Gdzie szukać sumariusza
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Gdzie szukać sumariusza
znalazłam akt rodziny znaczy sie Akt małżeństwa Kunegundy i kazimierza Krzykowskiego jednak w genetece jest napisane że jest to z sumariusza K. 63 gdzie mogę znaleść taki owy żeby móc zajrzeć i upewnić się ze to napewno są moi przodkowie. Do tej pory jak znalazłam w Genetece w wyszukiwarce pasujący mi akt to wchodziłam do Genbazy na metryki i wszysko się udawało a jak jest z tym sumariuszem. Jak wy postepujecie
Pozdrawiam Michalina
Pozdrawiam Michalina
-
Romanowski_Piotr

To chyba Krzynowłoga Mała 1802 rok.
Michalino, czy Ty wiesz co to jest summariusz?
Zdobąć się na odrobinę wysiłku. Nikt tu nie ma obowiązku Ci podsuwać pod nos wszystkiego.Jeśli zamieszczono summariusz, to się ciesz, bo inni nie mają nawet tego.
Dane w Genetece mają tylko pomóc nam w poszukiwanich,nakierować nas, gdzie, co może być, a dalej my sami mamy pisać do archiwów o skany.No chyba, że dzięki wolontariuszom( to też znajdź w google) zostaną spisane ze zdjęć które też zrobili wolontariusze.
Dlatego też porzuć nutę roszczeniową .
Danka
Michalino, czy Ty wiesz co to jest summariusz?
Zdobąć się na odrobinę wysiłku. Nikt tu nie ma obowiązku Ci podsuwać pod nos wszystkiego.Jeśli zamieszczono summariusz, to się ciesz, bo inni nie mają nawet tego.
Dane w Genetece mają tylko pomóc nam w poszukiwanich,nakierować nas, gdzie, co może być, a dalej my sami mamy pisać do archiwów o skany.No chyba, że dzięki wolontariuszom( to też znajdź w google) zostaną spisane ze zdjęć które też zrobili wolontariusze.
Dlatego też porzuć nutę roszczeniową .
Danka
- WaldemarChorążewicz

Re: Gdzie szukać sumariusza
Do tej pory jak znalazłam w Genetece w wyszukiwarce pasujący mi akt to wchodziłam do Genbazy na metryki i wszysko się udawało a jak jest z tym sumariuszem. Jak wy postepujecie
Pozdrawiam Michalina[/quote]
Michalino ,zapewniam ciebie ,że nikt tu nie otrzymuje za pracę wynagrodzenia w euro z Unii Eurpejskiej ani też w innej walucie.
Cała społeczność działa na zasadzie wzajemnej pomocy bez wynagrodzenia.
Wszystkie zdjęcia ,indeksy utrzymanie serwerów itp. powstaje dzięki
funduszom ze składek oraz darmowej pracy wolontariuszy.
Teraz sama widzisz ,że twoje pretensje są co najmniej niestosowne.
Waldemar
Pozdrawiam Michalina[/quote]
Michalino ,zapewniam ciebie ,że nikt tu nie otrzymuje za pracę wynagrodzenia w euro z Unii Eurpejskiej ani też w innej walucie.
Cała społeczność działa na zasadzie wzajemnej pomocy bez wynagrodzenia.
Wszystkie zdjęcia ,indeksy utrzymanie serwerów itp. powstaje dzięki
funduszom ze składek oraz darmowej pracy wolontariuszy.
Teraz sama widzisz ,że twoje pretensje są co najmniej niestosowne.
Waldemar
- kwroblewska

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Cóż, rozpieściliśmy tych co tylko widzą Genetykę i Genbazę.
Sprawdzamy gdzie znajdują się ksiegi z Krzynowłogi Małej http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Okazuje się, że w AD Płock i tam można sprawdzić czy zachował się tylko sumariusz czy księgi też.
___
Krystyna
Michalina pisze: Do tej pory jak znalazłam w Genetece w wyszukiwarce pasujący mi akt to wchodziłam do Genbazy na metryki i wszysko się udawało a jak jest z tym sumariuszem. Jak wy postepujecie
Sprawdzamy gdzie znajdują się ksiegi z Krzynowłogi Małej http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Okazuje się, że w AD Płock i tam można sprawdzić czy zachował się tylko sumariusz czy księgi też.
___
Krystyna
Brawo. W końcu ktoś dojrzał w niedokończonym zdaniu bezradność, a nie roszczeniowość, tak rzadki przypadek na tym forum, że po prostu nie można nie pochwalić, nawet jeśli odpowiedź banalna, bo inna być nie mogła.
Dlaczego Waldkowi zawsze włącza się ta sama płyta nie będę docieka.
Całe szczęście lepiej mu idzie pomaganie czynem, niż słowem na forum.
Dlaczego Waldkowi zawsze włącza się ta sama płyta nie będę docieka.
Całe szczęście lepiej mu idzie pomaganie czynem, niż słowem na forum.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- WaldemarChorążewicz

