Czyżewski, Poszukuję danych na temat rodziny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

bogda43

Sympatyk

Czyżewski, Poszukuję danych na temat rodziny

Post autor: bogda43 »

Temat:"Poszukuję danych na temat rodziny Czyżewskich." [color=orange]*[/color]

Witam serdecznie.

Poszukuję wszelkich danych na temat rodziny Czyżewskich , z której wywodził się mój dziadek Szczepan Czyżewski.
Z informacji , jakie posiadam to tylko tyle , że dziadek urodził
się w 1887 roku , ojciec dziadka miał na imię Piotr , mama Marianna z domu Opaczyńska , wiem również że dziadek posiadał dwoje rodzeństwa - siostre , której imienia nie znam oraz brata Franciszka . Z opowiadań wiem też że rodzina ta pochodziła gdzieś z okolic Sieradza ( miejscowość nie jest mi znana). Bardzo proszę o pomoc , może ktoś natknął się podczas poszukiwań na informację o Szczepanie lub Franciszku Czyżewskich , każa informacja będzie dla mnie cenna.
pozdrawiam
bogda43

[color=orange] *(Moderacja tytułu tematu posta) [/color][i](m.j.n)[/i]
gumisiek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Poszukuję danych na temat rodziny Czyżewskich.

Post autor: gumisiek »

Witam,
Szczepan Czyżewski urodził się w 1887 roku w parafii Kamionacz (akt nr 54).
Rodzice: Piotr i Marianna Mielcarek

Skan aktu: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 51-054.jpg

Zajrzyj do geneteki, wpisz nazwisko, powinnaś znaleźć więcej informacji :)
Ostatnio zmieniony wt 28 sty 2014, 09:22 przez gumisiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Witaj,
w parafii Kamionacz pod koniec roku 1887 ochrzczony został Szczepan Czyżewski, syn Piotra i Marianny zd. Mielcarek. Miejsce narodzin to wieś Włyń.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 51-054.jpg
Akt 54.

Stosunkowo blisko Sieradza :)

+ bonus
W akcie zapisano, że ojciec nie żyje, czyli Szczepan był pogrobowcem.
Piotr Czyżeski (tak zapisano w akcie) zmarł we wsi Włyń dnia 16 maja 1887r. Według metryki miał 45 lat, syn Kacpra i Agnieszki zd. Wasial Pozostawił po sobie żonę Mariannę.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
bogda43

Sympatyk

Gosiu dziękuję serdecznie za odpowiedź , wszystko by się w taj metryce zgadzało poza jednym , nazwiskiem panieńskim matki dziadka , w akcie ślubu dziadka podene jest , że miała ona nazwisko Opaczyńska . Tutaj natomias podane jest Mielcarek . Zupełnie możliwe , że w którymś z tych zapisów nazwisko zostało mylnie wpisane.
stokrotne dzięki pozdrawiam
bogda
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

A może któreś z tych nazwisk było po pierwszym mężu?
Danka
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Re: Poszukuję danych na temat rodziny Czyżewskich.

Post autor: kwroblewska »

bogda43 pisze:Witam serdecznie.

Poszukuję wszelkich danych na temat rodziny Czyżewskich , z której wywodził się mój dziadek Szczepan Czyżewski.
Z informacji , jakie posiadam to tylko tyle , że dziadek urodził
się w 1887 roku , ojciec dziadka miał na imię Piotr , mama Marianna z domu Opaczyńska ,
Jeśli wiadomo że dziadek urodził się w1887r i znani są rodzice !!! to tym bardziej powinno być wiadomo w rodzinie, gdzie i kiedy dziadek zmarł, gdzie jest pochowany? Czy odszukałaś akt zgonu, z reguły podawano miejsce urodzenia i współmałżonka?

bogda43 pisze: w akcie ślubu dziadka podene jest , że miała ona nazwisko Opaczyńska . Tutaj natomias podane jest Mielcarek .
A w akcie ślubu dziadka nie napisano skąd pochodził z jakiej parafii?

