Wspomnienie ; Wojciech Ernest (1945-2012)

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Wspomnienie ; Wojciech Ernest (1945-2012)

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

z przykrością chciałabym poinformować, że dziś mija 2. rocznica śmierci naszego Kolegi – Wojtka Ernesta, o odejściu którego dowiedziałam się kilka dni temu.

W genealogii Wojtek (podpisujący się także Voyteck, ale najczęściej gospel) udzielał się na forum GenPol-u, potem na forum Genealodzy.pl
Od wielu lat na stałe mieszkał w Szwecji, w przeszłości jako muzyk wspierał w trasach koncertowych legendarną grupą muzyczną ABBA.
O Jego śmierci poinformował na forum sedina.pl jego starszy brat:
http://sedina.pl/phpBB3/viewtopic.php?t=7835&p=134931

Z Wojtkiem miałam przyjemność kilka lat korespondować – był serdecznym, ciepłym i otwartym człowiekiem.
Myślę, że wielu z nas dobrze Go pamięta i wspomina.

Wojtku, odpoczywaj w pokoju (*)

Aneta
Pelagiusz

Sympatyk
Nowicjusz

Wspomnienie – Wojciech Ernest (1945-2012)

Post autor: Pelagiusz »

Obiit Vir summae humanitatis ...

Requiescat in pace [*] [*] [*]
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Smutna wiadomosc. Voyteck-Gospel byl aktywnym czlonkiem GenPol'u. Ja tez wymienilam z nim duzo korespondencji. Odszedl po cichu, nawet nikomu o tym nie powiedzial (to nutka humoru, gdyz Voyteck byl dowcipny).
Z przyjemnosci, ale teraz tez ze smutkiem go wspominam,
Bozenna
margolab

Sympatyk

Post autor: margolab »

I ja korespondowałam z Wojtkiem.... Tyle miłych wspomnień, jego humor, zachęty i ogromna bezinteresowna pomoc...[*] Przykro..
Małgosia
Z pozdrowieniami
Małgorzata
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Bardzo przykra wiadomość :( Voyteck podobnie jak moja rodzina pochodził z Komarna. Wspólnie odwiedzaliśmy forum Kasi Lisowskiej, korespondowaliśmy. (*)
włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

Post autor: włodzimiest »

Ach, więc dlatego to przedłużające się Twoje milczenie, brak świątecznych, z klimatem, kartek, nieobecność na forach. Nie miałem przecież tych złych przeczuć, już prędzej przebiegła myśl o chorobie...
Tak, był Vojteck dokładnie takim, jakim pozostanie w moich wspomnieniach z różnorakich kontaktów – tych publicznych, w genealogicznych dyskusjach i tych bardziej osobistych, prywatnych kontaktach: niezwykle serdecznym, pomocnym i zaangażowanym, przy tym analitycznym i dociekliwym pasjonatem, a czasem zżymającym się, albo mrużącym oko w stronę emocjonujących się nadto nas, "korzeniologów"...
Twoje dowcipne, majlowe nagłówki i podpisy zawsze wywoływały moją niekłamaną radość i - wiem to przecież – ze wzajemnością...Z pewnością i teraz oczekiwałbyś Wojtku, takiego, jakie wymyślaliśmy w korespondencji na potrzebę chwili: Voyteck, h. Druchgenopotyczek, Voyteck, h. Za..........kichany, GospelTrzechHerbówNiepoprawnyOptymistaJaśniejszaStronaKsiężyca, czy gospel, h Wiluś...
– przykro mi, że to musi być ostatni...

Żegnaj Przyjacielu h. Wieczność i spoczywaj w pokoju [*] [*] [*]
Wlodek h. Smutek
Awatar użytkownika
Łaptaszynska_Iwona

Sympatyk
Adept

Post autor: Łaptaszynska_Iwona »

W pewnym momencie urwała się korespondencja. Nastała cisza. Nie wiedziałam... [*]
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annastregiel »

Dopiero dziś się o tym dowiedziałam... wielki smutek... też z Woytkiem korespondowałam ... bardzo wiele mu zawdzięczam ... nigdy nie zapomnę Jego wielkiej determinacji, z jaką pomagał mi odtworzyć skandynawskie losy mojego Taty w czasie II wojny św.

Żegnaj Woytku i spoczywaj w pokoju...
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

I ja się zastanawiałam, dlaczego nie pojawia się na forum.Jeszcze na Genpolu miałam styczność z Nim .Pomógł mi.
Pamiętam, jego prawdziwie detektywistyczne poszukiwania,które wiele mnie nauczyły.
Bardzo,bardzo mi przykro, że" zamilkł".
Spoczywaj w pokoju Wojtku

Dana
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”