Wołyń - jak coś znaleźć...?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Arek

Sympatyk

Post autor: Arek »

Żeńska linia mojego drzewa wywodzi się z Wołynia.
Konkretnie - z gminy Ludwipol (powiat Kostopol, woj. wołyńskie).
Jedyne żródła poszukiwań jak na razie to przekaz rodzinny (niespójny w paru miejscach) oraz x. Żurek.
Najstarsze udokumentowane dane mam n/t prababci - urodzonej w 1902r w Adamówce oraz jej ojca - zmarł w 1915r w Adamówce. Mam też imię i nazwisko jej matki, oraz imiona jej dziadków (moich praprapradziaków), przy czym to wszystko to już tylko dane uzyskane od mojej babci, która nie do końca była pewna, czy pamięć jej nie zawodzi.

Mam też fragment rodziny spod Dubna, również na Wołyniu. Tutaj dane udokumentowane urywają mi się na drugiej prababci, a przekaz rodzinny na imionach jej rodziców (wraz z nazwiskiem panieńskim praprababci).

Czy i gdzie można znaleźć coś więcej? A może można zlecić komuś na Ukrainie przeprowadzenie jakichś poszukiwań (o ile byłyby nieco tańsze niż u nas)? Pewnie poszukiwania na miejscu byłyby sporo skuteczniejsze, o ile cokolwiek gdziekolwiek się zachowało po tamtej stronie...
Arek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Arek, szukanie bez nazwiska, co to da ? moja odpowiedź krótka, trzeba czytać, poniżej są podane nazwiska z Podola. Taniej niż w Polsce to już obraza Boska, ileż tu jest w necie metryk za darmo, a opłata za poszukiwanie np. w AP ( Sandomierz) zdjęcia bezpłatnie, to już lepiej nie może być. Na Ukrainie czy w innych państwach naszej dawnej Polski i szukanie jest bardzo drogie, nie mówi się tu o znalezieniu, a zapłacić trzeba ; Julian
Ostatnio zmieniony śr 08 sty 2014, 17:16 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek

Sympatyk

Post autor: Arek »

"Taniej niż w Polsce" - miałem na myśli koszt zlecenia komuś poszukiwań. Jak kiedyś utknąłem i chciałem zlecić komuś znalezienie kolejnego ogniwa (na początek jednego) to rozmowa zaczynała się od kwot czterocyfrowych. Niższe kwoty to raczej nie jest obraza Boska - w końcu na Ukrainie koszty pracy są chyba niższe niż u nas, a to one nabijają cenę, a nie np opłaty w Archiwach.
Sawicki_Julian pisze:szukanie bez nazwiska to tak jak np. marynarz na rowerze
...? :|
Arek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Arek ja też szukam na Ukrainie, czyli nigdzie, z tym rowerem to przykład w miarę łaskawy, ale jak taka tajemnica, to może prababka nie z tej ziemi : Julian
basiafab

Sympatyk

Post autor: basiafab »

Hello Arek,
na ponizszej stronie jest troche o Twojej Adamowce, sa nazwiska osob tam zamieszkalych przed 1939, moze na cos ci sie ten link przyda.
Pozatym jak zdecydujesz sie podac nazwiska ze poszukujesz wiadomosci o tych osobach - moze sie ktos w necie znajdzie kto cos ci podpowie.
Ja w ten sposob znalazlam powiazanie z powojenna praca mojego krewnego na ziemiach odzyskanych, troche jego przedwojennych zdjec itd.
http://wolyn.ovh.org/

Powodzenia
Basia z Australii
PS
mozesz tez szukac na zasadzie co robili twoi przodkowie I wpisac haslo w google, a noz cos wpadnie.

Powodzenia
Basia z Australii
Kaminska_Grazyna

Post autor: Kaminska_Grazyna »

Ja poszukuje metryk rodziny z Wołynia. Miejscowości Wierzbiczno gmina Turzysk pow. Kowel. Mam informacje od ojca , ze ksiądz z parafii Kupiczów uciekł z dokumentami do Łodzi , Ks. Bonawentura Burzmiński . Pisałam do archiwum diecezjalnego w Łodzi ale nikt nie odpowiedział. Czy moze jest ktoś kto miał podobna sytuacje i dotarł do dokumentów?
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Wiitam,
Wierzbiczno należało do parafii turzyskiej. Zideksowane są wszystkie lata tj: 1827-1899, dostępne na stronie:
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/KMluck436x.xml
pozdrawiam
ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”