Witam
mam pytanie zbieram dane o mojej familii dotarłem do pradziadka, który mieszkał w chrostkowie jednak nie wiem skąd tam przybył jak można zdobyć takie informacje.
w drugim pytaniu chciałbym się spytać czy dane urodzenia są zawarte w akcie małżeństwa z ok 1850-1870 roku.
pozdrowienia Tomek
jak odnaleźć..
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Jurkowski_Mirosław
jak odnaleźć..
A moze ktoś doświadczony potrafi wyjaśnić mi na wspólczesny język takie sformułowanie:
"Dziedzic dóbr Młodocin na kamienicy Kleczkowskich w Radomiu".
To jest prawdopodobnie mój praprapradziadek - lub jego brat o ile takowego posiadał.
Jest to niezrozumiała sytuacja, gdyz zapis jest pewny - znajduje sie w archiwach - natomiast w dziejach Młodocina nie ma żadnej wzmianki na Jego temat.
"Dziedzic dóbr Młodocin na kamienicy Kleczkowskich w Radomiu".
To jest prawdopodobnie mój praprapradziadek - lub jego brat o ile takowego posiadał.
Jest to niezrozumiała sytuacja, gdyz zapis jest pewny - znajduje sie w archiwach - natomiast w dziejach Młodocina nie ma żadnej wzmianki na Jego temat.
Re: jak odnaleźć..
Miałam podobny problem. Mój dziadek osiadł w mieście i tam poznał moją babcię. W dokumencie ślubu figuruje jego miejsce zamieszkania. I jak tu odnaleźć miejsce urodzenia. Ale gdy dotarłam do zapisów chrztu 4 jego córek to zauważyłam, że dwoje chrzestnych noszących to samo co on nazwisko pochodzą z Paniwoli. Pozostało tylko zlokalizować Paniwolę, połączyć ją z właściwą parafią. I tak dotarłam do chrztu mojego dziadka.lezynski pisze:mam pytanie zbieram dane o mojej familii dotarłem do pradziadka, który mieszkał w chrostkowie jednak nie wiem skąd tam przybył jak można zdobyć takie informacje...Tomek
Pozdrawiam, Maria Jaś
Re: jak odnaleźć..
Faktycznie trzeba było trochę grzebać żeby dojść do miejsca urodzenia. Zobaczymy będę szukał akt małżeństwa i aktu dzieci pradziadka (w tym i mojego dziadk) może tam coś znajdę.