__
Krystyna
bogda43

Sympatyk

Re: Poszukuję danych na temat rodziny Czyżewskich.

Witam
Dziękuję wszystkim serdecznie za podane informacje , dzięki nim mogę zacząć dalsze poszukiwania . Krysiu nie posiadam aktu zgonu dziadka , zmarł on 1943 r. w Równym .Marcinie wiadomość , którą mi podałeś jest dla mnie zaskoczeniem dziekuję .
pozdrawiam
bogda
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

W Małkowie (gm. Warta) zetknąłem się z nazwiskiem Czyżewski, Czyżewska.
Miejscowość jest Równa w gm. Błaszki (zmarł w Równej).
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Janina04

Post autor: Janina04 »

W Sieradzu też występuje nazwisko Czyżewski/a. Wiem, że Pani Agnieszka Czyżewska prowadzi sklep w Sieradzu. Jej ojciec zmarł w roku 2013 r. Pozdrawiam. Agnieszka
bogda43

Sympatyk

Joasiu dziękuję za wiadomość.
pozdrawiam bogda.
Awatar użytkownika
Rostkowski_Mariusz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Rostkowski_Mariusz »

Indeksuję parafię Zuzela. Natrafiłem kilkakrotnie na nazwisko Czyżewski. Około 10 km od Zuzeli leży Czyżew (od niedawna miasto w województwie podlaskim) Czy interesują Cię Czyżewscy z tych okolic?
Poszukuję informacji o rodzinach Rostkowskich, Siwków, Zawistowskich i Borowych ze wschodniego Mazowsza.
bogda43

Sympatyk

O rany dopiero zaczęłam poszukiwania a już się zakręciłam ufff.
Wszystko wskazuje na to , że moi Czyżewscy pochodzą z miejscowości Kamionacz . Z materiałów udostępnionych na tym forum oraz z pomocy osób , które dzięki swojej serdeczności naprowadził mnie tutaj na ślad mojej rodziny udało mi się ustalić,
że dziadek Szczepan mój urodził się w miejscowości Włyń parafia Kamionacz , odnalazłam również wzmiankę na temat Franciszka brata dziadka oraz jego syna Rocha. Za wszelką dotychcasową pomoc jeszcze raz serdecznie dziękuję.
Proszę was o dalszą pomoc dotyczącą tej gałęzi rodu Czyżewskich .
pozdrawiam bogda
bogda43

Sympatyk

Witam
Wiadome losy mojego dziadka Szczepana Czyżewskiego ur,1887r. Jako młody chłopak wstąpił do armii Hallera , z którą dotarl na Ukrainę , tam osiedlił się we wsi Tutkiewicze (1921r.) . Po jakimś czasie wyprowadził się do Równego . Ożenił się w 1923. z Tatianą z domu Środa (ur. 1893r. Zamszany), mieszkali w dzielnicy Cegielnia-Równe nazwiska znajomych (Zygmunt Radewski , Michnio).
Zmarł 2.05.1943r.- pozostawił żonę oraz córkę , które po wyzwoleniu powróciły do Polski.
W dalszym ciągu poszukuję danych odnośnie dzieci Kacpra i Agnieszki z domu Wasial (Wagal) Czyżewskich dzieci Franciszka Czyżewskiego (znany jest tylko Roch) oraz siostry Franciszka i Szczepana córki Piotra , o której nie posiadam żadnych danych ( prawdo podobnie na imię miała Zofia).
Prosze o pomoc w dalszych ustaleniach.
pozdrawiam bogda.
Awatar użytkownika
Magdalena_Skonieczka

Sympatyk

Post autor: Magdalena_Skonieczka »

W mojej rodzinie również występuje nazwisko Czyżewski ,lecz moi to ze śląska.

Pozdrawiam Magdalena
Awatar użytkownika
czarnobarkiopos

Post autor: czarnobarkiopos »

Cześć i moja rodzina Czyżewskich pochodzi ze Wsi Kamionacz i Włyń - żeby podzielić się informacjami o drzewie proszę koniecznie napisać: czarnobarkiopos@gmail.com, pozdrawiam serdecznie!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”