Student na podstawie podpisu?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Mimo sesji na studiach mam zbyt dużo wolnego czasu i rozmyślam na rozmaite tematy. Ostatnio przeglądałem po raz milionowy akta rodzinne i zakiełkowała mi w głowie pewna myśl. W linkach poniżej mamy akt ślubu brata mojej prapra... Ignacego Korycińskiego z 1825 roku oraz sam jego podpis z tegoż dokumentu.
Mój tok rozumowania wygląda następująco: pan młody (Ignacy) ma w chwili ślubu 25 lat; pochodzi z rodziny szlacheckiej, która mogła mieć przecież pieniądze, by wysłać go na studia; jego podpis, moim skromnym zdaniem, jest dość "ciekawy" - nawet jak na tę klasę społeczną; jako że ma 25 lat, mógł skończyć studia gdzieś i wrócić do domu, potem poznać dziewczynę i ożenić się.

Chciałbym poznać opinię forumowiczów i ewentualnie dowiedzieć się, gdzie mogę sprawdzić listy przyjętych na studia około 1820 roku...
Zaznaczam, że są to jedynie moje przemyślenia, które mogą się okazać całkowicie błędne - zaintrygował mnie po prostu jego podpis (jakby to głupio nie brzmiało) :D

akt ślubu - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/022 ... 4523f.html
sam podpis - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ed2 ... d1933.html

Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

studia? tzn co dokłądnie masz na myśli?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry Marcin,
Podpis nie jest wyjatkowy.Jest podobny do wielu podpisow z tej epoki.
Nauka kaligrafii byla obowiazkowa az do polowy XX wieku i nie ma nic wspolnego z wyzszym wyksztalceniem. Gdyby pan mlody byl prawnikiem lub lekarzem, zawod bylby wpisany w akcie slubu.
Istnieja listy studentow Uniwersytetu Warszawskiego z tych lat. Mozna sprawdzic.
Pozdrowienia,
Bozenna
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Marcin, z tej metryki i podpisu czytam tak ; syn Ekonoma lub Zarządcy, bo mieszkali pod nr 2, a zwykle pod nr 1 mieszka właściciel majątku - dziedzic. Niewątpliwie był po szkole ( bez zawodu ? ) mając 26 lat i dobiera sobie żonę z takiego samego kręgu. Podpis pana młodego to dokładne naśladowanie pisma księdza w całej metryce, czyli pochylone w prawo. Także widać wprawną rękę w pisaniu ( zawijasy) starannie na tamte czasy, albo gęsim piórem, lub już wiecznym piórem. Są szpece w tym kierunku że mogą określić człowieka po charakterze jego pisma ; pozdrawiam - Julian
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Ewidentnie ręka mu zadrżała przy początkowym "I", potem jest już równo :-)

Pozdrowienia

Wiktor
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Twój Ignacy Koryciński ur. się ok. 1800r. w mieście Ostrzeszowie i może rodzina tam dłuzej zamieszkiwała.
Nie musiał kończyć studiów, wystarczyło, że rodzina szlachecka dbała o wykształcenie dzieci zapewniła im prywatnego nauczyciela lub posyłała do jakiejś szkółki parafialnej, które zapewne istniały przy klasztorze czy kościołach w tym mieście.

Wielu urzędników prowadzących ASC czy notariuszy tak ‘ładnie’ się nie podpisywało.

___
Krystyna
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Panna Fryderyka też ma wprawny podpis. Podpisała się najładniej ze wszystkich. W tamtych czasach rzadko która panna umiała pisać. Tu jest powód do dumy.

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Moniko powiem więcej, to my chłopaki zawsze jako ci naj... , piszemy nawet w drzewku ; np. imię i nazwisko moje + żona, czyli na drugim miejscu. A prawda jest całkiem inna, jeśli matka umiała w ciężkich czasach pisać, gdy zaborcy zabraniali nauki czytania i pisania, to ona była pierwszym nauczycielem swych dzieci z nauką chociażby, by dziecko umiało się podpisać - Julian
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Dziękuję za przemyślenia :)
W Ostrzeszowie moi Korycińscy mieszkali od ok. 1795 do ok. 1812 (wcześniej w Odolanowie, a później w Janiszewie koło Turku).
W Ostrzeszowie są trzy kościoły, w tym klasztor pobernardyński - też myślałem o szkole klasztornej...
Chciałem po prostu poznać opinię innych,
pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Awatar użytkownika
Stasiakowski_Wojtek

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Stasiakowski_Wojtek »

Moniko i Julianie "Wielki Szacun" jak mawiają młodzi, nic dodać nic ująć. :-)
Pozdrawiam serdecznie
Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”