Nazwiska włoskie w Polsce

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Robert_F

Sympatyk

Post autor: Robert_F »

Szukam informacji na temat osób przybyłych do Polski z królową Boną.
Może istnieje jakiś spis lub wykaz osób?
RobertF
Jadwiga

Sympatyk

Post autor: Jadwiga »

Tyle co sie dowiedzialam to moja rodzina znalazla takie wiadomosci w biblitece na Uniwersytecie Jagiellonskim. Moja krewna znalazla informacje o nazwisku, zawodzie miejscu gdzie zostal uslowany moj wloski przodek. Informacja z trzeciej reki wiec nie wiem co to za dokumenty.
Robert_F

Sympatyk

Post autor: Robert_F »

Różne źródła podają, że orszak Bony liczył ok. 300 osób (bez wyszczególnienia nazwisk). Prawdopodobni duża ich część została w Polsce i zawarła związki małżeńskie. Interesują mnie nazwiska takie jak Trestka, Frasca, Herculami lub ich zbliżone odmiany.
Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: zefir454 »

Dopisując się do tego wątku, również i w mojej rodzinie jest włoskie nazwisko- Costazza. Jednak jego rodowód jest zgoła odmienny, gdyż niejaki Arnold Costazza XIX-wieczny ułan przybył z Bolzano do Galicji z wojskową misją (nieistotne już jaką). Tam poznał panią Barszczewską ze Lwowa, później pobrali się i dali początek rodzinie Costazza, która była później spowinowacona z moją rodziną. Ale to tylko taka dygresja a propos włoskich nazwisk.
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
972

Sympatyk

Post autor: 972 »

Pozdrawiam!
Wnaszej rodzinie, występuje nazwisko Delipacych, chyba dell Paccy, ciekawe czy to zWłoch?
bo jest informacja że przyszli z Węgier?
Jan Korab Szczurkowski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”