Scykula , Scykuła, Scykulia
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Dobrzyńska_Anna

Witam
Poszukuje informacji na temat nazwiska Scykuła,Scykuła,Scykulia.Nazwisko przetłumaczone ze skanu w j.rosyjskim z 1891 roku więc nie jestem pewna które jest na pewno prawidłowe.Jest to nazwisko panieńskie mojej praprababci Marianny
Mieszkała wraz z mężem w okolicach Kozienic.Nie mam informacji gdzie się urodziła
Pozdrawiam
Ania
Poszukuje informacji na temat nazwiska Scykuła,Scykuła,Scykulia.Nazwisko przetłumaczone ze skanu w j.rosyjskim z 1891 roku więc nie jestem pewna które jest na pewno prawidłowe.Jest to nazwisko panieńskie mojej praprababci Marianny
Mieszkała wraz z mężem w okolicach Kozienic.Nie mam informacji gdzie się urodziła
Pozdrawiam
Ania
-
monika_pas

W moim drzewie mam przodków o nazwisku Sykuła, bardzo podobne. Są oni z okolic Chlewisk.
- Dobrzyńska_Anna

Moja pra pra babcia urodziła się najprawdopodoniej w 1866 roku imię Marianna.Czy wśród tych przodków wystepuję imię mojej pra ?
-
monika_pas

Nie, ale to nie znaczy, że nie powinno jej tam być, po prostu ja robię drzewo z pradziada na dziada bez rodzeństwa. W akcie urodzenia na pewno jest imię ojca, jakie to?
- Dobrzyńska_Anna

Dane Marianny wzięłam a aktu urodzenia jej dziecka stąd policzyłam jej rok urodzenia i nazwisko z domu.Wszystko co o niej posiadam.Przeszukałam skany w Kozienicach i miejscowości Wymysłów gdzie podane jest miejsce urodzenia mojego pradziadka.Niestety nic na jej temat nie znalazłam.Więc chyba stąd nie pochodziła
-
monika_pas

Hmmm, ciężka sprawa, może się wyprowadziła... sprawdzę w gminie Chlewiska gdzie roi się od Sykułów i jak coś znajdę dam znać 
- Dobrzyńska_Anna

-
monika_pas

może też to być rok 1865, gdyż w chwili spisywania aktu mogła być przed urodzinami.
- Dobrzyńska_Anna

Rzeczywiście nie wzięłam tego pod uwagę.Akty urodzeń z Chlewiska są pisane okropnym charakterem pisma.Mógł człowiek bardziej się postarać żeby pozostawić dla potomnych bardziej czytelne dokumenty.Mam nadzieję że w tych bazgrołach nic nie przeoczę.Ale będę szukać zawsze to jakiś nowy trop
-
monika_pas

dokładnie, ja już tak długo w tym siedzę... więc mam pewną wprawę, bądźmy dobrej myśli
za parę min się odezwę
No to tak...
Znalazłam Mariannę Sykułę urodzoną 14 stycznie 1865 w Skłobach, rodzice: Jan Sykuła i Józefa z Baranów
nie jest to jednak ten opisowy akt urodzenia, ale w tabelce więc nie ma zbyt wielu informacji :/
9 od góry https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1217771145
No to tak...
Znalazłam Mariannę Sykułę urodzoną 14 stycznie 1865 w Skłobach, rodzice: Jan Sykuła i Józefa z Baranów
nie jest to jednak ten opisowy akt urodzenia, ale w tabelce więc nie ma zbyt wielu informacji :/
9 od góry https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1217771145
- Dobrzyńska_Anna

To już coś skupię sie na tym i spróbuję iść tym tropem.Skłoby nie są bardzo daleko od Kozienic więc może stamtąd się przemieściła.Teraz gdzieś muszę odnależć akt ślubu moich pra -pra.Jeszcze raz dzięki jestem pod wielkim wrażeniem szybkością wyszukania mi to zajmuje wieki
-
monika_pas

Nie ma sprawy
tak, akt ślubu będzie tu bardzo pomocny, w razie problemów proszę pisać. Sykuły to moja bardzo bliska rodzina... może okaże się że jesteśmy spokrewnione! Powodzenia.
- Dobrzyńska_Anna

Na pewno poinformuje jak coś najdę chociaż w moim wykonaniu idzie to bardzo wolno ale na pewno się odezwę