Pomoc w odczytaniu polskiego aktu dzierzawy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kuntz

Sympatyk

Pomoc w odczytaniu polskiego aktu dzierzawy

Post autor: kuntz »

Witam

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu aktu dzierżawy Antona Kunerta.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2eb ... 6c409.html

Czy ja naprawdę widzę tam że Anton przybył z okolic Oławy?

Mam jeszcze 5 stron ale jeśli na pierwszej jest Oława to złapałem Pana B... za pięty.

Patrzę na ten akt i takie mam skojarzenia.

- syn Antoniego urodził się w Neuwowerk tutaj widzę Nowym Adwerku ? (sam umiejscawiałem tą wieś w okolicy Namysłowa)
- widzę Kraju Pruskim
- tutaj Krzyżu Oławskim? Krzyżu Oleskim, a może jest to Kraju Oławskim?

Dziękuję za pomoc

Robert
kuntz

Sympatyk

Przepraszam, chyba to Nowy Folwark ale nadal nie wiem co dalej
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Moim zdaniem chodzi o Kr. Öls w kraju pruskim, czyli obecną Oleśnicę. I przyjrzałbym się parafii Brzezia Łąka w tym okręgu położonej, która to wtedy po niemiecku nazywała się Kunersdorf :)

Ale pewnie chodzi o tę wieś - Nowy Folwark:
http://goo.gl/maps/vC0zf
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
garpat

Sympatyk

Post autor: garpat »

Jest napisane, ze w okregu czestochowskim. Z tego wynika, ze w bliskiej odleglosci od Czestochowy. Wedlug mnie Nowy Folwark jest za daleko od Czestochowy "Okregu"
z pozdrowieniem, Pat
kuntz

Sympatyk

kolejne przemyślenia.

- akt spisany w Czestochowie bo to przecież osadnictwo z Prus, odległośc nie ma znaczenia
-Anton w aktach zgonu i ślubu ma urodzenie w Haidau (polski i rosyjski zapis)
- Heidau jet kilka, koło Nysy, świdnicy ale co najważniejsze tez miejscowość GAĆ kilka kilometrów od Oławy.
- Znalazłem w necie że dzielnica Oławy nazywała się przed wojną Nowy Otok a w 1845 nosiła nazwę Nowy Folwark tak jak w akcie
- pod Oławą też jest miescowość która dawniej azywała się Kunert

jest tutaj zapis jakby Kreis (powiat) póżnij na O... Oławski Oelski oleski

sam równiez dotąd myślałem o okolicach Namysłowa gdyż jest tam Nowy Folwark ( w takiej miejscowości urodził się syn Antona) ale tez dawne Schunbrunn (gdzie urodziła się córka Antona) a i do Haidau jakieś 40 km) ponadto osadnicza sąsiadka była z Miodar pod Nysą kolejne podobieństwo miejsca.

ALE JEŚLI JEST ZAPIS POWIAT OŁAWSKI to zmienia mi wszystko. Dzielnica Oławy, Gać blisko a i Schunbrunn 40 km pod Strzelinem też była
zuzanna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: zuzanna »

Myślę, że chodzi o powiat Oleśno (Oleszno, niem. Rosenberg), obecnie Olesno, który był jednym z powiatów w rejencji opolskiej. W dokumencie jest napisane "olewskim" nie "oławskim". Wieś Przystajń, gdzie spisywano akt, jest około 20 km od Olesna, ale nie należała już do rejencji opolskiej.
Pozdrawiam
Hania :)
kuntz

Sympatyk

Dzięki Zuzanno :)

nadal mam wątpliwości. Produkujący ten dokument kancelarysta pisząc nie domyka litery a. Spójrz linijke niżej lub dwie wyżej do słowa "zamieszkały" lub do "Folwarku"Tam nie ma litery e .

Masz rację , nie ma tam litery ł a w innych miejscach jest stawiana ale musimy pamiętać że było to wtedy Ohlau. Po niemiecku wymawia sie to Olau. Kancelarysta napisał co usłyszał.

Poza tym, Anton urodził się w Heidau a takie miejscowości były w powiatach (kreis) oławskim, świdnickim, legnickim i koło Nysy,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”