Witam,
różnią się barwami herbów w tym nowszym są już prawdziwe barwy heraldyczne (złoto i srebro), a także z tyłu jest spis nazwisk z krotka informacją o występowaniu nazwiska. Ponad to chyba jest więcej herbów, oraz nazwisk.
śliczne dzięki za informacje,
ale pozwolę sobie jeszcze zapytać czy w tej tańszej wersji jest sam spis nazwisk i herbów
czy są opisane poszczególne rody i osoby oraz kiedy zostali wylegitymowani?
Szczerze mówiąc tej starszej wersji nie widziałem, ale wiem że są tylko herby i nazwiska, chyba nie ma opisanych rodów. W tej nowszej na pewno nie ma opisanych rodów oraz innych informacji.
Witam Paweł, czym różnią się te dwa herbarze o tej samej nazwie, to może powiedzieć tak, ten co ma je obydwa. Według mnie to ten choć tańszy jest młodszy, tz. ma więcej na dane nazwisko udokumentowań. Dlaczego, bo autor poświecił więcej czasu ( w życiu ) na jego wznowienie, czyli po pierwszej książce doszły nowe odkrycia. Z kolei wydaje mi się ze ta droższa książka może mieć więcej stron.
A żeby nie było to tylko gdybanie, to napisze co mam tego autora ; Herbarz Szlachty Polskiej Porozbiorowej 1772 - 1918 tysiąc herbów. Suplement - 180 herbów Rzeczpospolitej Obojga Narodów. 13 tysięcy nazwisk szlachty o zapomnianych herbach.
Są tez dwa spisy ; spis nazwisk szlacheckich z herbami okresu rozbiorowego i drugi to ; spis nazwisk szlacheckich rodów o zapomnianych herbach. Moja książka parę lat temu ( ok. 4 ) kosztowała 100 zł i jest tam moje nazwisko plus herb własny nadany jako nowe szlachectwo. Ten nowy herb, to odmiana herbu starego Sawickich - Nowina, ten nowy, tam pisze ; Rosja po 1797 roku ; pozdrawiam - Julian