Pomoc w odczytaniu polskiego aktu dzierzawy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
kuntz

Pomoc w odczytaniu polskiego aktu dzierzawy
Witam
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu aktu dzierżawy Antona Kunerta.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2eb ... 6c409.html
Czy ja naprawdę widzę tam że Anton przybył z okolic Oławy?
Mam jeszcze 5 stron ale jeśli na pierwszej jest Oława to złapałem Pana B... za pięty.
Patrzę na ten akt i takie mam skojarzenia.
- syn Antoniego urodził się w Neuwowerk tutaj widzę Nowym Adwerku ? (sam umiejscawiałem tą wieś w okolicy Namysłowa)
- widzę Kraju Pruskim
- tutaj Krzyżu Oławskim? Krzyżu Oleskim, a może jest to Kraju Oławskim?
Dziękuję za pomoc
Robert
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu aktu dzierżawy Antona Kunerta.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2eb ... 6c409.html
Czy ja naprawdę widzę tam że Anton przybył z okolic Oławy?
Mam jeszcze 5 stron ale jeśli na pierwszej jest Oława to złapałem Pana B... za pięty.
Patrzę na ten akt i takie mam skojarzenia.
- syn Antoniego urodził się w Neuwowerk tutaj widzę Nowym Adwerku ? (sam umiejscawiałem tą wieś w okolicy Namysłowa)
- widzę Kraju Pruskim
- tutaj Krzyżu Oławskim? Krzyżu Oleskim, a może jest to Kraju Oławskim?
Dziękuję za pomoc
Robert
-
Worwąg_Sławomir

Moim zdaniem chodzi o Kr. Öls w kraju pruskim, czyli obecną Oleśnicę. I przyjrzałbym się parafii Brzezia Łąka w tym okręgu położonej, która to wtedy po niemiecku nazywała się Kunersdorf 
Ale pewnie chodzi o tę wieś - Nowy Folwark:
http://goo.gl/maps/vC0zf
Ale pewnie chodzi o tę wieś - Nowy Folwark:
http://goo.gl/maps/vC0zf
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
-
kuntz

kolejne przemyślenia.
- akt spisany w Czestochowie bo to przecież osadnictwo z Prus, odległośc nie ma znaczenia
-Anton w aktach zgonu i ślubu ma urodzenie w Haidau (polski i rosyjski zapis)
- Heidau jet kilka, koło Nysy, świdnicy ale co najważniejsze tez miejscowość GAĆ kilka kilometrów od Oławy.
- Znalazłem w necie że dzielnica Oławy nazywała się przed wojną Nowy Otok a w 1845 nosiła nazwę Nowy Folwark tak jak w akcie
- pod Oławą też jest miescowość która dawniej azywała się Kunert
jest tutaj zapis jakby Kreis (powiat) póżnij na O... Oławski Oelski oleski
sam równiez dotąd myślałem o okolicach Namysłowa gdyż jest tam Nowy Folwark ( w takiej miejscowości urodził się syn Antona) ale tez dawne Schunbrunn (gdzie urodziła się córka Antona) a i do Haidau jakieś 40 km) ponadto osadnicza sąsiadka była z Miodar pod Nysą kolejne podobieństwo miejsca.
ALE JEŚLI JEST ZAPIS POWIAT OŁAWSKI to zmienia mi wszystko. Dzielnica Oławy, Gać blisko a i Schunbrunn 40 km pod Strzelinem też była
- akt spisany w Czestochowie bo to przecież osadnictwo z Prus, odległośc nie ma znaczenia
-Anton w aktach zgonu i ślubu ma urodzenie w Haidau (polski i rosyjski zapis)
- Heidau jet kilka, koło Nysy, świdnicy ale co najważniejsze tez miejscowość GAĆ kilka kilometrów od Oławy.
- Znalazłem w necie że dzielnica Oławy nazywała się przed wojną Nowy Otok a w 1845 nosiła nazwę Nowy Folwark tak jak w akcie
- pod Oławą też jest miescowość która dawniej azywała się Kunert
jest tutaj zapis jakby Kreis (powiat) póżnij na O... Oławski Oelski oleski
sam równiez dotąd myślałem o okolicach Namysłowa gdyż jest tam Nowy Folwark ( w takiej miejscowości urodził się syn Antona) ale tez dawne Schunbrunn (gdzie urodziła się córka Antona) a i do Haidau jakieś 40 km) ponadto osadnicza sąsiadka była z Miodar pod Nysą kolejne podobieństwo miejsca.
ALE JEŚLI JEST ZAPIS POWIAT OŁAWSKI to zmienia mi wszystko. Dzielnica Oławy, Gać blisko a i Schunbrunn 40 km pod Strzelinem też była
Myślę, że chodzi o powiat Oleśno (Oleszno, niem. Rosenberg), obecnie Olesno, który był jednym z powiatów w rejencji opolskiej. W dokumencie jest napisane "olewskim" nie "oławskim". Wieś Przystajń, gdzie spisywano akt, jest około 20 km od Olesna, ale nie należała już do rejencji opolskiej.
Pozdrawiam
Hania
Pozdrawiam
Hania
-
kuntz

Dzięki Zuzanno 
nadal mam wątpliwości. Produkujący ten dokument kancelarysta pisząc nie domyka litery a. Spójrz linijke niżej lub dwie wyżej do słowa "zamieszkały" lub do "Folwarku"Tam nie ma litery e .
Masz rację , nie ma tam litery ł a w innych miejscach jest stawiana ale musimy pamiętać że było to wtedy Ohlau. Po niemiecku wymawia sie to Olau. Kancelarysta napisał co usłyszał.
Poza tym, Anton urodził się w Heidau a takie miejscowości były w powiatach (kreis) oławskim, świdnickim, legnickim i koło Nysy,
nadal mam wątpliwości. Produkujący ten dokument kancelarysta pisząc nie domyka litery a. Spójrz linijke niżej lub dwie wyżej do słowa "zamieszkały" lub do "Folwarku"Tam nie ma litery e .
Masz rację , nie ma tam litery ł a w innych miejscach jest stawiana ale musimy pamiętać że było to wtedy Ohlau. Po niemiecku wymawia sie to Olau. Kancelarysta napisał co usłyszał.
Poza tym, Anton urodził się w Heidau a takie miejscowości były w powiatach (kreis) oławskim, świdnickim, legnickim i koło Nysy,