Nazwisko: Wolski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=18846&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Sitnik

Post autor: Sitnik »

Dzien dobry, szanowny Pan Piotr! Szukam moich krewnych. Mój prapradyiadek zostal zesłanym na Syberię w 19 wieku (1864 rok). Zesłali go do Zabajkalska, pracował w Nerczyńskiej fabryce.
Mam list z Zabaikalskiego archiwu, gdzie jest napisane, że mój prapradyiadek mial nazwisko Wolski, Andrzej Walentiewicz, miesczanin.
Mieszkam w Rosji, republika Buryacja.
Gdyby pan miał jakąś informację albo ma takiego zesłanego priodka, upzejmie proszę odpowiedzieć.
Dziękuję za uwagę!
Z poważaniem, Larisa Sitnik, Rosja
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: Nazwisko: Wolski - zesłaniec styczniowy na Syberię

Post autor: Łucja »

Sitnik pisze:Dzien dobry, szanowny Pan Piotr! Szukam moich krewnych. Mój prapradyiadek zostal zesłanym na Syberię w 19 wieku (1864 rok). Zesłali go do Zabajkalska, pracował w Nerczyńskiej fabryce.
Mam list z Zabaikalskiego archiwu, gdzie jest napisane, że mój prapradyiadek mial nazwisko Wolski, Andrzej Walentiewicz, miesczanin.
Mieszkam w Rosji, republika Buryacja.
Gdyby pan miał jakąś informację albo ma takiego zesłanego priodka, upzejmie proszę odpowiedzieć.
Dziękuję za uwagę!
Z poważaniem, Larisa Sitnik, Rosja

W spisie zesłańców z Królestwa Polskiego - wykaz nazwisk z akt z zasobie Archiwum Głównego Akt Dawnych (Zofia Strzyżewska, 2001) - jest Andrzej Wolski 3:38 oznaczenie, jako zesłany na Syberię.
W tym zespole:

"Sygn.: 3
Tytuł: Zarząd Generał - Policmajstra w Królestwie Polskim. I Departament, III Wydział.
Daty: 1862-1864
Opis: księga, k. 415
Dawna Sygn.: 3; 6261
Język: ros.
Spis zawiera dane personalne powstańców, datę wysłania na Syberię, rodzaj przestępstwa i wymiar kary. Indeks do akt zob.: "Zesłańcy Powstania Styczniowego z Królestwa Polskiego. Wykaz nazwisk z akt w zasobie Archiwum Głównego Akt Dawnych", opr. Z. Strzyżewska, Warszawa 2001.
N 1. Spisok wysłannym w Sibir na posielenije i w katorżnyja raboty. 3 Otd[ielenije] Upraw[lenija] Gienier[ał] - Polic[ejmiejstiera] w C[arstwie] Polskom. [N 1. Spis zesłanych na Syberię na osiedlenie i na katorgę. III Wydział Zarządu Generał - Policmajstra w Królestwie Polskim].
Mikrofilm: 19231"

Nie wiem czy te spisy są już zdigitalizowane i w internecie dostępne, kiedyś przeglądałam je na mikrofilmach i były dość słabo czytelne, ale czasami można było odcyfrować skąd pochodził zesłaniec, nie zawsze było to napisane.
A każdym razie - z Królestwa Polskiego, to pewne.
Nazwisko Wolski bardzo popularne w Polsce, ale imię Andrzej już mniej i przy takich danych, że syn Walentego powinno być to możliwe do ustalenia. Czy wiadomo coś więcej? Ile miał lat?

Łucja
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Mam nazwisko Wolski w dalszej rodzinie , narazie tego nie rozpracowywałam.
Ta część rodziny pochodzi z okolic Grodna lub Lidy.
W Archangielsku mieszka syn Wolskiego (imię?) i Cybulskiej (imię?) spowinacony z moją rodziną.
Moi przodkowie przez pewien czas mieszkali w Buriatii.

