Witam serdecznie,
Czy ktoś orientuje się czy istnieją w ogóle akta z lat 1694-1762 oraz 1754-1786 z Kielc (Katedra)? Szczególnie interesują mnie akty urodzin i ślubów. Zauważyłem, że w wielu spisach ten przedział dat jest pomijany. Czy to oznacza, że one nie istnieją? Proszę o odpowiedź, jeśli ktokolwiek coś wie na ten temat. W moich poszukiwaniach genealogicznych powinien znaleźć się co najmniej jeden przodek w księdze urodzin ok. 1776 roku oraz nieco wcześniej co najmniej jeden akt ślubu. Do tego potrzebuję przejrzeć akty urodzin z roku 1743... Obawiam się bardzo, że mogą one nie istnieć. A może informacje z akt katedry w Kielcach można znaleźć jeszcze w innych miejscach? Może były przepisywane? Pytam, bo chwytam się już każdej nadziei, że jeszcze coś znajdę na ten temat.
Pozdrawiam,
Jacek Hamburg
Akta metrykalne z Kielc (1694-1762) oraz (1754-1786).
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Hamburg_Jacek

-
Marynicz_Marcin

A sprawdzałeś u źródła, czy w katedrze w Kielcach? 
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
Hamburg_Jacek

U źródła (archiwum w Kielcach) byłem dobre parę lat temu i gdy tam byłem to mogłem korzystać tylko ze zbiorów UMZ od 1794 r. w górę. W zasadzie nie wiem czemu tak było. Nie wiem jak wygląda sprawa teraz, pewnie lepiej, sądząc po tym, że lata wcześniejsze (prócz tych, których szukam) są udostępnione między innymi na niniejszej stronie
Być może trzeba będzie ponownie się przejść do archiwum, ale najpierw wolałem się upewnić na jakimś kompetentnym forum, szczególnie, że jakoś archiwum nie odpowiedziało na moje dwa maile z tym samym pytaniem o istnienie tych aktów. Mimo wszystko, ponawiam pytanie, bo może ktoś zna odpowiedź i pomoże mi zanim znów wybiorę się specjalnie do Kielc 
Pozdrawiam,
Jacek Hamburg
Pozdrawiam,
Jacek Hamburg
Jacek
Poszukuję w tej chwili: Hamburg, Kromer (Kroner, Krommer), Świerczyński h. Ostoja, Beyer, Szczypiorowski, Lewandowicz, Świeczkowski, Caderski
Poszukuję w tej chwili: Hamburg, Kromer (Kroner, Krommer), Świerczyński h. Ostoja, Beyer, Szczypiorowski, Lewandowicz, Świeczkowski, Caderski
-
Sawicki_Julian

Witam Jacek, tak, najlepiej wybierz się do Katedry w Kielcach, a archiwum kościelne jest tylko po drugiej stronie ulicy ( Katedry ) i tam można sobie szukać, tylko jedna uwaga, nie minie cię opłata lub mandat za parkowanie. Tu jest to w linku co tam mają, pozdrawiam - Julian ; http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=3261
Ps. - w samej parafii przy Katedrze nie pisze że są przerwy w latach np. śluby od 1691 roku, jak rozumiem, o to można pytać telefonicznie.
Ps. - w samej parafii przy Katedrze nie pisze że są przerwy w latach np. śluby od 1691 roku, jak rozumiem, o to można pytać telefonicznie.