Fuzja FSI i MyHeritage
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Fuzja FSI i MyHeritage
Jestem trochę zbulwersowany. Szukam sobie na My Heritage w wyszukiwarce nazwisk i nagle widzę... możliwość szukania po indeksach z FSI. Czytałem o tym w listopadzie że się łączą, ale żeby zobaczyć rekord trzeba wykupić abonament!
Zastanawiam się tylko czy to legalne. Wolontariusze najpierw stworzyli indeksy, a teraz Mormoni i Żydzi (nie jestem rasistą) robią na tym interes. Ciekawe także czy kwestie praw są załatwione? Czy nasze Archiwa Państwowe o tym wiedzą i czy nie ma tu jakiegoś konfliktu interesów.
Może rosną we mnie emocje i nie rozumiem do końca tych mechanizmów, ale nie podoba mi się to.
Zastanawiam się tylko czy to legalne. Wolontariusze najpierw stworzyli indeksy, a teraz Mormoni i Żydzi (nie jestem rasistą) robią na tym interes. Ciekawe także czy kwestie praw są załatwione? Czy nasze Archiwa Państwowe o tym wiedzą i czy nie ma tu jakiegoś konfliktu interesów.
Może rosną we mnie emocje i nie rozumiem do końca tych mechanizmów, ale nie podoba mi się to.
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Fuzja FSI i MyHeritage
Poczytałam trochę tu:
https://familysearch.org/blog/en/myheri ... questions/
Jest pytanie i odpowiedź:
P: Will people have to pay to see records indexed by FamilySearch volunteers?
O: No. Volunteer-indexed records will continue to be available for free at FamilySearch.org as they always have. If a person is paying for a subscription to a service such as at MyHeritage.com, they may also have access to these records from within properties owned by MyHeritage.
Z czego wynika, że indeksy stworzone przez wolontariuszy nadal będzie można oglądać bezpłatnie na FamilySearch.
Pozdrawiam,
Ola
https://familysearch.org/blog/en/myheri ... questions/
Jest pytanie i odpowiedź:
P: Will people have to pay to see records indexed by FamilySearch volunteers?
O: No. Volunteer-indexed records will continue to be available for free at FamilySearch.org as they always have. If a person is paying for a subscription to a service such as at MyHeritage.com, they may also have access to these records from within properties owned by MyHeritage.
Z czego wynika, że indeksy stworzone przez wolontariuszy nadal będzie można oglądać bezpłatnie na FamilySearch.
Pozdrawiam,
Ola
Fuzja FSI i MyHeritage
Wygląda mi to bardziej na to, że multi wyszukiwarka z MyHeritage, wyszukująca po różnych niezależnych bazach genealogicznych wyszukuje również po bazie mormońskiej i to nie od dziś. Cenzusy amerykańskie spisywane przez FSI z poszczególnych lat można od roku już wyszukać. To jednak nie to samo. że organizacje się łączą, albo bazy się zlewają. Tak jak geneszukacz nie łączy fizycznie, a jedynie użytkownikowi tak się wydaje, bazę metryki z geneteką.
Podobnie działałaby multiwyszukiwarka poszczególnych niezależnych baz genealogicznych w Polsce (pomGenBazy, Basi, Metryk itp.), oczywiście gdyby istniała.
Podobnie działałaby multiwyszukiwarka poszczególnych niezależnych baz genealogicznych w Polsce (pomGenBazy, Basi, Metryk itp.), oczywiście gdyby istniała.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
radicalman

Re: Fuzja FSI i MyHeritage
Jakieś czytane źródło tego, że FSI łączy się z MyHeritage?valdeq pisze:Jestem trochę zbulwersowany. Szukam sobie na My Heritage w wyszukiwarce nazwisk i nagle widzę... możliwość szukania po indeksach z FSI. Czytałem o tym w listopadzie że się łączą, ale żeby zobaczyć rekord trzeba wykupić abonament!
Pozdrawiam,
Radek
sie nie laczy tylko podjelo wspolprace; FS dzieli sie recordami, a MH udostepnia technologie
What is the FamilySearch and MyHeritage announcement about?
We recently announced a joint agreement to begin a multi-year effort whereby FamilySearch will share select historic records collections with MyHeritage, and MyHeritage will provide cutting-edge technologies to FamilySearch that will help people find their ancestors more easily. This combined with MyHeritage’s support for 40+ languages will enable wider access to data and records to more users worldwide.
