Sekretarz kwatermistrz

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

anna-grażyna

Sympatyk

Sekretarz kwatermistrz

Post autor: anna-grażyna »

Czy ktoś jest zorientowany czym zajmował się sekretarz - kwatermistrz miasta (mam taki opis stanowiska w metryce ) , zabór rosyjski.

Anna Grażyna
Sawicki_Julian

Sympatyk

Sekretarz kwatermistrz

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Anno, pomagasz wszystkim, a jak Tobie wypadło raz i nici. Pytanie niby proste, ale jakoś nie ma odpowiedzi, cóż, ludzi tych co mają coś do przekazania ubywa, a nie przybywa, jak pisze dr Marek Minakowski o swoim warsztacie.
Mam tu też na myśli wśród nas kolegę Jerzego A. który sprawy Rosyjskie ma w jednym palcu.
Sekretarz to może być w Sądzie i w urzędzie jako pisarz, ale w PZPR był to władza, także w gminie. Kwatermistrz przydzielał kwatery w mieście, czyli dawał ( i zabierał ) mieszkanie np. żołnierzom, mieszkanie w kamienicy, te które były puste po zmarłej osobie lub odebrane, jak piszesz ze to było w zaborze rosyjskim. To tak by to było po mojemu, może ktoś wie lepiej, nie przeczę ; pozdrawiam - Julian
anna-grażyna

Sympatyk

Dziękuję Julianie - sprawa nie jest taka prosta :) pewnie dlatego nikt nic nie napisał.
Ja mam dostęp do słowników , niestety stanowisko zapisywał ksiądz prawdopodobnie niezbyt precyzyjnie lub używając potocznego nazewnictwa.
Wydaje mi się , że takie stanowiska powstawały po ukazie Piotra I w tych miastach , w których stacjonowała armia.
Do roku 1853 (o ile dobrze pamiętam ) tzn do tzw "reformy Milutina" armia rosyjska prawie nie miała koszar (jedynie tzw lejbgwardia i pułki imperatorskie ) dlatego powołano specjalnych urzędników , którzy wyszukiwali kwatery i administrowali nimi .
Nie jestem jednak pewna na 100 %.To jedynie analiza.
Prawdopodobnie zakres obowiązków był szerszy.

Anna Grażyna
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Post autor: Tomek_Wojtaszek »

anna-grażyna pisze:stanowisko zapisywał ksiądz prawdopodobnie niezbyt precyzyjnie lub używając potocznego nazewnictwa.
Witam,

nie udało mi się znaleźć żadnej konkretnej odpowiedzi na przedmiotowe pytanie, nie wiem też, jak brzmiał "ruskawy" oryginał zapisu (ani w jakich okolicach padł był), ale podejrzewam, że było to "starogermańskie" - квартирмейстер?... A może nie od rzeczy byłoby pójść w stronę odfrancuską - секретарь-интендант daje sporo wyników u Дяди Гугла? W ostateczności zostają rosyjskie fora.

HTH

(-) Tomek Wojtaszek
anna-grażyna

Sympatyk

Tomek_Wojtaszek pisze: Witam,....nie udało mi się znaleźć żadnej konkretnej odpowiedzi na przedmiotowe pytanie, nie wiem też, jak brzmiał "ruskawy" oryginał zapisu ....HTH
(-) Tomek Wojtaszek
Też niestety nie wiem ale kierunek "germański" wydaje się być właściwy . Pomogło :)
Trochę już poprzeglądałam i raczej intuicja nie zawiodła .
W tej chwili już bardziej interesuje mnie status zawodowy i społeczny takiego stanowiska w mieście powiatowym .
Zapytałam ponieważ chciałam "przyoszczędzić" na czasie i jakiś rozdział zamknąć.Wczoraj zdobyłam
trochę dokumentów z archiwum wileńskiego i właśnie je "opracowuję" próbując z każdej litery wycisnąć jakąś ukrytą informację.

Anna Grażyna
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Przypomniałem sobie ze czytałem książkę o kwaterach żołnierzy niemieckich którzy mieszkali w mieście razem z ludźmi, tylko mieli swój pokój. Taki sekretarz może miał biuro nawet na kwaterze i prowadził książkę jakby meldunkową, gdzie kto z żołnierzy mieszkał. Jak wojsko to wszyscy na zbiórkę stają np. na rynku, bo nie mieli koszar i przykładowo nie ma porucznika Jana na zbiórce. Wtedy tenże sekretarz podaje ze Jan np. mieszka przy rynku nr 30. Trzeba sprawdzić dlaczego się nie wstawił, wiadomo, rosyjskie wroga wojsko wśród Polaków. Myślę ze ten kwatermistrz musiał być miejscowy, który znał dobrze miasto. Może coś pomogą takie moje przemyślenia ; Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”