Gdzie szukać sumariusza
cyt,. Jak wy postępujecie
Chodziło mi o to konkretne zdanie ,kolego Pawlak.
Boli ciebie jeszcze ciebie moja opinia o twoim wystąpieniu z
brunatnymi koszulami i granatową policją w roli głównej?
Na każdym kroku próbujesz odgryźć się za moje słowa.
Rzucasz na mnie oskarżenia (a to składka na aparat ,bo zachciało mi się drugiego stanowiska,a to ,,bałagan po sobie zostawiłem w projekcie pułtuskim).
Twoje zgryżliwe uwagi w każdym temacie nie poruszają mnie aż tak bardzo jak się spodziewasz.
Wiem ,że należysz do tych osób co to ,,dziurki nie zrobią ,a krew wypiją".
Dokopywanie i wdawanie się w złośliwości to twój żywioł.I tkwij sobie dalej
w tym wirze
Waldemar
Chodziło mi o to konkretne zdanie ,kolego Pawlak.
Boli ciebie jeszcze ciebie moja opinia o twoim wystąpieniu z
brunatnymi koszulami i granatową policją w roli głównej?
Na każdym kroku próbujesz odgryźć się za moje słowa.
Rzucasz na mnie oskarżenia (a to składka na aparat ,bo zachciało mi się drugiego stanowiska,a to ,,bałagan po sobie zostawiłem w projekcie pułtuskim).
Twoje zgryżliwe uwagi w każdym temacie nie poruszają mnie aż tak bardzo jak się spodziewasz.
Wiem ,że należysz do tych osób co to ,,dziurki nie zrobią ,a krew wypiją".
Dokopywanie i wdawanie się w złośliwości to twój żywioł.I tkwij sobie dalej
w tym wirze
Waldemar
Ostatnio zmieniony wt 04 lut 2014, 19:46 przez WaldemarChorążewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdzie szukać sumariusza
Witam,
Michalina nie miała żadnych roszczeń, przynajmniej ja tak zrozumiałam jej post. Zwyczajnie zapytała(zapominając o znaku zapytania) jak postępować w takiej sytuacji i gdzie szukać.
Michalino sumariusz to spis roczny (lub więcej lat)-nazwisk i numerów metryk: urodzeń,małżeństw i zgonów w danej parafii i nie wniesie więcej informacji poza to co jest spisane w genetece. Trzeba sprawdzić w którym Archiwum znajduje się księga (czy w ogóle istnieje) z potrzebnego rocznika i zamówić skan.
pozdrawiam monika
Michalina nie miała żadnych roszczeń, przynajmniej ja tak zrozumiałam jej post. Zwyczajnie zapytała(zapominając o znaku zapytania) jak postępować w takiej sytuacji i gdzie szukać.
Michalino sumariusz to spis roczny (lub więcej lat)-nazwisk i numerów metryk: urodzeń,małżeństw i zgonów w danej parafii i nie wniesie więcej informacji poza to co jest spisane w genetece. Trzeba sprawdzić w którym Archiwum znajduje się księga (czy w ogóle istnieje) z potrzebnego rocznika i zamówić skan.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Gdzie szukać sumariusza
Dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi. Jednak tak jak napisała Pani Monika zabrakło mi tylko znaku zapytania za co ogromnie przepraszam. Jestem nowicjuszem jeśli chodzi i o genealogię dlatego próbuję łapać się wszystkich możliwych rzeczy. Jeszcze raz przepraszam za gafę 
-
Białobrzeski_Marek