What is the FamilySearch and MyHeritage announcement about?
We recently announced a joint agreement to begin a multi-year effort whereby FamilySearch will share select historic records collections with MyHeritage, and MyHeritage will provide cutting-edge technologies to FamilySearch that will help people find their ancestors more easily. This combined with MyHeritage’s support for 40+ languages will enable wider access to data and records to more users worldwide.
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
mimo wszystko nie podoba mi się odpłatność. Robią pieniądze na pracy wolontariuszy. W Ameryce to może normalne, ale mi sie to nie podba, moje zdanie.
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 3 times
- Kontakt:
Ale nie rozumiem Twojego problemu.
Możesz szukac w pełni za darmo na FS. Masz pełen dostep do danych.
Nie ma nic zdrożengo w tym, ze ktos zrobił maszynerie typu multiwyszukiwarka za to pobiera pieniadze. Jakos musi zapłacić pracownikom. Dla mnie koszty MH są wysokie ale można różnie do tego podchodzic.
Nie widziałbym nic zdrożnego gdyby MH uwzgledniało w wyszukiwarce inne bezpłatne serwisy nawet indeksy z geneteki.
Powiem więcej mamy w Polsce luke bo nie ma takiej multi wyszukiwarki i szukac trzeba czasem w kilku miejscach.
Żeby jeszcze mocniej napisac, wyszukiwarka na naszym portalu jest super efektywna w sensie czasu dostepu ale jest to okupione ograniczeniami. Np praktycznie szukasz wg nazwisk. A przy popularnych nazwiskach dobrze by było wyszukiwac i sortowac z uwzglednieniem wielu kryteriów. Ale moze tylko ja mam taki problem.
Możesz szukac w pełni za darmo na FS. Masz pełen dostep do danych.
Nie ma nic zdrożengo w tym, ze ktos zrobił maszynerie typu multiwyszukiwarka za to pobiera pieniadze. Jakos musi zapłacić pracownikom. Dla mnie koszty MH są wysokie ale można różnie do tego podchodzic.
Nie widziałbym nic zdrożnego gdyby MH uwzgledniało w wyszukiwarce inne bezpłatne serwisy nawet indeksy z geneteki.
Powiem więcej mamy w Polsce luke bo nie ma takiej multi wyszukiwarki i szukac trzeba czasem w kilku miejscach.
Żeby jeszcze mocniej napisac, wyszukiwarka na naszym portalu jest super efektywna w sensie czasu dostepu ale jest to okupione ograniczeniami. Np praktycznie szukasz wg nazwisk. A przy popularnych nazwiskach dobrze by było wyszukiwac i sortowac z uwzglednieniem wielu kryteriów. Ale moze tylko ja mam taki problem.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
- Dobijański_Marcin

Zgadzam się z Piotrem.
Większość komercyjnych wyszukiwarek (MyHeritage, Ancestry, Mundia, Geni) podaje, że jakieś informacje istnieją i przy odrobinie wytwałości można te dane gdzieś za darmo wygrzebać, ponieważ źródła też są często podawane. Szukanie, to część genealogicznej przygody
Uważam, że większym problemem z MH jest ich stosunek do klientów. Jestem członkiem Premium Plus i ostatnio napisałem do nich w sprawie kilku moich zastrzeżeń. Grzecznie, bez pieniactwa, opisując punkt po punkcie o co mi chodzi, żeby być dobrze zrozumianym...
Pani z MH swoją odpowiedź zaczęła od stwierdzenia: "...widzę, że lubi Pan pisać listy...".
Poczułem się jak idiota... :/
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów,
Marcin
Większość komercyjnych wyszukiwarek (MyHeritage, Ancestry, Mundia, Geni) podaje, że jakieś informacje istnieją i przy odrobinie wytwałości można te dane gdzieś za darmo wygrzebać, ponieważ źródła też są często podawane. Szukanie, to część genealogicznej przygody
Uważam, że większym problemem z MH jest ich stosunek do klientów. Jestem członkiem Premium Plus i ostatnio napisałem do nich w sprawie kilku moich zastrzeżeń. Grzecznie, bez pieniactwa, opisując punkt po punkcie o co mi chodzi, żeby być dobrze zrozumianym...
Pani z MH swoją odpowiedź zaczęła od stwierdzenia: "...widzę, że lubi Pan pisać listy...".