Anna Grażyna
Sitnik

Post autor: Sitnik »

Dzień dobry! Bardzo dziękuję za odpowiedź! Byłam na stronie internetowej Archiwum Głównego Akt Dawnych, ale, niestety nie wszystko tam rozumię. A pani nie ma więcej informacji o tem spisie? Przeczztałam na tej stronie, że można napisać list do państwa e-mailem i mogą odpowiedzieć mi, coś znaleźć.
Nie wiem, ile mial lat i skąd pochodził - archiwum tego nie zna...
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

chyba w dalszym ciągu fatalna jakość kopii użytkowych i nie są zeskanowane
ww spomnianej książce tj właściwie opracowaniu zaosbu są podane karty, to znacznie ułatwi przeszukanie
można zamówić skan (choć przelew z Rosji to pewnie jakies koszmarne koszty) ew. poprosić kogoś o pomoc, kto będzie w AGAD (a wcześniej o zidnetyfikowanie strony)
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -120.phtml
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Sitnik pisze:Dzień dobry! Bardzo dziękuję za odpowiedź! Byłam na stronie internetowej Archiwum Głównego Akt Dawnych, ale, niestety nie wszystko tam rozumię. A pani nie ma więcej informacji o tem spisie? Przeczztałam na tej stronie, że można napisać list do państwa e-mailem i mogą odpowiedzieć mi, coś znaleźć.
Nie wiem, ile mial lat i skąd pochodził - archiwum tego nie zna...

Od tego spisu więcej bym się nie spodziewała, tyle, że jest wymieniony i oznaczenie jak szukać: 3:38, przy okazji może ktoś zajrzeć jak będzie w AGAD, warto prośbę w wątku podanym przez Włodka zamieścić, ale tam może nic więcej nie być (do odczytania).
Można jednak dalej - skoro zesłańcy byli z Królestwa Polskiego, a Anna Grażyna pisze, że znani jej Wolscy z okolic Grodna, to być może chodzi o tę część kraju, która była blisko Grodna, ale jeszcze w Królestwie Polskim, czyli ten północny cypel Królestwa Polskiego.
W rejonie miasta Bakałarzewa ród Wolskich występuje, tutaj jest ciekawa książeczka, artykuł raczej, o dekanacie Olwita, wydana w Bakałarzewie w 2009 r., na str. 22 m.in. o Wolskich (inne strony też, jest indeks osobowy): http://pbc.biaman.pl/Content/13647/t.+3 ... zewicz.pdf

To taka hipoteza tylko oczywiście, co można wysnuć z posiadanych do tej pory informacji, że z Królestwo Polskiego bo stamtąd zesłany i okolice Grodna (jak wie Anna Grażyna). Był mieszczaninem, też istotne, czyli mieszkał w owym czasie w mieście.

Łucja
Ostatnio zmieniony śr 15 sty 2014, 11:01 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
WM

Nieaktywny
Legenda

Post autor: WM »

A może chodzi tu po prostu o Andrzeja Wincentego Wolskiego syna Walentego i Franciszki ze Stryjewskich, mieszczanina z Ciechanowa tamże zrodzonego w 1831 roku pod aktem nr 103 w genetece i metrykach uwidocznionego?
Pozdrawiam Wawrek
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Myslinski pisze:A może chodzi tu po prostu o Andrzeja Wincentego Wolskiego syna Walentego i Franciszki ze Stryjewskich, mieszczanina z Ciechanowa tamże zrodzonego w 1831 roku pod aktem nr 103 w genetece i metrykach uwidocznionego?
Pozdrawiam Wawrek
No niestety sprawdziłam i on zmarł jako dziecko 5 mc.

Co do północnych rejonów Królestwa Polskiego, to w tym rejonie działa prężnie i ambitnie grupa indeksacyjna Jamiński Zespół Indeksacyjny:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... i&start=15

Wielu Wolskich w swoich parafiach odnotowali, może będą wiedzieć coś więcej, warto się tam wpisać ze swoją prośbą.

Łucja
borno

Post autor: borno »

Witam
Poszukuję informacji na temat przodków mojej żony:
Stanisław Wolski i jego żona Michalina z domu Skawińska - teren dzisiejszej Białorusi
Dzieci:
Helena Zawadzka 1907-1998 ur Pielasie k. Lidy
Weronika Wolska 1909-1993 + mąż Walerian Mierzejewski 1902 - 1991 -> syn Kazmierz Mierzejewski 1944 - 2005 ur. Ruda
Cezaria Wolska, Józef Wolski, Alfred Wolski, Jadwiga Nowosielska
koziel_jakub

Sympatyk

Post autor: koziel_jakub »

Dużo Wolskich zarówno chłopów jak i szlachciców można znaleźć w Rembieszycach w świętokrzyskim
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”