T:"Dawna numeracja domów - Kielce"
Witam wszystkich,
Czy orientuje się ktoś może czy można gdziekolwiek znaleźć dawną numerację domów/kamienic w dawnych Kielcach? Głównie chodzi mi o kielecki Rynek, ale nie tylko. W aktach pojawia się cały czas ten sam numer domu i chciałbym go zidentyfikować. Czy istnieje może jakaś mapa albo spis?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi,
Jacek Hamburg
Kielce - Dawna numeracja domów
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Hamburg_Jacek

Dawna numeracja domów - Kielce
Witaj
Na kilku kamienicach (w tej chwili kojaże dwie) jest zachowana (specjalnie) stara numeracja domów w Rynku
Maciej Terek
Na kilku kamienicach (w tej chwili kojaże dwie) jest zachowana (specjalnie) stara numeracja domów w Rynku
Maciej Terek
Mnie też interesuje dom nr 1 i nr 5 , nie wiem czy były w rynku, w czasach 1818-1826
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
Hamburg_Jacek

Pochodziłem po Rynku, starałem się dowiedzieć czegoś nowego i jak dotąd sprawa wygląda jedynie tak, że na Rynku znajdowały się numery wysokie (między 200 a 250 mniej więcej). Więc podejrzewam, że numery 1 czy 5 musiały być chyba na obrzeżach miasta. Warto też dowiedzieć się jaka była numeracja wokół Kościoła św. Wojciecha. I faktycznie na głównym Rynku na niektórych kamienicach pozostawiono starą numerację. Niestety wszystkie kamienice "z widokiem" na Rynek mają nieparzyste numery. Znalazłem 221, 225, 229 czy 233. Dalej nie wiem gdzie może być poszukiwana przeze mnie 228. Poszukałem jednak trochę głębiej w aktach i okazało się, że w podobnym okresie pod numerem 228 nie tylko rodziły się wszystkie dzieci Hamburgów, ale także część dzieci z rodziny Weberów oraz dwójka potomków z rodziny Lardelly. Nie wiem czy te informacje jakoś pomogą i coś rozjaśnią, ale dalej proszę o pomoc
Pozdrawiam
P.s. jak zmienić stopkę? Zmieniam informacje w zakładce "moje konto" i nie pokazuje się nowy opis, który tam wprowadzam...
Pozdrawiam
P.s. jak zmienić stopkę? Zmieniam informacje w zakładce "moje konto" i nie pokazuje się nowy opis, który tam wprowadzam...
Jacek
Poszukuję w tej chwili: Hamburg, Kromer (Kroner, Krommer), Świerczyński h. Ostoja, Beyer, Szczypiorowski, Lewandowicz, Świeczkowski, Caderski
Poszukuję w tej chwili: Hamburg, Kromer (Kroner, Krommer), Świerczyński h. Ostoja, Beyer, Szczypiorowski, Lewandowicz, Świeczkowski, Caderski