielebniejszego Jana Pawła herbu Pawęża Woronicza, Arcybiskupa oraz Prymasa Królestwa, pieczęcią i podpisem ręki własnej potwierdzonego, po pierwszej zapowiedzi w kościołach metropolii warszawskiej, tak u Najświętszej Maryi Panny, jak i u Najświętszego Krzyża, dnia 31 sierpnia tegoż roku ogłoszonej, po udzieleniu przez tegoż Jego Ekscelencję Arcypasterza dyspensy od dwóch zapowiedzi, poprzedziwszy przed ołtarzem w Cudy Wielmożnej Panny Maryi uroczystą Ofiarą Mszy Wotywnej, pobłogosławiłem małżeństwo pomiędzy Dostojnym i Wielmożnym Państwem, mianowicie Tadeuszem Gutkowskim, kawalerem, parafianinem warszawskim NMP za zgodą Najjaśniejszego Przełożonego Kościoła Adama Sawickiego, a Adolfiną Falęcką, panną w granicach parafii Świętego Krzyża za zgodą Przewielebnego Księdza Marcina Łaszcza, tegoż kościoła przełożonego /: przy braku przeszkód cywilnych czy kanonicznych :/ w obecności wielu wiary godnych świadków, mianowicie Jaśnie Wielmożnego Piotra Gniazdowskiego, prezesa sekcji dóbr rządowych Komisji Skarbu Królestwa, jak również Wielmożnego Pana Józefa Cybulskiego, obywatela krakowskiego.
Na dowód czego niniejsze ręką własną podpisane oraz pieczęcią kościoła mariackiego zatwierdzone, wydałem.
Na Jasnej Górze Częstochowskiej, dnia 18 września roku 1828.
Podpisano: O. Feliks Paryża, kustosz kościoła, ręką własną.
Czy ktos bardziej zorientowany moze mi pomoc, nie rozumiem dlaczego tego dokumentu nie ma w Czestochowie. Czy taki akt moze byl spisany w jakis innych ksiegach (co to jest "ksiega metryczna?) ..... a moze jeszcze cos innego! O co tu chodzi?
Bede bardzo wdzieczna za wszelka pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
Elzbieta