Gdzie szukać sumariusza
Witam Serdecznie!
Jakby powstał jakiś dział informacyjny na forum dla początkujących genealogów, to byłoby mniej zbędnych pytań, ale ludzie z drugiej strony mają prawo pytać i będą pytać, zwłaszcza Ci bardzo początkujący, a kto chce może udzielić im odpowiedzi i po co się kłócić i marnować na to czas, energię i miejsce na forum:D.
Sumariusze do ksiąg metrykalnych prowadzonych do 1808 roku zostały wykonane w połowie XIX wieku. Z parafii Krzynowłoga Mała zachował się jeden egzemplarz i jest on w Archiwum Diecezjalnym w Płocku. W sumariuszu tym w przypadku małżeństw są podane jedynie data oraz imiona i nazwiska nupturientów. Sama księga z poszukiwanym aktem małżeństwa zachowała się i jest również w AD w Płocku, według "Inwentarza ksiąg metrykalnych" ks. D. Majewskiego powyższa księga obejmuje lata 1670-1808 i jest najstarszą zachowaną z tej parafii. Informacje zawarte w tym akcie będą skąpe, ale taki urok starych aktów
.
Pozdrawiam!
Marek
Jakby powstał jakiś dział informacyjny na forum dla początkujących genealogów, to byłoby mniej zbędnych pytań, ale ludzie z drugiej strony mają prawo pytać i będą pytać, zwłaszcza Ci bardzo początkujący, a kto chce może udzielić im odpowiedzi i po co się kłócić i marnować na to czas, energię i miejsce na forum:D.
Sumariusze do ksiąg metrykalnych prowadzonych do 1808 roku zostały wykonane w połowie XIX wieku. Z parafii Krzynowłoga Mała zachował się jeden egzemplarz i jest on w Archiwum Diecezjalnym w Płocku. W sumariuszu tym w przypadku małżeństw są podane jedynie data oraz imiona i nazwiska nupturientów. Sama księga z poszukiwanym aktem małżeństwa zachowała się i jest również w AD w Płocku, według "Inwentarza ksiąg metrykalnych" ks. D. Majewskiego powyższa księga obejmuje lata 1670-1808 i jest najstarszą zachowaną z tej parafii. Informacje zawarte w tym akcie będą skąpe, ale taki urok starych aktów
Pozdrawiam!
Marek
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Gdzie szukać sumariusza
Koniecznie na forum?
Bo w serwisie jest np "Od czego zacząć"
na forum też zresztą "gdzie szukać akt z geneteki" wątek się znajduje
problem chyba w tym, ze genealogia to poszukiwanie informacji i trudno pogodzić się wielu osobom, ze przy braku chęci poszukania np w serwisie PTG infromacji, kóre już są , można szukać archiwaliów
mnie też trudno pogodzić te dwie rzeczy, niechęć do używania np wyszukiwarki i czytania z chęcią "samodzielnego" uzyskania wiedzy nt przodków, ich powiązań, potomków, dokumentów opisujących ich życie
To jest jakaś sprzeczność, nawet nie paradaks, a wykluczające się rzeczy, jeśli trwają dłużej.
Amichlaina miała pecha..dostało Jej się (może niekoniecznie zasłużenie) za tych wszystkich co chcieliby nie znaleźć, ale dostać odpowiedź na zadane pytanie. Nic to, że pytanie setny raz się pojawia.
Bo w serwisie jest np "Od czego zacząć"
na forum też zresztą "gdzie szukać akt z geneteki" wątek się znajduje
problem chyba w tym, ze genealogia to poszukiwanie informacji i trudno pogodzić się wielu osobom, ze przy braku chęci poszukania np w serwisie PTG infromacji, kóre już są , można szukać archiwaliów
mnie też trudno pogodzić te dwie rzeczy, niechęć do używania np wyszukiwarki i czytania z chęcią "samodzielnego" uzyskania wiedzy nt przodków, ich powiązań, potomków, dokumentów opisujących ich życie
To jest jakaś sprzeczność, nawet nie paradaks, a wykluczające się rzeczy, jeśli trwają dłużej.
Amichlaina miała pecha..dostało Jej się (może niekoniecznie zasłużenie) za tych wszystkich co chcieliby nie znaleźć, ale dostać odpowiedź na zadane pytanie. Nic to, że pytanie setny raz się pojawia.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Gdzie szukać sumariusza
Jeden mały błąd a tak wiele może nas kosztować. Ma Pan , Panie Włodzimierzu 100% rację . Teraz przed zadanym pytaniem dokładnie się upewnię czy dane pytanie już nie padło, a już napewno nie zapomnę o znakach interpunkcyjnych. Serdecznie Przepraszam za zaistniałą sytuację.
Pozdrawiam Michalina
Pozdrawiam Michalina