Poczułem się jak idiota... :/
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów,
Marcin
czytając Wasze posty mogę się zgodzić z częścią argumentów, ale spójrzmy na to tak. Gdyby w Polsce teraz zasoby z Genetyki PTG "udostępniło" prywatnemu przedsiębiorstwu, które stworzy multiwyszukiwarkę, ale za przeglądanie danych i aktów będzie pobierało opłatę, to ja, jako osoba, która uczestniczy w indeksacji za darmo poczuję się trochę wykorzystany. Co z tego że indeksy na FSI są dalej bezpłatne? Ktoś jednak zarabia na pracy tysięcy wolontariuszy. Fajny biznes. Oczywiście rozumiem, że twórcy techniologii, administracja tych firm/organizacji musi z czegoś żyć, ale czy akurat z tego. Swoją drogą też mam wykupiony pakiet w MyHeritage. Ja akurat mam dobre wrażenia z kontaktu, zwłaszcza telefonicznego, gdzie indywidualnie negocjowałem ceny (nawiasem mówiąc dowiedziałem się, że po angielsku jestem Łoldek Pajzek - wymowa:). Myślę, że gdyby kwota była doliczona do abonamentu to może by mnie tak nie raziło. Choć nadal uważam, że taka praktyka jest nie fair w stosunku do indeksujących. Przecież robimy to dla dobra wspólnego.
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Dostęp do wszelkich zasobów PTG jest i pozostanie zawsze bezpłatny. Są to zasoby stworzone pro publico bono. Nie przekazujemy danych z naszych baz komercyjnym podmiotom. Są rzeczy ważniejsze od pieniądza.valdeq pisze:... Gdyby w Polsce teraz zasoby z Genetyki PTG "udostępniło" prywatnemu przedsiębiorstwu, które stworzy multiwyszukiwarkę, ale za przeglądanie danych i aktów będzie pobierało opłatę, to ja, jako osoba, która uczestniczy w indeksacji za darmo poczuję się trochę wykorzystany.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
-
radicalman

Dostęp do zbiorów FamilySearch jest i będzie bezpłatny. Jeżeli ktoś chce płacić za dostęp do danych na MyHeritage, a które to dane są dostępne darmowo na FS, to jest jego wola.Młochowski_Jacek pisze:Dostęp do wszelkich zasobów PTG jest i pozostanie zawsze bezpłatny. Są to zasoby stworzone pro publico bono. Nie przekazujemy danych z naszych baz komercyjnym podmiotom. Są rzeczy ważniejsze od pieniądza.
Jednakże przyznam, że jeśli moje prywatne drzewo na FamilySearch Tree, które tworzyłem przez lata i na którego opracowanie poświęciłem setki godzin będzie udostępnione do płatnej bazy MyHeritage, to będę w pierwszej linii osób, które się na to nie będą godzić!
Pozdrawiam,
Radosław Zań
Nie za bardzo rozumirem te zawiłości. Stworzyłam sobie drzewo na myHeritage. Będę mogła je dalej tworzyć bezpłatnie i porozumiewać się z osobą, dla kontaktu z którą je stworzyłam? Nie znam angielskiego, więc Family search jest dla mnie bezużyteczne.
Ostatnio zmieniony ndz 13 wrz 2015, 20:55 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Mysle, ze jest udostepnione :/ wyszukiwarka z MH pokazala mi rekord z drzewem FS, ale danych nie ma u Mormonow; sa w czyims drzewie. Zeby do nich sie dostac trzeba znowu powiekszyc abonament...radicalman pisze:Dostęp do zbiorów FamilySearch jest i będzie bezpłatny. Jeżeli ktoś chce płacić za dostęp do danych na MyHeritage, a które to dane są dostępne darmowo na FS, to jest jego wola.Młochowski_Jacek pisze:Dostęp do wszelkich zasobów PTG jest i pozostanie zawsze bezpłatny. Są to zasoby stworzone pro publico bono. Nie przekazujemy danych z naszych baz komercyjnym podmiotom. Są rzeczy ważniejsze od pieniądza.
Jednakże przyznam, że jeśli moje prywatne drzewo na FamilySearch Tree, które tworzyłem przez lata i na którego opracowanie poświęciłem setki godzin będzie udostępnione do płatnej bazy MyHeritage, to będę w pierwszej linii osób, które się na to nie będą godzić!
Pozdrawiam,
Radosław Zań
Pozdrawiam, Asia
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.