Witam!
Zdarzyło mi się już kilkakrotnie, że nazwisko rodowe matki dziecka było przekręcone np. Józefa z Warwasińskich była zapisywana jako Józefa z Harwasińskich lub Arwasińskich. Urodziła się Józefa Warwasińska, ślub brała również jako Warwasińska z zmarła jako Józefa z Arwasińskich.
Bywało i tak, że matka kobiety, która urodziła dziecko wyszła w międzyczasie za mąż i często po takim fakcie młoda matka była zapisywana pod nazwiskiem ojczyma.
Ale w tym konkretnym przypadku zupełnie nie mam pojęcia skąd się wzięło nazwisko kobiety, która w krótkim odstępie czasu dwukrotnie wychodziła za mąż i w aktach małżeństwa była Klarą, córką Kazimierza Grudzieniec i Tekli z Niewiadomskich a w aktach urodzenia dzieci niezmiennie Klarą ze Stolarczyków.
Parafia Chełmo; wieś Krery
akt nr 23 z 15.08.1847 roku ślub Feliksa Masłonika z Klarą lat 19 córką Kazimierza Grudzieniec i Tekli z Niewiadomskich:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :344559763
Feliks Masłonik umiera 26.07.1851 roku i Klara powtórnie wychodzi za mąż za Michała Skórę.
Akt 22 z 20.06.1852 roku ślub Michała Skóry z Klarą Masłonik lat 24 wdową,córką
tych samych rodziców z tym, że matka Klary mieszka razem z córką.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :344559763
W roku następnym 18.02.1853 roku rodzi się pierwsze dziecko tej pary syn Kazimierz ( imię po nieżyjącym dziaku) ale Klary nazwisko to Stolarczyk zamiast Grudzieniec. Nazwisko Stolarczyk w parafii w Chełmie występuje,
tyle, że matka Klary w tym czasie nie wyszła za mąż. Wiek Klary w tym akcie jest również zaniżony, bowiem ma lat 21.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :365502744
Kolejne dzieci urodzone w 1856 roku akt 4 , 1859 akt 66, 1872 akt 90
są zapisane również jako dzieci Michała i Klary ze Stolarczyków.
O dwóch różnych małżeństwach raczej nie ma mowy, bowiem wieś Krery liczyła kilka domostw po pierwsze a ponadto w każdym przypadku świadkiem ślubu czy chrztu jest niezmiennie Ignacy Sobieraj.
Zupełnie nie mam pojęcia dlaczego 20.06.1852 roku interesująca mnie Klara jest d.d. Grudzieniec (Grudzień) a osiem miesięcy później Klarą ze Stolarczyków?
Alicja
Stolarczyk czy Grudzieniec - nazwisko rodowe matki
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
AlicjaSurmacka

- Skrzypczak_Bogumiła

Alicjo - może ojciec Klary Kazimierz Grudzieniec był stolarzem i stąd Stolarczyk.
Mam podobny przypadek z tym ,że nazwisko rodowe mojej 3x prababci ma aż 3 wersje ; Skoczeń,Słopska i Lewan - nie ma mowy o powtórnym zamążpójściu - brakuje mi jej aktu urodzenia /ale to ok. 1795 roku,więc akt może nic nie wnieść/ i aktu zgonu /ten w zależności kto zgłaszał też może nic nie wyjaśnić/ W akcie ślubu ma Skoczniówna a potem rodzi dzieci i nazwiska ma naprzemiennie.
Czy uda mi się to kiedyś wyjaśnić - nie wiem,póki co wpisałam wszystkie trzy.
Mam podobny przypadek z tym ,że nazwisko rodowe mojej 3x prababci ma aż 3 wersje ; Skoczeń,Słopska i Lewan - nie ma mowy o powtórnym zamążpójściu - brakuje mi jej aktu urodzenia /ale to ok. 1795 roku,więc akt może nic nie wnieść/ i aktu zgonu /ten w zależności kto zgłaszał też może nic nie wyjaśnić/ W akcie ślubu ma Skoczniówna a potem rodzi dzieci i nazwiska ma naprzemiennie.
Czy uda mi się to kiedyś wyjaśnić - nie wiem,póki co wpisałam wszystkie trzy.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
- magda_lena

Alicjo, ja na ten sam temat pisałam kilka miesięcy temu tutaj http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... =zwa%F1ska . Moja Marianna najpierw była Zwańską, a potem, nagle stała się Wojciechowską
Zagadki nie rozwiązałam, bo nie zajowałam się ostatnio poszukiwaniami.
W moim przypadku pozostaje (chyba) tylko sądzić, jak mi sugerowano, że Wojciechowska pochodzi od imienia ojca Marianny, u Ciebie może to zawód (stolarz?)
Dla pocieszenia - też pisałam o tym kilka dni temu. W XXI wieku moja babcia, córka Marianny z domu Młynarczyk, stała się przez błąd córki zgłaszającej zgon Janiną, córką Marianny Leskiewicz (w dodatku z błędem, "s" zamiast "ś") - chyba przez nerwy mojej ciotki, bo nazwisko na pewno znała, tylko pomyliła.
Może u Ciebie, i u mnie te 150 lat temu tak było.
P.S.
W moim przypadku pozostaje (chyba) tylko sądzić, jak mi sugerowano, że Wojciechowska pochodzi od imienia ojca Marianny, u Ciebie może to zawód (stolarz?)
Dla pocieszenia - też pisałam o tym kilka dni temu. W XXI wieku moja babcia, córka Marianny z domu Młynarczyk, stała się przez błąd córki zgłaszającej zgon Janiną, córką Marianny Leskiewicz (w dodatku z błędem, "s" zamiast "ś") - chyba przez nerwy mojej ciotki, bo nazwisko na pewno znała, tylko pomyliła.
Może u Ciebie, i u mnie te 150 lat temu tak było.
P.S.
Ja też wpisałam oba, Zwańska i Wojciechowska.Czy uda mi się to kiedyś wyjaśnić - nie wiem,póki co wpisałam wszystkie trzy.
Pozdrawiam, Magdalena